Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

RIVM waarschuwt voor legionella via waterzuivering

BILTHOVEN (ANP) - Zo'n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella, waardoor mensen ziek kunnen worden, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zouden de betreffende zuiveringsinstallaties maatregelen moeten nemen om verspreiding te voorkomen. Daarbij zouden er beschermingsmaatregelen voor medewerkers nodig zijn.

Legionellabacteriën kunnen onder andere ernstige longontsteking veroorzaken. In 2018 waren er bijna zeshonderd patiënten met longontsteking door legionella in Nederland, twee keer zoveel vergeleken met vijf jaar eerder. "Meestal kan niet achterhaald worden waar de ziekteverwekkers vandaan komen. Maar de afgelopen jaren is een aantal patiënten ziek geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen", aldus het gezondheidsinstituut.