Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Krijgt het ‘Heulmeisje’ haar naam terug?

Een belangrijke stap in de zaak van het ‘Heulmeisje’. In een poging om 47 jaar na haar vondst haar identiteit te achterhalen, start het Openbaar Ministerie een dna-verwantschapsonderzoek. Eindelijk.


heulmeisje

Van wie is het stoffelijk verschot dat in 1976 is gevonden bij parkeerplaats De Heul aan de A12 bij Maarsbergen? Hoe is het onbekende meisje precies om het leven gekomen? En waarom is ze eigenlijk al die jaren door niemand gemist?

Vragen waarop bijna een halve eeuw na de vondst van haar lichaam, in een ondiepe kuil en bedekt met bladeren en takken, nog altijd geen antwoorden zijn. Vermoed wordt dat het meisje tussen de 13,5 en 15 jaar oud was en een deel van haar leven in Duitsland heeft doorgebracht. Maar voor hetzelfde geld was ze al 17 en woonde ze in Antwerpen.

In een poging de zaak op te helderen werd negen jaar geleden haar lichaam opgegraven en stelde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vervolgens een dna-profiel van haar op. Verbazingwekkend genoeg werd daar niets mee gedaan. Waarom niet? Omdat de zaak, volgens RTV Utrecht, geen prioriteit bij het OM zou hebben gehad.

Daar kunnen we cynisch over doen, maar liever blijven we positief: nu de rechtbank toestemming heeft verleend voor een verwantschapsonderzoek, in de dna-databank voor strafzaken, zit er eindelijk schot in. Om een match te vinden, moet eventuele familie in aanraking zijn geweest met justitie. Misschien is het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar niemand op deze wereld verdient een graf zonder naam.

Misdaad
  • Politie Midden Nederland E.A.