Door: Yvo Osterloh
Misdaad
3

De gedoemde gangster: de aangekondigde dood van Jaïr Wessels

Zijn leven was de laatste jaren volgens velen niet meer dan een kroniek van een aangekondigde dood. Jaïr ‘Jay...

Zijn leven was de laatste jaren volgens velen niet meer dan een kroniek van een aangekondigde dood. Jaïr ‘Jay’ Wessels was ooit betrokken bij een nooit opgehelderde liquidatiepoging. Begin juli werd hij zelf doodgeschoten in Breukelen. Had Jaïr nog wel een kans? Een GRATIS voorstukje van ons nieuwe coververhaal.

Het loopt die vrijdagmiddag in juli tegen drieën in de middag als de Amsterdamse beroepscrimineel Jaïr Wessels komt aangereden in Breukelen. Hij parkeert zijn wagen op een terrein vlakbij het station en het grote Van der Valk-restaurant dat direct naast de A2 ligt en in Chinese stijl is opgetrokken. De Amsterdammer is vandaag in een bescheiden Toyota gearriveerd. Zakendeals of andere gesprekken in de criminele sfeer doe je niet opzichtig. Dan laat je de blitse sportwagen thuis en neem je de onopvallende Japanse gezinsauto. Na de neus van zijn wagen naar voren ingeparkeerd te hebben, wacht hij geduldig af in de bestuurderszetel op wat komen gaat.

Lees ook: Etous B.: de stormram van Gwenette Martha

Even later arriveert een al even onopvallende zwarte Seat nabij het station. Een persoon stapt uit, loopt naar het zijraam van de Toyota en schiet Jaïr met een aantal harde knallen neer. Omstanders, veelal mensen die net uit de trein zijn gekomen, zien het hele spektakel voor hun ogen afspelen. De zwarte Seat trekt daarna snel op en rijdt richting Amsterdam naar het dorpje Loenersloot, op ongeveer tien kilometer van Breukelen. Daar verwisselt deze schutter van wagen. Hij laat daarbij de Seat waarin hij gereden heeft ten tijde van de beschieting staan, zonder deze in brand te steken, zoals vaak gebruikelijk is bij dergelijke liquidaties. Wat betekent dat er mogelijk DNA-materiaal van de schutter in de wagen is achtergelaten. Daarna is er geen spoor van de schutter meer vernomen.

In Breukelen ligt Jaïr ondertussen dood te bloeden. Ambulancemedewerkers proberen zijn lange, magere lichaam dat geveld is door kogelwonden te reanimeren, maar het mag niet baten. Hij sterft, 30 jaar oud, aan een gewelddadige onderwereldmoord, van het soort waarmee hij in het verleden zelf ook mee in verband is gebracht.

Voetbal

Maar wie is nu die Jaïr Wessels? Op het internet circuleert nog een oude voetbalfoto van de dan 15-jarige slungel uit Uithoorn. De lange crimineel voetbalde ooit bij AFC in Amsterdam-Zuid, als ‘behendige spits’, zo omschrijven teamgenoten hem. Ze noemen hem als iemand die vrolijk en vriendelijk was, maar stellen ook dat hij maar kort bij deze club heeft gezeten en dat ze hem verder ook niet zo heel goed hebben leren kennen. Van enige criminaliteit lijkt op die leeftijd nog geen sprake.

Het voetbalavontuur speelt in de jaren dat hij nog bij zijn moeder Ilse woont, die hem in de jaren tot dan toe vrijwel alleen heeft opgevoed in een hoge flat. Zij is van Nederlandse afkomst en geboren in 1964. In 1974 is ze met haar ouders vanuit Amsterdam naar Uithoorn verhuisd. Ooit heeft ze Jaïr al op 22-jarige leeftijd gekregen in 1986. Voluit heet hij Jaïr Jean Wessels.

Lees ook: nieuwe informatie over liquidatie Jaïr Wessels

Aan de rand van Uithoorn, in de Coudenhoveflat, wonen Ilse en Jaïr. Als hij de volwassen leeftijd bereikt, verhuist hij van Uithoorn naar Amsterdam, naar de Bijlmer, waar hij een huurflat in de K-buurt betrekt. Dat adres aan de Kneppelseweg, in een van de lagere galerijflats in de wijk, blijft tot aan zijn dood zijn vaste stek. Daar gaat hij zich eerst Jean, dan Jay noemen. Dat laatste is Hindoestaans voor: ‘overwinnaar’.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete artikel van onze verslaggever Martijn Haas? Je leest het verhaal in editie 34 van Panorama, die vanaf vandaag (23 augustus) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.