Door: Martijn Haas
Misdaad
3

Nieuwe trend: Vietnamese bende in de wietteelt

De Vietnamesen bestormen de Nederlandse drugsmarkt. Een trend die al een poosje aan de gang is, maar nu pas aan het lich...

De Vietnamesen bestormen de Nederlandse drugsmarkt. Een trend die al een poosje aan de gang is, maar nu pas aan het licht komt. Panorama heeft binnenkort met een coververhaal waarin dit fenomeen aan bod komt. Vandaag stond zo'n Vietnamese drugsbende voor de rechter in Den Bosch.

Het OM bracht eerder vandaag een persbericht naar buiten waarin de hele zaak uit de doeken wordt gedaan. Het gaat over de zaak Weerribben. Die draait om een groepering waarvan op dit moment waarschijnlijk alleen nog maar het topje van de ijsberg in zicht is. De groep - bestaande uit eerste- en tweede generatie Vietnamese vluchtelingen - laat zich inhuren voor onderhoud van wietkwekerijen en drugslabs, en zet zo nu en dan zelf een zaak op. De Vietnamesen zijn meesters in het versluieren van hun praktische handelingen en hun taalgebruik. Op andere vlakken maken ze hele domme fouten, zo stelt het OM vandaag.

Kindjes

Het OM verhaalt: "Aan de hand van informatie van het Team Criminele Inlichtingen kreeg de politie onlangs de verdachten in het vizier. De acht personen in deze zaak hebben allemaal een Vietnamese afkomst. Sommigen zijn familiair met elkaar verbonden, anderen zijn slechts een zakelijke partner. De criminele handel en wandel wordt in een kleine, vertrouwelijke kring afgedaan, waarin ieder zijn eigen specifieke rol heeft. De één speurt naar geschikte locaties voor kwekerijen, de ander levert potten, grond en planten. Weer een ander verzorgt de ‘kindjes’, dat laatste zijn de plantjes."

Spil

De TCI-tip betekende de start van een groot strafrechtelijk onderzoek. Door middel van klassiek rechercheren, zoals tappen, observeren en het plaatsen van peilbakens, wisten politie en justitie een tiental van dit soort Vietnamese kwekerijen op te sporen en te ontmantelen. Op veel adressen waar de politie binnen kwam stormen, troffen de agenten de vrouwelijke verdachte Thuan K. aan. Een spil binnen het syndicaat, zo zou al snel blijken, volgens de lezing van het OM. Volgens haar verweer was zij keer op keer toevallig op bezoek op deze locaties.

Telefoontaps

De verschillende invallen in kwekerijen door het hele land zijn door regionale politieteams uitgevoerd. Want het gaat om een groot, landelijk zeer vertakt netwerk. Toch lukte het de politie om de telefoons van de verdachten tijdens- en na de invallen overal in het land af te luisteren. Via open telefoonverkeer is de commotie van de organisatie rond de ontdekte kwekerijen direct duidelijk over de tap. Dit levert voor het overkoepelende onderzoek Weerribben veel informatie op.

Arnhem

Eén van de locaties waar een kwekerij is ontmanteld, bevond zich midden in een winkelstraat in Arnhem. De planten werden gevonden in een oud pand met een houten dak. Ondanks de professionaliteit waarmee de verdachten te werk gingen, was de stroomvoorziening zeer amateuristisch aangelegd.

Hoeveel er met de illegale hennepteelt exact is verdiend, heeft het onderzoek niet kunnen blootleggen. Wel wordt aan een kilo hennep een handelswaarde van ongeveer 3000 euro verbonden. Van één hennepplant kan minimaal 25 gram per groeicyclus worden geoogst, een cyclus duurt tien weken. In sommige kwekerijen zijn tot wel 1800 planten aangetroffen.

Het in gevaar brengen van onwetende ondernemers in naastgelegen panden wordt deze verdachten dan ook zwaar aangerekend, zo stelt justitie in haar vandaag verspreide persbericht. De mate van professionaliteit waarmee de organisatie opereert en ieders rol daarin bepaalt de strafmaat. Voor de verschillende verdachten zijn dan ook variërende straffen geëist tussen de 10 en 42 maanden.

Uitspraak volgt op 9 maart

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!