Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bescherm jezelf tegen datalekken in Nederland en het darkweb: preventietips

Het internet is een geweldige plek met heel veel te bieden. En op de dag van vandaag kom je er niet onderuit om dagelijks gebruik te maken van het internet. Of het nou gaat om bankieren, vergaderen of shoppen. Het gebeurt allemaal grotendeels online. Dit brengt heel veel gemak met zich mee, maar het maakt ook dat je voorzichtig moet zijn. Het is een nieuwe wereld en dat brengt nieuwe risico’s en gevaren met zich mee. Door je goed te verdiepen in de valkuilen van het internet zorg je dat je geen onnodige risico’s loopt met datalekken en dat soort dingen.

Datalekken

Uit onderzoek van ExpressVPN is gebleken dat je met deze tips kunt voorkomen dat je gegevens op het darkweb eindigen.

Een sterk wachtwoord  

Een veelgemaakte fout is het hebben van een wachtwoord voor al je accounts, want dat is makkelijk, dan vergeet je tenminste nooit je wachtwoord. Waar je wellicht niet aan hebt gedacht, is dat als een wachtwoord betrokken is bij een datalek, wat nogal eens voorkomt in Nederland, dat dan gelijk al je accounts niet meer veilig zijn. Dit is natuurlijk niet optimaal. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van sterke wachtwoorden. Maak gebruik van kleine en grote letters, zet er speciale tekens in en pas je wachtwoord aan als je ergens een nieuw account maakt. Een hacker hoeft geen genie te zijn om met jouw e-mailadres verschillende platformen te proberen om te kijken of ze in je account kunnen komen.

Twee factor authenticatie voor alle veiligheid  

Je kent dit vast wel, als je wilt inloggen moet je je e-mailadres en wachtwoord ingeven en vervolgens krijg je een code via de sms of via een authenticatie-app. Dit is soms even irritant, maar het is wel heel erg veilig. En voor een hacker is het vrijwel onmogelijk om zo toegang te krijgen tot je account, zelfs als je gegevens betrokken zijn in een datalek. Als je de mogelijkheid hebt om zo’n authenticatie in te stellen, is het dus altijd verstandig om dat te doen.

Wees kritisch over wat je online deelt  

Je online aanwezigheid is iets waar je voorzichtig mee om moet gaan. Ja, er zijn heel veel systemen die gemaakt zijn om je online veilig te houden. Maar een gezonde hoeveelheid kritisch nadenken brengt je ook al ver. Als je een website of een e-mail niet vertrouwt, vul dan nooit je gegevens in. Zeker als het om medische informatie gaat of om financiële gegevens kun je nooit te voorzichtig zijn. Als je een mail krijgt die je niet vertrouwt of je zit op een website waar je sceptisch over bent, neem dan altijd even contact op. En als dat geen optie is, zoek dan naar een alternatief waar je wel vertrouwen in hebt. Helaas komt het te vaak voor dat hackers je met valse e-mails weten te foppen en dat kan een duur grapje worden. Daarom is het beter om te kritisch te zijn dan om ervan uit te gaan dat het wel goed zit.

Lifestyle
  • Unsplash