De drievoudige moord in Oirsbeek, 2004. Een martelmoord. Rellen met dodelijke afloop in Leipzig. Het OM presenteerde vanmorgen de highlights uit het leven van de Hells Angels in de laatste twintig jaar. Alles om te staven dat het hier om een criminele organisatie gaat die de openbare orde verstoort en bij de wet verboden zou moeten worden. Maar haalt het ook wat uit?
Databanken
Net als eerder het geval was bij Satudarah MC en Bandidos MC Holland hoopt het OM met sterke voorbeelden een verbod op de Hells Angels in Nederland af te dwingen, dit via een civielrechterlijke procedure, in dit geval gevoerd aan de rechtbank van Utrecht. Daartoe zijn de databanken van rechtspraak.nl diep geplunderd.
En het moet gezegd: het betreft een indrukwekkende opsomming, zoals correspondenten ter plekke die noteren. Van de vecht- en schietpartij bij een Rotterdams Van der Valk-filiaal in 2016 terug naar de drievoudige gruwelmoord op Paul de Vries, Serge 'Moon' Wagener en Cor Pijnenburg in 2004. In veel gevallen incidenten die tot de canon van de Nederlandse misdaad zijn gaan behoren. Wat te denken van de martelmoord op Paul Epskamp? Deze Noordhollandse drugsdealer werd ter verantwoording geroepen op het Angel Place aan de Amsterdamse Wenckenbachweg, en zou later sterven aan een hartaanval nadat criminelen zijn knieschijf bewerkten met een boor.
Hoge Raad
Of het OM een kans maakt is de vraag. Tien jaar geleden probeerde justitie al eens de Hells Angels te laten verbieden. Dat mislukte toen. Het handelen van enkelen kon al die anderen die deel uit maken van de motorvereniging niet aangerekend worden, oordeelde de Hoge Raad in 2009. Ook was de Hoge Raad van mening dat de openbare orde niet in zodanige mate geschokt was dat de club met al haar Nederlandse chapters opgedoekt diende te worden.
Rechtsorde
Zoiets zou zich mogelijk ook nu kunnen voordoen. Hoe lang en imposant de lijst van het OM ook is, de genoemde incidenten speelden zich af op lokaal niveau. Anders gezegd: de rechtsorde in Groningen is nog niet meteen geschokt als er in Limburg een vechtpartij tussen Angels en leden van een andere MC plaats heeft.
Bandidos Holland
Het OM boekte recent wel een succes in de strijd om Bandidos MC Holland te laten verbieden. Het Gerechtshof oordeelde dat de gedragingen van de leden van de 'Nederlandse' afdeling van de Bandidos in strijd zijn met de openbare orde. Het is leden daarmee ook in hoger beroep zich te manifesteren als 'members' van de Nederlandse tak van deze MC. Wat overigens weer anders ligt als dergelijke aanhangers zich trouw achten aan de 'internationale' Bandidos, want die zijn per Nederlandse wet niet aangemerkt als criminele organisatie.