Duizenden portofoons zijn de afgelopen jaren zoekgeraakt, zo werd vandaag bekend via RTL Nieuws. 'Het beheer is een puinhoop', kopt de nieuwssite. Het gaat om zo'n 2244 portofoons. Na het onderzoek pleit de Politiebond NPB ervoor om de boel serieus te onderzoeken.
En dat lijkt een logische stap. Volgens de politie zelf is een groot deel van de duizenden portofoons weliswaar uitgeschakeld, maar kan niet uitgesloten worden dat een ander deel nog wel functioneert.
In handen van criminelen?
Waar die portofoons precies zijn? Dat is compleet onduidelijk. Mogelijk liggen er honderden portofoons in bureautjes verspreid over de Nederlandse politiebureaus. Exemplaren die gewoon onhandig zijn opgeborgen, en waarvan niemand meer weet waar ze precies zijn.
Ja, voorgaand scenario getuigt van een kinderlijke slordigheid, maar is niet rampzalig. Het is echter een ander verhaal als honderden politieportofoons in criminele handen zijn beland. Iets dat op dit moment ook niet kan worden uitgesloten.
Via portofoons hebben agenten contact met elkaar en de meldkamer. Niet heel handig dus, als boefjes kunnen meeluisteren met de locaties en opdrachten van verschillende politie-eenheden, waaronder de recherche.
Volgens RTL zijn er op dit moment alleen in Rotterdam al 450 portofoons actief. En de politie heeft geen flauw idee wie de gebruikers ervan zijn. Naar verluidt wordt er nu orde op zaken gesteld, onder andere in de havenstad, waar het volgens een interne brief 'een puinhoop' is, wat betreft het portofoonbeleid.
- RTL Nieuws
- NL Beeld / Regiofotografie