Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Video: Nederlands team Ocean Race aangevallen door orka's

Orka's vallen de laatste tijd vaker boten aan. En inmiddels weet ook het Nederlandse Ocean Race-team JAJO hoe intimiderend dat kan zijn. 'Het was meteen duidelijk dat het serieus was.'

orka

"In de Middellandse Zee heb je die orka's waar iedereen het over heeft", grapte Jorden van Rooijen laatst nog in een interview met Nautique. Maar inmiddels weet hij zelf hoe het is om de 'killer whales', zoals de Free Willy's ook wel genoemd worden, van dichtbij te aanschouwen. Tijdens de laatste leg van de Ocean Race op donderdag hadden drie orka's het op de Nederlandse boot van team JAJO voorzien.

Alle opvarenden zijn gelukkig ongedeerd gebleven en ook het schip heeft geen schade opgelopen. Iets wat bij andere orka-aanvallen op de Middellandse Zee wel anders was; afgebroken roeren, gaten in de romp en ga zo maar door. Wel een domper voor de Nederlandse zeilers: de orka's hebben hun boot zwaar vertraagd. En het blijft natuurlijk een race. "We lagen tweede en nu liggen we vierde," aldus Jelmer van Beek van team JAJO.

'We realiseerden ons goed dat het gevaarlijk was'

Maar wat is er precies gebeurd? De Nederlandse zeilers waren ergens voor de Straat van Gibraltar, een plek waar de orka's wel vaker voor hommeles zorgen. Schipper Jelmer van Beek in een persbericht: "Inmiddels zeilen we weer, maar zojuist kwamen er drie orka’s recht op ons af en begonnen tegen de roeren aan te slaan. Het was heel imposant om de orka’s te zien. Echt prachtige beesten maar we realiseerden ons ook goed dat het gevaarlijk was."

Om de orka's zo min mogelijk te provoceren, besloten de zeilers de zeilen naar beneden te halen en de boot af te remmen. "We zagen opeens drie orka’s naar ons toe komen", aldus onboard reporter Brend Schuil. "Het was meteen duidelijk dat het serieus was en iedereen werd bovendeks geroepen. In het begin waren ze driftiger en actiever richting onze boot en leek het erop alsof ze onze roeren aanvielen."

Geen gewonden, alleen achterstand

De beesten leken te kalmeren toen de schippers hun zeil naar beneden hadden, langzamer gingen varen en zoveel mogelijk geluid maakten. Tenminste één van die tactieken werkte, want al snel werd het driftige gedrag minder en zwommen de 'killer whales' weg. Al met al duurde het voorval niet langer dan drie minuten.

Concluderend: de boot drijft nog, het roer hangt er nog aan en niemand is gewond geraakt. Dan neem je die twee verloren plekken in de race voor lief, zo stellen wij ons voor.

Bizar
  • Nautique
  • Adobe Stock, Brend Schuil / Team JAJO