Luis Figo: varkenskop naar zijn hoofd
Flessen, blikken, sinaasappels, golfballen, munten, telefoons én een varkenskop. Dat gooien de fans van Barcelona allemaal naar Luis Figo, als hij in 2002 een hoekschop wil nemen namens Real Madrid. “Normaal gesproken ging ik bij een hoekschop bij Figo en de bal staan om een korte corner mogelijk te maken,” zei ploeggenoot Michel Salgado. “Na de tweede of derde keer zei ik tegen Luis: Vergeet het maar, je staat er alleen voor.” Verder voetballen is onverantwoord en de wedstrijd wordt ook even stilgelegd. “Ik was bang dat een of andere gek zijn hoofd zou verliezen,” zei Figo na afloop.
Vijf jaar speelt de Portugese dribbelaar voor Barcelona, met zeer veel succes. Hij is zelfs reserve-aanvoerder. Maar als hij hoort dat wisselspeler Jari Litmanen meer verdient dan hij eist hij betere arbeidsvoorwaarden. Vooral om de clubleiding onder druk te zetten tekent hij een voorcontract bij Florentino Pérez, presidentskandidaat bij Real Madrid. Pérez worden weinig kansen toegedicht, maar dat verandert dankzij de handtekening van Figo. Mede vanwege zijn mogelijke komst kiezen de Real-fans voor Pérez. De Madrilenen betalen de vastgelegde afkoopsom van 112 miljoen gulden (51 miljoen euro), Figo kan niet meer terug en is dan opeens de duurste voetballer ter wereld. En speler van de aartsrivaal. Dat hebben ze hem in Barcelona nooit vergeven.
Jordy Croux: spandoek over ontrouw
De Limburgse clubs hebben naast hun afkomst nog iets gemeen: de haat voor elkaar. Voor spelers die overstappen van de ene naar de andere Limburgse club is dan ook weinig begrip. Dat merkte Danny Schreurs al in 2014, toen hij MVV verruilde voor Roda JC. Eerst werd zijn huis (in Maastricht) bekogeld met eieren, daarna werd er gedreigd dat zijn huis in de fik werd gezet als hij zou scoren tegen MVV. “Dit is niet prettig, ik word nu toch iets voorzichtiger,” zei Schreurs in De Telegraaf. “Ik ga voorlopig de binnenstad niet meer in.”
Afgelopen zomer maakte ook Jordy Croux de overstap van MVV naar Roda JC. Bij zijn terugkeer in Maastricht werd hij bij iedere hoekschop getrakteerd op een weinig originele bierdouche, maar het spandoek van de MVV-fans was heel wat creatiever. ‘Jordy, na je vrouw heb je ons nu ook bedrogen. Judas! (Marmaris 2016)’. Had ie thuis toch wat uit te leggen...
Kenneth Vermeer: pop aan een strop
Het verhaal van Wim Jansen leert dat overstappen van Feyenoord naar Ajax niet wordt gewaardeerd, maar dat geldt ook voor de omgekeerde route, blijkt tijdens de Klassieker in 2016. Keeper Kenneth Vermeer keert met Feyenoord terug in de Arena om het tegen de club op te nemen die hem opleidde en waar hij meer dan honderd wedstrijden in het eerste elftal speelde. Hij krijgt geen warm ontvangst.
Voor de wedstrijd bungelt er opeens een donkere opblaaspop met een wit shirt over de reling. ‘Vermeer 1’, staat er op de achterkant van het shirt, ‘NSB’ op de voorkant. “Ik heb het gezien,” zegt Vermeer na de wedstrijd tegen RTV Rijnmond. “We moeten daar niet te veel woorden aan vuil maken,” zegt hij op geëmotioneerde toon. Dan wordt hij tijdens het interview aan zijn arm getrokken. De keeper moet een verklaring afleggen bij de politie en keert daarna terug voor de camera. “Je ziet jezelf hangen, maar ik heb mijn zegje gedaan en daar wil ik het eigenlijk bij laten. Het doet je wat, maar tijdens de wedstrijd ben ik er eigenlijk niet mee bezig. Je hebt een team dat op je rekent, aan mij om mijn taak zo goed mogelijk uit te voeren.”
Ondanks de actie keept Vermeer uitmuntend. De pop hing aan een strop en daarom werd dader Ferdi T. verdacht van bedreiging met de dood of zware mishandeling. Hij wordt veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur en krijgt een stadionverbod van twee jaar. “Ik wilde lollig zijn,” zegt hij in de rechtszaal.
Lees het in Panorama!
Dit is een voorstukje uit ons blad. wil je het hele artikel over deze haat verder lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan HIER of lees het op Blendle!