Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Auto-ongeluk: wat nu? 

Ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Dat kan heel wat vragen oproepen, zoals wat je nu moet doen

Auto-ongeluk

Je wilt ook een schadevergoeding krijgen van de bestuurder die verantwoordelijk is voor het ongeval. Zelfs bij een botsing op lage snelheid kan er aanzienlijke schade ontstaan. Soms lijken verwondingen misschien niet ernstig, maar kunnen ze later toch voor grote problemen zorgen, zoals een whiplash. Ook kan het ongeval een psychische impact hebben

Je moet dus echt weten wat je moet doen na een auto-ongeluk om een volledige schadevergoeding te krijgen. Lees hier mee over wat een autoverzekering voor jou kan betekenen.

Controleer op gewonden en bel de politie 

Ten eerste moet je natuurlijk controleren of iemand gewond is geraakt. Als er gewonden zijn, moet je meteen 112 bellen om medische hulp en de politie te laten komen. Het belangrijkste is dat iedereen veilig is.

Vul het schadeformulier in en maak foto's 

Als iedereen in orde is na een auto-ongeluk en het veilig is, vul dan zo snel mogelijk het Europees schadeformulier in. Je moet hierbij een duidelijke tekening van de situatie op het formulier maken. Maak ook foto's van de schade aan de auto's en hoe alles eruitziet op de plek van het ongeluk. Deze informatie is later heel waardevol om te bepalen wie er schuldig is en voor het regelen van de schadeclaims.

Noteer getuigen en deel informatie 

Vraag ook altijd de naam en contactgegevens van mensen die het ongeluk hebben gezien. Zij kunnen namelijk vertellen wat er is gebeurd en dit kan van pas komen om te achterhalen wie er schuldig is aan het ongeval. Iedereen die betrokken is bij het ongeluk moet de voorkant van het schadeformulier invullen. Vergeet ook niet dat iedereen een kopie moet krijgen van het ingevulde formulier.

Neem contact op met de verzekeraar 

Nadat je betrokken bent geweest bij een auto-ongeluk, moet je zo snel mogelijk je verzekeringsmaatschappij bellen, zoals Allianz Direct. Vertel ze wat er gebeurd is en vraag wat je nu moet doen. De verzekeraar kan je advies geven over de volgende stappen en vertellen welke papieren en informatie je nodig hebt om schade te claimen.

Stel de tegenpartij aansprakelijk 

Denk je dat het ongeluk de schuld is van de andere partij? Dan kun je ze hier officieel verantwoordelijk voor stellen. Dit doe je door een aangetekende brief te sturen. In die brief beschrijf je wat er precies gebeurd is en waarom jij vindt dat de andere partij verantwoordelijk is voor het ongeval. Zo'n brief zorgt ervoor dat je standpunt officieel vastgelegd is.

Denk aan smartengeld

Soms kun je door een ongeluk pijn, verdriet of andere emotionele schade oplopen. In dit geval kun je misschien smartengeld krijgen. Dit is geld dat je krijgt voor de niet-tastbare schade die je hebt. Hoeveel smartengeld je kunt krijgen, hangt af van verschillende dingen, zoals hoe erg je verwondingen zijn en hoeveel invloed het ongeluk op je leven heeft.

Definitieve afwikkeling van de zaak 

Pas als duidelijk is hoe het uiteindelijk gaat met je verwondingen of gezondheid na een ongeluk, kan de zaak over de letselschade helemaal afgerond worden. Als het medisch gezien niet meer beter of slechter zal gaan met je, wordt er een speciale overeenkomst gemaakt. In die overeenkomst staat dan hoeveel schadevergoeding je krijgt. Dit noemen ze de vaststellingsovereenkomst.

Lifestyle
  • Adobe Stock