Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Humberto over politie-inval in zijn huis: 'Via contacten ben ik erachter gekomen waarom'

Een gast bij Humberto stond op een zogenaamde terreurlijst, waardoor hij vaak in het vizier kwam van de politie. Humberto trekt een vergelijking met iets dat hij zelf meemaakte.

Humberto

Ene Bilel (een gefingeerde naam) schoof gisteravond aan bij de talkshow van Humberto. Hij was daar om te vertellen over een lastige periode in zijn leven, waarin onterecht op de terreurlijst kwam te staan. Later heeft de politie volgens hem toegegeven dat het inderdaad onterecht was. Zijn naam werd dan ook weer geschrapt van de 'zwarte lijst'.

Maar het kwaad is al geschied, aldus Bilel. Toen hij nog op de terreurlijst stond, was hij vaak de pineut bij grenscontroles en kwam hij Turkije niet in. Maar zelfs nu hij niet meer op de lijst staat, komt hij niet elk land binnen. Zijn gegevens zijn destijds namelijk doorgestuurd naar 'zeker 17 landen'.

Politie-inval bij Humberto

Het verhaal van Bilel doet Humberto denken aan iets wat hij zelf heeft meegemaakt. "Ik ben nooit een terreurverdachte geweest", begint de presentator, "maar ooit is er (...) een politie-inval geweest in mijn huis." Het gaat om iets wat zo'n 20 jaar geleden is gebeurd, verduidelijkt Humberto. "Politie-inval, dacht ik. Wat is er aan de hand?"

De talkshowhost is er destijds via via achtergekomen dat er vele jaren voor de inval op zijn adres 'een familielid was ingeschreven van een ontsnapte tbs'er'. Gelukkig voor Humberto bleef het bij die ene inval. Zijn adres is daarna van die lijst afgehaald.

"Dat is ook echt zo'n voorbeeld waarvan je denkt: de politie doet echt niet zomaar een inval bij jou in huis...", aldus Humberto. "Kijk, ik weet niet wat bij jullie aan de hand is", richt hij zich tot Bilel, "(...) het is een beetje Kafka."

Met dat laatste refereert Humberto naar de Duitstalige schrijver Franz Kafka, die vaak schreef over individuen die 'machteloosheid ervaren in hun confrontatie met een bureaucratie of een door willekeur gekenmerkte overheid'.

Entertainment
  • Humberto
  • NL Beeld / Patrick van Emst