Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Bryan

Amerikaanse angstdroom: de viervoudige moord in het studentenhuis

Een studentenstadje in de Amerikaanse staat Idaho is afgelopen november het toneel van een viervoudige moord. Wekenlang is het stadje Moscow in angst en rouw gedompeld. Wie heeft de jonge studenten op beestachtige wijze afgeslacht? In de beklaagdenbank staat de 28-jarige Bryan Kohberger, student criminologie. Is dit zijn macabere ‘afstudeerproject’, of is hij de ideale zondebok? 

Dankzij de Universiteit van Idaho bruist Moscow behoorlijk voor een stadje van nauwelijks 25.000 zielen. Ondanks de merkwaardige plaatsnaam is het een all-American town, waar alles draait om football en college parties. De blonde hartsvriendinnen Kaylee* en Maddie (beiden 21) voelen zich als vissen in het water. Hun studentenwoning op 1122 King Road staat bekend als een ‘party house’.

De vader van de vermoorde Kaylee: ‘Je stuurt je meisje naar college en ze komt terug in een urn. Zoveel pijn en leed kun je eigenlijk niet dragen’

Op 13 november, zondagochtend, zijn ze al om twee uur thuis van een avondje drinken in hun stamkroeg. Hun huisgenoten hebben het ook niet laat gemaakt. Kaylee en Maddie kruipen, zoals ze wel vaker doen, bij elkaar in bed. Ze delen de bovenste verdieping alleen met de hond Murphy, Kaylee’s goldendoodle. De meiden zijn behoorlijk aangeschoten, maar Kaylee wil toch nog iets kwijt op Instagram. “Wat ben ik toch een lucky girl dat ik elke dag deze mensen om me heen heb,” schrijft ze bij een groepsfoto die ze eerder met haar huisgenoten heeft gemaakt. Gelijk komen er de reacties. “Mijn favorietjes,” schrijft Maddie. Bethany (21) reageert vanaf haar kamer op de onderste verdieping met een kort ‘love you’, plus wat hartemoji’s. “You are the best,” typt Xana (20), die haar vriendje Ethan (ook 20) heeft meegenomen van het feestje bij zijn dispuut Sigma Chi. Ze delen de tweede verdieping met de transgender Dylan (21) die, getuige de berichtjes, gewoon one of the girls is.

Uitgerekend deze vrolijke foto’s zullen Kaylee’s laatste Instagram-bericht zijn. Binnen enkele ogenblikken vinden zij en drie van haar ‘besties’ een gruwelijke dood.

Een van de Insta-foto’s. Vlnr: Dylan, Kaylee met Maddie op de schouders, Ethan, Xana en Bethany.

Om 11.58 komt er een telefoontje binnen bij noodcentrale 911. De oproep is niet vrijgegeven, maar het betreft de melding van een ‘bewusteloos persoon’ in 1122 King Road. In eerste instantie stuurt de centrale één politiewagen en een ambulance. De hulpdiensten kennen de weg naar het studentenhuis goed. Maar het is snel duidelijk dat het om veel meer gaat dan wat geluidsoverlast of drinkende minderjarigen. Uit de gevelplinten druipen straaltjes bloed, stille getuigen van het drama dat zich er heeft afgespeeld.

Wanneer Brett Payne (32) arriveert, is de straat al vol politiewagens met zwaailichten. Zelfs zijn meest ervaren collega’s zien bleek en waarschuwen Payne dat hem ‘het ergste misdaadtoneel ooit’ wacht. “Overal ligt bloed.”

Payne is wel iets gewend door zijn vorige loopbaan in het leger, maar dit is andere koek. Na een bliksemcarrière van twee jaar bij de politie is hij onlangs gepromoveerd tot lead investigator. Op zijn jonge schouders rust de taak om uit te vinden wat er precies is gebeurd die nacht. Wanneer hij de verhoren, camerabeelden en ander bewijsmateriaal op een rij zet, komt hij tot het volgende scenario...

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

‘Er is iemand in huis’

De slachtpartij begint iets na vier uur ’s nachts. Xana en Ethan zijn waarschijnlijk als enigen wakker. Ze hebben zojuist een vette hap laten bezorgen door fastfoodtent Jack in the Box. Ondertussen cruiset er al een halfuur een Hyundai Elantra door hun straat. Nadat de bezorgster uit het zicht is verdwenen, stopt de sedanwagen aan de achterkant van het drie verdiepingen tellende studentenhuis. Er stapt een rijzige gestalte uit, van top tot teen gehuld in zwarte kleding. Via de glazen schuifdeur op de tweede verdieping weet hij ongemerkt binnen te komen. Hij gaat gelijk de trap op, waar vriendinnen Kaylee en Maddie liggen te slapen. Payne geeft, in het belang van het onderzoek, nauwelijks details over het moordtoneel en de verwondingen. Hij rapporteert alleen dat Kaylee en Maddie ‘zichtbare steekwonden’ vertonen. Naast hen op bed ligt een cruciaal bewijsstuk: een leren hoes voor een groot mes van het merk Ka-Bar, met logo van de Amerikaanse marine én DNA-materiaal van de vermoedelijke dader.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Instagram