Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gewelddadige August Adjoeba had te veel vijanden

Deze week is het vijftien jaar geleden dat de Amsterdams-Surinaamse drugscrimineel August Adjoeba (34), alias Segebai (‘Grote Brute Baas’) in Buitenveldert werd geliquideerd. Deze ‘zwager’ van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk en jeugdvriend van onderwereldbaas Gwenette Martha had zóveel vijanden dat nooit duidelijk is geworden uit welke hoek de afrekening kwam.

August

Het is 24 juli 2008 als op het Surinaamse internetforum Mamjo de moord op August Adjoeba door onbekenden wordt aangekondigd. Tweeënhalve week later is het daadwerkelijk zover. Op maandagochtend 11 augustus 2008 verlaat Adjoeba om 10.00 uur de woning van zijn vriendin aan de Arent Janszoon Ernststraat in Amsterdam-Buitenveldert om naar de sportschool te gaan. Plotseling komen onderaan de trap twee mannen onder een poortje tevoorschijn die het vuur openen. In totaal zouden er zeker dertig kogels zijn gelost, waarvan er ongeveer negen raak zijn. Segebai overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen.

Een getuige hoort een van de schutters in het Surinaams nog tegen Adjoeba schelden. “Je moeder is een hoer!” zou hij hebben geroepen. De drie daders slaan op de vlucht in een grijze Volkswagen Golf. Ze rijden via de A10 Noord naar een parkeerplaats bij voetbalclub Voorland in Amsterdam-Oost, vlakbij voormalig Ajax-stadion De Meer. Daar steken ze de vluchtauto in de fik. Waar de drie mannen daarna heen vluchten, is onbekend.

Het is niet de eerste keer dat Adjoeba het doelwit is. Twee eerdere liquidatiepogingen mislukken, zo verklaart kroongetuige Peter La Serpe later in het omvangrijke liquidatieproces Passage. Hij zou naar eigen zeggen samen met Jesse Remmers eind 2004 al twee keer rondom de flat van Adjoeba hebben gepost om hem te liquideren. Deze flatwoning ligt vlakbij het appartement waar Adjoeba’s vriendin woont, maar uiteindelijk haken ze af omdat ze bang zijn ‘de verkeerde neger’ dood te schieten.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

De opdracht zouden ze van Ali Akgün hebben gekregen, omdat Adjoeba een partij drugs van een vriend van Akgün zou hebben geript. Akgün is hoofdverdachte in het Passage-proces en wordt in 2014 zelf geliquideerd in Istanbul. Toch komt de daadwerkelijke liquidatie van Adjoeba in 2008 waarschijnlijk uit een andere hoek. Hij heeft zoveel vijanden in het criminele milieu dat de recherche al snel voor een complex crimecryptogram staat. Voor de moord zijn nooit verdachten aangehouden.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP E.A.