Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Losse flodders in rechtbank Rotterdam


Jawel, de verdachten houden van schietbanen en kleiduivenschieten, maar wapen- en drugshandel? Nee, joh! Maar hoe kunnen ze de inbeslagname van 39 vuurwapens en de benodigdheden voor drugsproductie dan verklaren?

Wapens

“Het was koffiepraat en stoerdoenerij,” pleit advocaat Michiel Lammers. Wat bewijst het nou, dat de telefoon van Danny B. vol stond met plaatjes van pistolen? “Ik heb wel meer cliënten met foto’s van wapens op hun telefoon. Sommige mannen houden daar gewoon van.”

Dat zal best, maar de wapens zijn ook daadwerkelijk aangetroffen bij politie-invallen in bedrijfsloodsen, garageboxen en woningen in de omgeving van Ridderkerk. De politie kreeg vorig jaar september een tip over vuurwapenhandel, onderzoek leidde naar een ‘uitzonderlijke hoeveelheid wapens’. Daarvoor stonden vier verdachten terecht in de rechtbank van Rotterdam, onder wie dus Danny B. Naast 39 vuurwapens werden in de bedrijfsloodsen ook 107 jerrycans met grondstoffen voor synthetische drugs aangetroffen, maar B. had geen enkel benul van de xtc-productie. “Ik kwam koffiedrinken en had geen idee wat er daar gebeurde,” vertelde de 36-jarige verdachte.

Politie-inval in de omgeving van Ridderkerk.

Ook een 32-jarige verdachte liet via zijn advocaat weten geen enkel vermoeden te hebben van de gebeurtenissen in de panden. “Dat hij huurder van de locatie was, houdt van kleiduivenschieten en komt op schietbanen, betekent niet dat hij aan wapenhandel doet.”

Alleen een niet-aanwezige Rotterdammer bekende zijn aandeel in het produceren van drugs. Hij hoopte zo vooral op vrije voeten te komen om weer voor zijn tienerzoon te kunnen zorgen, de jongen heeft zijn alleenstaande vader simpelweg nodig, zeker nu het nieuwe schooljaar bijna begint. Maar helaas voor de vier verdachten: de voorlopige hechtenis die al sinds april duurt is verlengd. Binnen drie maanden is de volgende voorbereidende zitting, de inhoudelijke behandeling volgt pas volgend jaar.

Misdaad
  • Politie, NL Beeld