Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe bereid je je voor op mogelijke arbeidsongeschiktheid?

Nadenken over arbeidsongeschiktheid is nooit leuk, maar het is wel belangrijk. Hoe graag je ook denkt dat het jou niet kan gebeuren, het kan echt iedereen overkomen. Het kan door ziekte zijn of door een ongeluk of door andere onvoorziene omstandigheden. Als je tijdelijk of langdurig niet kunt werken, heeft dat een gigantische impact op je inkomen. Daarom is het van essentieel belang om je goed voor te bereiden op een mogelijke arbeidsongeschiktheid. Hoe je dat doet? Met een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering natuurlijk!  

arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering? 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een AOV is een verzekering die ondernemers en zzp’ers beschermt wanneer zij onverhoopt arbeidsongeschikt raken. Als werknemer kun je terugvallen op ziektewetuitkering of een WIA, zzp’ers of ondernemers hebben hier geen recht op. Dat betekent dat je als ondernemer zelf moet zorgen dat je je inkomen verzekert wanneer je zelf niet in staat bent om te werken. Een AOV doet precies dat. Je betaalt een maandelijkse premie voor deze verzekering en op het moment dat je arbeidsongeschikt wordt verklaard keert deze verzekering een bedrag uit zodat jij alsnog je vaste lasten kunt betalen en je levensstandaard kunt behouden. 

Waarom is een AOV zo belangrijk? 

Op dit moment is een AOV nog niet verplicht. Dit gaat echter veranderen. De verwachting is nu dat een AOV voor ondernemers wettelijk verplicht wordt vanaf 2027 door het UWV. Dit doen ze natuurlijk niet zomaar. Dan kun je denken nog af te wachten tot die tijd, maar dat is natuurlijk niet verstandig. Natuurlijk hoort risico nemen bij het ondernemen en zekerheid hoort niet echt bij het leven als ondernemer. Maar waarom zou je onnodige risico’s lopen? Je kunt wat geld besparen op de maandelijkse premie natuurlijk, maar dat bedrag valt in het niet als je dadelijk geen inkomen meer hebt en alsnog de rekening moet betalen. Dan had je waarschijnlijk liever die maandelijkse premie betaald. Als je eenmaal arbeidsongeschikt raakt, dan is het te laat. Dus waarom zou je op dat moment wachten? Uit onderzoek blijkt dat één op de vier ondernemers arbeidsongeschikt raakt. Wil jij dat risico nemen? Waarschijnlijk niet, hè? 

Een AOV afsluiten 

Een AOV afsluiten is niet moeilijk. Je kunt zelf een verzekeraar kiezen en je hebt ook nog veel vrijheid als het gaat om het selecteren van een bepaalde AOV. Je kiest de looptijd van de uitkering en de hoogte van de dekking helemaal zelf. De verzekeraar beoordeelt bij arbeidsongeschiktheid de mate waarin je niet kunt werken en bepaalt op basis daarvan de hoogte van de uitkering. Een AOV is uiteraard niet gratis, hiervoor moet je maandelijks een premie betalen. Deze premie verschilt per persoon. De premie is afhankelijk van het beroep dat je doet, je eigen leeftijd en je gezondheid, de hoogte van de uitkering en de periode waarin je geen uitkering ontvangt nadat je arbeidsongeschikt bent geraakt. Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je AOV, maar probeer vooral na te denken over wat je nodig hebt in geval van nood. Ga niet voor een te lage dekking als je hier niet je vaste lasten mee kunt betalen. 

Jouw persoonlijke situatie 

Voor sommige ondernemers is een AOV belangrijker dan voor anderen. Niet iedereen heeft het acuut nodig, maar uiteindelijk zal het dus wel verplicht worden. Daarom is het beter om je nu alvast te verdiepen in de mogelijkheden en je alvast voor te bereiden op dit moment. Waarom zou je onnodig risico lopen? Een AOV afsluiten is een manier om jezelf te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Ja, daar moet je voor betalen, maar geloof maar dat dit je ontzettend veel stress en zorgen bespaart in een moment van nood.