Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Attracties

Aparte attracties: van het Kremlin tot de kosmos in Kijkduin

Het vakantiegeld is binnen, het is weer tijd om leuke dagtripjes te plannen. Maar in de meeste pretparken is de kassa tegenwoordig de engste attractie. Daarom: een lijstje met aparte uitstapjes waar u niet krom voor hoeft te liggen.

Dagtripje naar het Kremlin

We hoeven niemand uit te leggen dat een tripje naar Rusland op dit moment ietwat gevoelig ligt. Toch is het mogelijk om zonder visumaanvragen, verhitte discussies en knagend schuldgevoel naar het Kremlin af te reizen. In de Kunsttuin van het Noord-Hollandse Winkel staat namelijk het Nederlands Kremlin. Dit markante bouwwerk is het middelpunt van de bijzondere beeldentuin die kunstenaar Ger Leegwater met veertig jaar noeste arbeid heeft opgebouwd. Behalve Rusland heeft hij zich ook laten inspireren door het klassieke Italië, de Bijbel en de Griekse mythologie.

Let wel: de tuin is doorgaans alleen in het weekend geopend. Het entreegeld van 5 euro gaat naar de instandhouding van dit project. Waarschuwing vooraf: zonder toestemming is het alleen mogelijk om met mobieltjes te fotograferen. Dus laat de drones en paparazzicamera’s liever thuis bij het bezoek aan het Kremlin.

Kunst met een grote koe

Troje heeft zijn bekende paard, het Brabantse dorp Esbeek heeft sinds kort zijn koe. De kunstinstallatie heet officieel De Melkfabriek en graast in de achtertuin van een houthandel. Dat was handig, want er zijn duizenden plankjes gebruikt voor het vervaardigen van het 15 meter lange en 8 meter hoge gevaarte. “Een grote koe midden in een veld,” zo vat een buitenlandse bezoeker de attractie samen in een van de weinige Goo-gle-recensies. “Het lijkt heel willekeurig allemaal, maar na afloop heb je wel een geweldig verhaal om te vertellen.”

Er zijn wel meer verhalen te vinden in het omringende Brabantse boerenland… De Melkfabriek is namelijk slechts één van de hoogtepunten op een (3 tot 10 kilometer lange) wandelroute die is gebaseerd op de etsen van kunstenaar Andreas Schotel. Dat klinkt misschien slaapverwekkend, maar de wandelroute biedt genoeg geinige kunstwerken die op een leuke manier het boerenleven uitbeelden. Zo zijn er ‘versteende’ boerinnen die het land bewerken, een ‘bijenstal’, een pittoresk tuinhuisje en een groot stalen frame in de vorm van een houthakker. Verroeste pk's beeldt een paard en een ploegende boer uit. De Baadster bestaat uit drie beelden van een vrouw die poedelnaakt een duik neemt in een watertje. Kortom: dit is een kunstroute met een grote Koe.

Ervaar de kosmos in Kijkduin

In het Circustheater van Scheveningen kun je sterren zien stralen op het toneel. In het Omniversum kun je prachtige films bekijken over het heelal. Maar als je in het Haagse echt de kosmos wilt ervaren, moet je in Kijkduin zijn. Het is even klimmen naar de opening van het buitenkunstwerk Hemels Gewelf, maar volgens kenners is het meer dan de moeite waard.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Ga liggen op het altaar midden in de kunstmatige krater en laat je overweldigen door het weidse spektakel dat Moeder Natuur voorschotelt. Het is alsof je de wolken of sterrenhemel bekijkt op een curved beeldscherm van tientallen meters breed, in een resolutie waar Omniversum niet tegenop kan. Door de allesoverheersende stilte glijdt de stress vanzelf weg en lukt het om gedachten als ‘heb ik de auto wel op slot gedaan?’ uit te schakelen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Hetty Wilming e.a.