De hoeveelheid drugs was zo groot dat er een speciale opslag voor moest worden gebouwd, een stash van 50 vierkante meter. Maar liefst 25.000 kilo coke had Roger P. (beter bekend als PIET COSTA) het land willen binnenvoeren, stelde de politie tijdens de behandeling van zijn rechtszaak in 2021. Via de EncroChat-alias ‘Luxuryballoon’ werd het allemaal bevestigd: “Het is rond. Alles begint te bewegen, 25.000 kilo. Het bootverhaal is rond, prijs alles.”
Zijn advocaat claimde dat het slechts om een ‘fantasie’ ging, maar de rechter vond de aanwijzingen dat de smokkel zou gaan plaatsvinden concreet genoeg. De verdeling van de opbrengst en de kostenberekening lagen al klaar.
Het had een waanzinnig bedrag aan misdaadwinst kunnen opleveren. Voor een kilo rekent de criminele groep 27.500 euro. Als de ‘fantasiepartij’ van 25.000 kilo door was gegaan, had dit het duizelingwekkende bedrag van 687,5 miljoen euro kunnen opbrengen. Dik een half miljard euro aan crimineel drugsgeld.
Op de markt brengt een gram snuifcoke al jarenlang standaard 50 euro per gram op. Per kilo behaalt een binnenlandse dealer daarmee dus een omzet van 50.000 euro. Min de kosten van de aankoop (van 27.500 euro) verdient hij op een kilo van Piet Costa’s bende afgenomen coke dus nog steeds 22.500 euro. Min dan weer de kosten die de tussenverkoper zelf heeft. Het zijn winstmarges waar maar weinig producten in de westerse consumptiemaatschappij tegenop kunnen.
Voor Costa en zijn bendeleden, vrienden en familie waren die kosten er niet allen voor de criminele bedrijfsvoering. Dat ging ook naar decadentere zaken: tickets voor reisjes naar Milaan en Thailand, cadeaus, prostituees, feestjes, huur van huizen en stashes, auto’s (door Brabus getunede Mercedessen, een Audi Q8 en BMW X5) en horloges. Liefst 100.000 euro misdaadgeld ging volgens justitie naar alimentatie.
De leden van zijn organisatie hebben het ook over het ‘rekruteren’ van medewerkers van containervervoerbedrijf MSC. Met andere woorden, met al hun drugsgeld corrumpeerden zij medewerkers van de internationale bedrijven die zich bezighouden met wereldwijd transport over zee.
Ali D. werd al eerder in de tandartsstoel gezet door Piet Costa. ‘Ik ben normaal niet zo van deze afdeling,’ schreef Costa. ‘Maar nu zijn er een paar... ik hoop dat ik ze kan martelen’
Gewetenloos en wraakzuchtig
De hack van de berichtenserver EncroChat en enkele anderen versleutelde chatdiensten gaf de politie inzicht in de planning en organisatie van grote drugstransporten, en in wie ze uitvoerden, als nooit tevoren. Het zijn uitgebreide berichtenuitwisselingen. Chatgesprekken waarin letterlijk valt te lezen hoe de zaken zijn gedaan. Inclusief alle praktische details, in persoonlijk contact tussen de verdachten. Daaruit kwam naar voren hoeveel drugs ze vervoerden, hoeveel geld ze ermee verdienden, hoe ze dat geld witwasten. Maar ook, hoe gewetenloos en wraakzuchtig ze met elkaar spraken, en hoe ze bereid waren geweld tegen elkaar te gebruiken.
Dat bleek ook uit de zaak tegen Costa. In de plaats van de reuzenopslag voor de 25.000 kilo liet hij een speciale martelcontainer bouwen. Want de naar eigen zeggen doorgaans niet zo gewelddadige drugsbaas (die zijn bijnaam dankte aan zijn basis in Costa Rica) was wraakzuchtig geworden. En de megadeal ging op het laatste moment toch niet door.
Dat kwam onder meer omdat een voormalige partner geld van hem zou hebben gestolen. En niet zo’n beetje ook. Uit EncroChat-berichten en chats via PGP Safe valt op te maken dat de voormalige financiële man van Costa er met maar liefst 130 miljoen euro van de criminele winst vandoor was gegaan. Ali D. investeerde dit geld in Dubai in onroerend goed, om daar vervolgens ook naartoe te vluchten.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- ANP, Politie