Als het recente succes van Feyenoord bezongen wordt (en dat gebeurt nog weleens in een stad waar men altijd een tikkeltje opgewonden raakt van Feyenoord), dan klinkt al snel de naam van Arne Slot. Alsof de trainer, in Rotterdamse kringen ook wel Arend Martijn genoemd, er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk is dat Feyenoord in twee jaar tijd de Conference League-finale speelde, tot de kwartfinales van de Europa League doordrong én voor het eerst sinds 2017 weer eens kampioen van Nederland werd. Vooropgesteld: dat is ook ronduit knap. Slot mag met recht een vakman genoemd worden. Als de loftrompet over Slot is geluwd, dan worden ook de spelers uit het kampioenselftal dikwijls bejubeld in De Kuip. Santiago Giménez, de Mexicaanse goalgetter, kan niet meer stuk in Rotterdam, evenals het verdedigingsduo Gernot Trauner/David Hancko. Vooral Trauner, bijgenaamd De Apotheker (vanwege zijn betrouwbare voorkomen), is inmiddels de cultstatus ontstegen bij Feyenoord. En dan zijn er nog de eigen jeugdspelers, zoals doelman Justin Bijlow en de verdedigers Lutsharel Geertruida en Quilindschy Hartman. Stuk voor stuk helden voor Het Legioen.
Een naam die je minder vaak hoort als de recente successen ter sprake komen, is die van Dennis te Kloese. Terwijl deze Bussumer sinds januari 2022 aan het roer staat als algemeen directeur van Feyenoord en, nadat technisch directeur Frank Arnesen medio 2022 zijn taken moest neerleggen vanwege gezondheidsredenen, ook het aan- en verkoopbeleid voor zijn rekening neemt. En dat gaat Te Kloese (49) goed af. Vorige zomer werd voor bijna 70 miljoen euro aan spelers verkocht, een absoluut record voor Feyenoord. Maar wie is hij?
Noodlottig drama
Allereerst een korte introductie: Te Kloese, geboren en getogen in ‘t Gooi, was vroeger een verdienstelijk talent, dat nog in de jeugdopleiding van Ajax en FC Utrecht speelde. Daar brak hij echter niet door. Hoewel Te Kloese op belangstelling van clubs uit de eerste divisie kon rekenen, besloot hij zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam te combineren met voetballen bij De Zuidvogels, een amateurclub uit Huizen. Daar speelde hij jarenlang in het eerste elftal. Tot eind jaren 90. Diverse zware knieblessures noopten hem te stoppen. Mentaal kon hij het niet meer opbrengen om zich terug te knokken. Een beslissing die niet los kan worden gezien van een tragisch ongeluk in 1997.
Te Kloese is midden twintig als hij getuige is van een noodlottig drama met De Zuidvogels. Als hij met zijn club een oefentoernooi bij Lage Zwaluwe in Brabant heeft gespeeld, klimmen drie medespelers op de terugweg uit balorigheid uit het dakraam van de bus. Ter hoogte van Papendrecht gaat het mis. De bus rijdt onder een stalen balk door, waardoor drie van zijn teamgenoten op slag dood zijn. “Vanuit een brandweerkazerne bel je dan je ouders om te zeggen dat het met jou goed gaat, maar niet met Martijn, Sergio en Axel,” zei Te Kloese er later over in NRC.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- ANP, Pro Shots