Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eerste VI-rel barst los: 'Als dit land ten onder gaat, heeft dat te maken met Vandaag Inside'

Het duurt nog tot maandag voordat het nieuwe seizoen van Vandaag Inside begint en de eerste rel lijkt al te zijn uitgebroken. De uitspraken van René van der Gijp over Frans Timmermans zijn niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Vandaag Inside

De rode elite heeft eindelijk weer voer om zich aan te ergeren. Na een lange zomerstop keert Vandaag Inside maandag terug op de buis. You love them or you hate them. Wat in ieder geval traditie is geworden is dat genoeg mediacoryfeeën zich ergeren aan de meningenshow.

René van der Gijp deed dinsdag bij Veronica de analyse van de wedstrijd PSV-Sturm Graz (4-1) in de derde voorronde van de Champions League. Tijdens de uitzending blikte de analist samen met presentator Wilfred Genee vooruit op het nieuwe seizoen van hun programma.

Gijp liet weten dat hij zin heeft in het nieuwe seizoen van Vandaag Inside. Daarbij vertelde de voetbalanalist dat hij denkt dat Frans Timmermans daar minder zin in zal hebben. "Die gaat eraan, Fransie" waren de woorden van Gijp.

Met deze uitspraak doelt Van der Gijp op zijn compagnon Johan Derksen. In de uitzendingen van Vandaag Inside noemt het orakel van Grolloo Frans Timmermans steevast een 'groene gek'. In een interview met Kijk vertelde Derksen dat hij denkt dat Timmermans een grotere ramp voor Nederland wordt dan Sigrid Kaag.

Haatcampagne

De openlijke aanval op de lijsttrekker van PvdA-GroenLinks valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo vindt voormalig VVD-politicus en historicus Arend Jan Boekestijn dat de heren wel wat dichter bij de waarheid mogen blijven: “Nu Vandaag Inside aankondigt om Timmermans kapot te maken moeten we maar hopen dat het programma komt met bewijzen die op meer dan hearsay zijn gebaseerd. En daar gaat het vaak mis”, schrijft hij op X, zoals Twitter tegenwoordig heet.

Oud-zenderbaas van NPO1 Ton F. van Dijk heeft vooral medelijden met zijn collega en omroepdirecteur Frans Klein. Hij maakte onlangs de overstap van de publieke omroep naar het Talpa van John de Mol.

Klein heeft een verleden bij het linkse BNNVARA en wordt nu programmadirecteur van het rechtse VI-trio: "Nu wordt ie verantwoordelijk voor een programma dat Frans Timmermans 'kapot' gaat maken. Hoe maak je dat als persoon mee?", vraagt Van Dijk zich af op X.

Verder benoemt hij het feit dat het programma invloed heeft op een miljoen kijkers: "Overigens kan dit anderen juist motiveren om wel op Frans Timmermans te stemmen."

Tekstschrijver voor Dit was het Nieuws, Maarten Hopman, schrijft op X dat hij niet kan geloven dat de haatcampagne richting Timmermans al voor de Tweede Kamerverkiezingen is begonnen: "Er is nog geen énkel inhoudelijk debat geweest, maar dit is hoe we de verkiezingen ingaan. Hopeloos."

Sywert van Lienden

Korea-deskundige Remco Faber gaat nog een stapje verder. Hij haalt flink uit naar het trio, hun redactie en kijkers: “Als dit land ten onder gaat dan heeft dat heel veel te maken met (makers én kijkers van) programma’s als Vandaag Inside, sneert Faber. "Hoe haal je het in je botte kop. Je kunt ook gewoon op iemand anders stemmen."

Na het mondkapjesschandaal zou je denken dat Sywert van Lienden de komende jaren beter even zijn mond kan houden. Niets is minder waar, ook Van Lienden mengt zich in deze discussie: "Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people", schrijft hij op X.

Ook columniste van De Telegraaf, Nausicaa Marbe, haalt uit naar het trio. Zij denkt dat het kapot maken van Timmermans vooral tot uiting zal komen in het maken van vuile en vieze grappen over de politicus.

Ook denkt ze dat deze haatcampagne Timmermans in het zadel kan helpen om meer stemmen te winnen: "VI-publiek stemt toch niet op hem en de rest juist wél als VI tekeer gaat. Extra campagne. Ze gaan vast niet met bewijs komen voor wetsovertredingen, lijkt me niets voor Frans Timmermans."

Entertainment
  • Mediacourant, X, Veronica, De Telegraaf, Vandaag Inside
  • NL Beeld / Patrick van Emst
  • Instagram, Vandaag Inside, Veronica