Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Goud verkopen: een handig stappenplan! 

Als je echt goud in handen hebt, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel je hiervoor krijgt.

Goud verkopen: een handig stappenplan! 

Liggen er al jarenlang gouden munten in de kast? Of heb je gouden sieraden die je nooit meer draagt? Dan kun je ze verkopen. Als je nog niet eerder goud verkocht hebt, weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want wij hebben een stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1: bepaal of het om echt goud gaat

Een munt of sieraard kan een gouden kleur hebben, maar dit betekent nog niet dat deze ook gemaakt is van dit edelmetaal. Bepaal daarom eerst of het echt goud is voordat je het te koop aanbiedt. Hiervoor kijk je of het goud een keurmerk of -teken heeft. Met het blote oog is dit doorgaans niet te zien, waardoor je een loep nodig hebt. Je kunt de volgende codes tegenkomen:

- 585: 14 karaats goud
- 750: 18 karaats goud
- 833: 20 karaats goud
- 916: 22 karaats goud

Kom je geen van de bovenstaande codes tegen? Dan kan het nog steeds goud zijn. Door slijtage kan de code namelijk vervagen of verdwijnen. Bovendien kan het goud uit het buitenland komen. In Nederland wordt goud vanaf 14 karaat gekenmerkt, maar over de grens gelden hier vaak andere regels voor.

Stap 2: weeg je goud

Als je echt goud in handen hebt, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel je hiervoor krijgt. Dit hangt onder meer van het gewicht af. Daarom is het verstandig om je goud te wegen voordat je het verkoopt. Hier kun je in principe een keukenweegschaal voor gebruiken. Zo’n weegschaal is alleen niet bijzonder nauwkeurig, waardoor het gewicht (enigszins) af kan wijken. Wil je goud verkopen, maar bestaat dit ook deels uit ander materiaal? Probeer dan alleen het goud zelf te wegen.

Stap 3: reken uit hoeveel het waard is

Weet je hoeveel jouw goud weegt? Dan kun je nog niet berekenen hoeveel het waard is. Hiervoor moet je namelijk ook weten wat de actuele waarde van goud is. Om dit te achterhalen, kijk je naar de koers van goud. Deze verschilt alleen van dag tot dag. Hierdoor kan jouw goud de ene dag (veel) meer waard zijn dan de andere dag.

Wie zelf een berekening wil maken, neemt de goudkoers van nu als uitgangspunt. Deze wordt vaak uitgedrukt in kilo’s of troy ounce (oz), maar online kun je meestal ook voor gram kiezen. Vermenigvuldig deze prijs met het gewicht en je weet hoeveel jouw goud waard is.Let wel dat je bij geen enkele goudhandelaar exact de wisselkoers krijgt, want er zijn verschillende kosten verbonden aan het inkopen van goud. Weet je niet hoeveel je goud weegt of maak je liever zelf geen berekening? Laat dit dan over aan een goudexpert.

Stap 4: ga op zoek naar een verkoper

Tot slot ga je op zoek naar een verkoper. Bied je goud nooit online aan, want hier krijg je er vaak geen eerlijke prijs voor. Richt je liever tot een goudexpert, zoals Goudwisselkantoor. Naast goud en zilver kopen kun je hier ook terecht als je deze edelmetalen van de hand wilt doen. Zij taxeren je goud eerst en brengen er vervolgens een bod op uit.

Lifestyle
  • Adobe Stock