Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zien: de vriendin van Özcan Akyol (Eus)

Maak kennis met Anna, journaliste en vriendin van Özcan Akyol.

özcan akyol

Özcan, of 'Eus', kennen de meeste mensen tegenwoordig van zijn rol aan tafel bij Vandaag Inside, toch is de beste man in eerste instantie geen televisiepersoonlijkheid, maar schrijver. Van columns in kranten tot complete romans, Akyol knalt zijn opinie en verhalen moeiteloos op papier.

Die liefde ontstond ooit in de gevangenis, zo is in meerdere interviews te lezen. Op jonge leeftijd belandde de Deventenaar in in de criminaliteit - hij reisde met een bende Europa door om kluizen leeg te halen van grote winkels. Tot de bende werd opgepakt, inclusief Eus. In de bajes ontdekte hij zijn liefde voor boeken. En kwam hij erachter dat hij zelf ook een verhaal te vertellen had. Eenmaal buiten de deuren van de gevangenis begon hij te werken aan EUS, een semi-autobiografisch werk.

In de jaren erna groeide hij uit tot gerespecteerd schrijver. Zijn laatste werk, Afslag 23 (2023), stond enige tijd op nummer 5 in de Nederlandse Bestseller-lijst. Daarnaast maakt Özcan ook nog programma's zoals De Geknipte Gast en Eus' Boekenclub.

Vriendin

Ook Eus' vriendin heeft wel wat met het geschreven woord. Anna van den Breemer werkt namelijk als journaliste bij de Volkskrant. Daar verzorgt ze de rubriek Opvoeden, over 'het mijnenveld' dat een kind opvoeden soms is. In 2019 schreef ze bovendien het boek We klungelen als ouders maar wat aan.

Anna en Eus. Beeld: NL Beeld / Arjo Frank

Eén jaar eerder, in 2018, publiceerde Van den Breemer Ivanka, een biografie over Ivanka Trump, de dochter van de man die wellicht binnenkort weer het Witte Huis betrekt.

Anna van den Breemer en Eus hebben twee kinderen samen.

Anna en Eus. Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Bedreigingen

Leven met Eus is ongetwijfeld niet altijd even makkelijk. De mediamaker heeft door zijn werk en bekendheid te maken met bedreigingen, zo werd in 2022 duidelijk. De bedreigingen kwamen binnen bij het AD en betroffen ook de mensen met wie hij samenwerkte, plus zijn gezin.

"Soms zijn het mensen met een migratieachtergrond die me een verrader noemen, soms zijn het mensen met racistische motieven", stelde Akyol destijds bij de NOS. "Maar waar dit nu vandaan komt, kan ik niet goed herleiden."

Twee jaar eerder veroordeelde de rechter een man uit Almere Almere voor het plaatsen van walgelijke dreigementen via Twitter.

Entertainment
  • NL Beeld / Robert Meerding