Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Jeroen Kijk in de Vegte

Tv-stem en Radio 2-dj Jeroen Kijk in de Vegte: ‘Naar andere ochtendshows luister ik niet’

Jeroen Kijk in de Vegte (49) trapt iedere werkdag af met Jan-Willem Roodbeen, met wie hij het best beluisterde ochtendprogramma van Nederland maakt, voor NPO Radio 2. Jeroen maakte als sidekick heel wat mee, onder meer bij Ruud de Wild en Robert Jensen. “Jensen was de moeilijkste.”

Je hebt met Jan-Willem Roodbeen een nieuw driejarig contract getekend. Daarmee zijn jullie tot 2026 te horen op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op. Volgens de luistercijfers is jullie ochtendshow veruit de best beluisterde.
“Met bijna 17 procent marktaandeel, dus daar zijn we supertrots op.”

Dat is een comfortabele uitgangspositie. Toen jullie begonnen in juli 2018 maakte Edwin Evers nog de populairste ochtendshow op Radio 538. Radio 2 stond toen op de tweede plaats.
“Gerard Ekdom vertrok toen naar Radio 10 en die deed het ook hartstikke goed. We hadden zoiets van: het zijn wel grote schoenen om te vullen die Gerard voor ons achterlaat.”

Je had toen natuurlijk al de nodige ervaring met ochtend- en middagshows, want je was eerder sidekick bij Ruud de Wild en Robert Jensen.
“Maar dat wil natuurlijk ook niet alles zeggen. Jan-Willem en ik hebben met z’n tweeën superveel ervaring, maar als het op de zender niet matcht… Het kan op allerlei fronten niet goed gaan. Ondertussen doe ik dit werk al dertig jaar en steeds met wisselend succes. Er zijn echt wel momenten in mijn loopbaan geweest dat het succes helemaal niet kwam, door allerlei omstandigheden. Het kan best zijn dat je een goed programma maakt, maar op het moment dat je met een zenderbaas zit, of het bedrijf waar je voor werkt, en je denkt: het gaat me niet snel genoeg, of we hadden andere dingen bedacht, dan houdt het een keer op. Dat maakt waar we nu zijn wel extra te gek. Omdat ik weet dat het anders kan lopen.”

‘Ik luister niet naar andere ochtendshows omdat ik dan denk: shit, dat is gaaf, dat moeten wij ook doen. Ik kan beter vanuit mijn eigen kracht denken’

Je bedoelt bij Qmusic met Ruud de Wild, wat niet de ideale omstandigheden waren, zoals je weleens gezegd hebt?
“Ik wilde dat niet per se aanhalen. Ik heb een blauwe maandag voor CAZ! gewerkt, dat station heeft misschien een jaar bestaan of zo. Dat was in 2006. Zij dachten: binnen twee maanden gaat Radio 538 door ons helemaal kapot, en dat gebeurde niet. Radio is slow business, je moet mensen bijna één voor één overtuigen van het feit dat je echt wel een heel leuk programma maakt. Dat kost gewoon tijd en op het moment dat je die niet krijgt, schiet dat niet op.”

Maar nu gaan jullie comfortabel aan de leiding. Radio 538 scoort met de ochtendshow nu zelfs maar de helft van wat jullie scoren. Dat is toch best bijzonder.
“Ja, dat is ook wat. Ik zie het gebeuren inderdaad wat ze daar aan het doen zijn. Hoewel, het is lastig om er nu wat van te zeggen omdat ze weer begonnen zijn met een nieuwe ochtendshow met Tim Klijn. Ik heb het nooit echt geluisterd en niet per se omdat ik dat niet wil luisteren of dat ik er te arrogant voor ben, maar ik luister sowieso niet heel veel naar andere ochtendshows. Omdat ik altijd bang ben dat ik daar dingen hoor die ik heel gaaf vind. En dat ik dan denk: shit, dat moeten wij ook doen. Ik kan beter vanuit mijn eigen kracht denken dan gaan vergelijken. Al was het maar omdat ik het wel jammer vind dat er bij de Nederlandse radio sowieso heel veel dingen heel erg op elkaar lijken.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Wat vind je van wat er bij 538 gebeurde na het vertrek van Edwin Evers? Totale chaos, eerst met Frank Dane op de ochtend, die moest weg, toen kwam Wietze de Jager, moest ook weg. Daar spreekt niet veel visie uit, toch?
“Ik denk vooral vanuit makersperspectief, dus ik voel mee met de mensen die daar neergezet zijn, waarbij ik ook weet hoe die onrust kan zijn. Hoe vervelend ik het altijd heb ervaren om in die onrust te werken, omdat juist die onrust alleen nog maar meer onrust creëert. Dat is in mijn geval altijd killing geweest voor de creativiteit. Maar dat is heel persoonlijk, omdat ik heel erg gebaat ben bij rust en het gevoel dat je vanuit de bazen het vertrouwen krijgt. Dat ze zeggen: We geloven erin. We weten wat jij aan het doen bent. Leef je uit. En in die zin werkt het, zoals het nu gaat, eigenlijk precies de andere kant op bij 538. Als ik dat zie gebeuren, denk ik: ik weet hoe dat is. Ik ben daar ook geweest. Tegelijkertijd zegt het natuurlijk helemaal niks over de talenten van de makers. Dat de mensen die daar de ochtend deden, daar afgehaald zijn of vrijwillig weggegaan zijn - ze vertellen dat echte verhaal natuurlijk ook niet - wil niet zeggen dat zij zelf geen goede makers zijn.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Clemens Rikken