Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Drugsoorlog' in Groningen: explosies en schietpartijen, feestnacht afgeblazen

Het is onrustig in de provincie Groningen. Twee criminele bendes zouden in de provincie een conflict uitvechten. De dreigende escalatie is zo groot dat de burgemeester van Winschoten het tweedaagse festival: De Nacht van Winschoten niet door laat gaan. Volgens welingelichte bronnen zou het gaan om een drugsoorlog. Een kleine drugsdealer zou zich hebben opgewerkt in het regionale drugscircuit en de gevestigde orde zou dit niet accepteren.

NL Beeld / Regiofotografie

Reeks van incidenten

Het Groningse Winschoten wordt al zo'n week geteisterd door geweldsincidenten. Burgemeester van de Groningse stad, Cora-Yfke Sikkema noemt de incidenten heftig: "Daarom heb ik mij veelvuldig bij laten praten door politie en het Openbaar Ministerie (OM). Op basis van die informatie heb ik besloten om de Nacht niet door te laten gaan."

De afgelopen tijd vonden er in de provincie Groningen meerdere delicten plaats. Op donderdag 6 juli ontstond er een ruzie op het terras van een ijssalon. Een 29-jarige man uit Winschoten werd uiteindelijk slachtoffer van een steekpartij. Hierna volgden er nog meer incidenten in de provincie. Op diezelfde donderdag vonden 's avonds aan de Transportbaan en Papierbaan in Winschoten twee schietpartijen plaats, waar twee mannen in hun been werden geschoten. Maandag werd een kapper in Oude Pekela beschoten.

Stad

Waar de ruzie de eerste paar dagen alleen in het oosten van de provincie werd uitgevochten, werd dat later ook in de stad Groningen gedaan. In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een explosie plaatsgevonden in een Schoonheidssalon aan de Herestraat. Op woensdag werden er ook nog kogelgaten gevonden in de ramen van een sportcafé in Winschoten. Daarom heeft de burgemeester besloten het café een maand te sluiten, dat kreeg de eigenaar donderdag te horen.

Alle geweldsincidenten lijken een verband met elkaar te hebben. Het gaat hier om een conflict tussen twee groepen met die allebei banden hebben met het criminele circuit. Dat melden meerdere bronnen aan RTV Noord.

Eén van de betrokkenen bij de ruzie op het terras van de ijssalon woont in Oude Pekela. In de Veerstraat werd maandagmorgen een woning beschoten. Een Kapsalon aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela was even later aan de beurt en werd ook beschoten. Bij deze incidenten vielen geen slachtoffers. Later bleek dat de verkeerde panden zijn beschoten. De mensen die daar wonen zouden niks te maken hebben met het conflict tussen de twee groepen.

Escalatie

Op sociale media gaan berichten rond over een dreigende escalatie tijdens de Nacht van Winschoten. Beide groepen zouden dat moment willen gebruiken om definitief een einde te maken aan het conflict wat de inwoners van Winschoten zorgen baart. Er gingen al stemmen op om de feestnacht niet door te laten gaan: "De berichten komen in appgroepen en op andere sociale media in hoog tempo voorbij. Maar let wel op, niet alles klopt en het nieuws gaat door het veelvuldig delen ook een eigen leven leiden", laat de burgemeester weten. Toch heeft ze ervoor gekozen om de feestnacht niet door te laten gaan.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er een krachtig rechercheteam op de incidenten is gezet: "We nemen dit heel serieus en hoog op." De politie kan nog geen details weggeven lopende het onderzoek. Momenteel is er nog niemand aangehouden.

Misdaad
  • NL Beeld / Regiofotografie