Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie eist driemaal 25 jaar cel na 'koelbloedige liquidatie' Shaquille Goedhart (24)

Op 2 mei 2019 is Shaquille Goedhart in Amsterdam-Zuidoost geliquideerd. Volgens justitie werd Shaquille naar de buurt Hoptille gelokt en hebben twee van de verdachten hem daar doodgeschoten, namelijk Revelino G. en Marc G. De derde verdachte Badr K. zou de vluchtauto hebben bestuurd. Tegen alle drie is nu 25 jaar cel geëist.

OM

Volgens justitie maakte Goedhart deel uit van een crimineel netwerk, net als de drie verdachten. De officieren gaan er dan ook vanuit dat er iets mis is gegaan met 24-jarige Shaquille Goedhart. Wellicht heeft hij iets gedaan, of juist niet, waardoor de groep in problemen raakte. Justitie denkt dat Revelino G. (31), Marc G. (29) en Badr K. (33) daarom 'lichtvaardig, kil en gewetenloos' hebben besloten dat Shaquille dood moest. Justitie ziet alle drie de mannen het liefst de komende 25 jaar in de cel zitten, zo werd vandaag duidelijk.

De liquidatie

Op 2 mei wordt Goedhart neergeschoten. Drie kogels treffen hem in zijn hoofd en hals. De 24-jarige overlijdt niet veel later in het ziekenhuis.

Voor zijn dood zet het slachtoffer een notitie in zijn telefoon die erop lijkt te wijzen dat hij al een aantal dagen wordt achtervolgd. Bij deze achtervolgingen wordt telkens een Peugeot 308 gebruikt. Dit zou de auto zijn van een van de verdachten, namelijk Marc G. Volgens justitie gebruiken de verdachten na de dodelijke schietpartij dezelfde wagen om naar Diemen te vluchten.

Verdacht gedrag

Verdachte Marc G. besluit na de liquidatie naar Suriname te gaan. Volgens justitie duikt hij bij een familielid onder en is hij via een ingewikkelde route het land binnengekomen. Illegaal.

Eén van de andere verdachten, Badr K., wordt in die tijd afgeluisterd door de politie voor een ander onderzoek. Op 2 mei 2019 in de middag is hij met zijn vriendin in gesprek. In dit gesprek zou K's vriendin het volgende hebben gezegd: "Ja ik hoop dat dit wat opbrengt en niet dat je 20 jaar lang wegblijft voor niks." K. heeft het volgens justitie over 'werk' en zegt vlak na de moord tegen zijn vriendin dat hij 'klaar is met werken'.

Allemaal bewijzen dat K. en G. bij de moord betrokken zijn, aldus het OM.

Meer bewijsmateriaal

Tijdens onderzoek is volgens justitie bovendien een bloedspoor aangetroffen in de auto van de verdachte. Dit bloedspoor is getest en waarschijnlijk afkomstig van het slachtoffer.

Naast het bloedspoor in de auto zijn de telefoons van de verdachten, die overigens na de moord niet meer zijn gebruikt, gesignaleerd in de buurt van de plek waar Goedhart om het leven is gebracht. Net als de Peugeot.

Ook is nog contact geweest met Goedhart voor de liquidatie. Revelino V. heeft meerdere malen telefonisch contact gehad en de vriend die Shaquille afzet bij de plek van de liquidatie ziet dat de 24-jarige Goedhart een bericht binnen krijgt van ene 'John Wick', volgens justitie de bijnaam van verdachte Marc G.

Tot slot is Badr K. volgens het OM na de moord op zoek gegaan naar nieuwsberichten over de moord en heeft hij in een afgeluisterd gesprek gezegd op geld te wachten. K. zit inmiddels vast in Spanje op verdenking van een andere liquidatie.

Op 3 mei, een dag na de liquidatie, zou een crimineel uit dezelfde groep vanuit de gevangenis zijn vriendin hebben gebeld. Uit dat gesprek: "Die nigger is gaan slapen". De reden? "Hij had dingen achtergehouden."

Uitspraak

Al met al denkt justitie voldoende bewijs te hebben tegen de drie mannen. De advocaten van van verdachten komen echter nog aan het woord de komende dagen en de uitspraak van de rechter staat gepland voor later dit jaar.

Misdaad
  • Het Parool, AD
  • NL Beeld / Proshots