Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: een Amsterdamse buurvrouw en een man in de bijstand.

Hamer

De winnaar: een Amsterdamse buurvrouw

Kift tussen twee Amsterdamse buurvrouwen. De ene vrouw klaagt steen en been over geluidsoverlast, maar helpen doen de klachten niet. Wie niet horen wil, moet maar voelen: met een hamer valt ze haar luidruchtige buurvrouw aan en slaat in op haar hoofd.

Zo is het althans gegaan volgens de lawaaiige van de twee. Volgens die ander is het gebleven bij wat duw- en trekwerk en heeft ze alleen ter zelfverdediging met haar tas geslagen. Het was voor woningcorporatie Eigen Haard voldoende reden de vrouw uit huis te plaatsen, maar daar heeft de voorzieningenrechter een stokje voor gestoken. Er ontbreekt bewijs dat er een hamer in het spel was. De vrouw kan daarom niet uit huis worden geplaatst, al buigt de politierechter zich later ook nog over dit handgemeen. Komt de man met de hamer misschien alsnog langs.

De verliezer: een man in de bijstand

Auto’s, scooters, telefoons; een man uit Zoetermeer zette het allemaal te koop op Marktplaats. Dat moet je normaal gesproken lekker zelf weten, maar niet als je een bijstandsuitkering ontvangt.

Een incidentele verkoop mag best, maar de gemeente ontdekte 51 advertenties in een periode van 3,5 jaar. Dat neigt naar handel, waarmee dus inkomsten kunnen worden gegenereerd. De aangeboden auto’s hadden een vraagprijs van tussen de 15.000 en 50.000 euro. Volgens zijn advocaat valt helemaal niet te bewijzen dat er ook daadwerkelijk auto’s zijn verkocht, maar voor dat argument was de rechtbank niet gevoelig. Bovendien heeft hij in acht maanden tijd ook nog 12.000 euro overgemaakt aan goksites. Het oordeel is dan ook helder: zo’n man heeft geen bijstand nodig, hij moet de eerder uitgekeerde 48.000 euro volledig terugbetalen. Daar moet je de nodige Marktplaatsdeals voor sluiten...

Misdaad
  • Adobe Stock