“Het is voor een spits goed om topscorer te zijn. Het is moeilijk, maar ik ga het proberen, want ik weet dat met Gods hulp niks onmogelijk is,” aldus Santiago Giménez. Op zich zegt de Mexicaanse Feyenoorder weinig bijzonders voor een spits, maar toch is het een opmerkelijk citaat, dat ook alles vertelt over de strijd om de topscorerstitel van dit jaar.
Giménez zegt het half april wanneer hij tegen Cambuur voor zijn pas elfde competitietreffer heeft getekend. Dan maak je normaal gesproken geen schijn van kans meer om boven aan het klassement te eindigen, maar dit seizoen dus wel. Giménez is de afgelopen weken blijven scoren en is daadwerkelijk in de race voor de topscorerstitel. En dat is eigenlijk krankzinnig. Giménez blijkt inmiddels een Mexicaans schot in de roos voor Feyenoord, de spits is zó talentvol dat het de vraag is of hij deze zomer niet wordt weggekocht door een vermogende club uit een topcompetitie. Maar hij heeft pas sinds februari een vaste basisplaats, in de winterstop stond hij nog op twee (!) goals in de eredivisie.
Toch is hij nog kansrijk en dat komt doordat we dit seizoen een van de minst productiefste topscorers aller tijden krijgen. Het is de vraag of de twintig wordt aangetikt, dat was altijd het geval sinds Romario in 1989 aan negentien treffers genoeg had. Dan tellen we het afgebroken coronaseizoen uiteraard niet mee. Maar de tijden van Luis Suárez (35 goals), Mateja Kezman (35) en Klaas-Jan Huntelaar (33) lijken verder weg dan ooit. Hoe komt dat? Lopen er geen fatsoenlijke spitsen meer rond in de eredivisie? Wordt er beter verdedigd? Sydney van Hooijdonk, namens Heerenveen ook een van de kanshebbers, heeft wel een verklaring. Sinds corona mogen trainers vijf keer wisselen in plaats van driemaal. “En vaak worden voorhoedespelers als eerste gewisseld,” zei Van Hooijdonk onlangs in Voetbal International.
“Dat scheelt je als spits regelmatig een kwartier, terwijl in de slotfase van wedstrijden de ruimtes groter worden. Ga je dat over een heel seizoen bekijken, dan mis je als spits die regelmatig gewisseld wordt gewoon een goal of vier.” Desondanks wil Van Hooijdonk dolgraag topscorer worden, net als vader Pierre dat eens was.
Giménez probeert zich ook te scharen in een lijstje met klinkende namen als Dennis Bergkamp, Luc Nilis, Dirk Kuijt, Ronaldo, Jari Litmanen, Ruud van Nistelrooij, Marco van Basten en zo kunnen we nog even doorgaan. Maar het is de vraag of Van Hooijdonk junior en Giménez tot het uiterste moeten gaan om de Willy van der Kuijlen-trofee te winnen, want de laatste jaren blijkt topscorer van de eredivisie worden allesbehalve een garantie voor een grootse carrière.
Misschien moet Santiago Giménez dus juist géén hulp van boven inroepen…
Nicolai Jørgensen (Feyenoord)
Topscorer seizoen 2016-’17, 21 goals
Met rechts, met links, met zijn hoofd. Gelijk na zijn komst in Rotterdam blijkt Nicolai Jørgensen een ijverige en makkelijk scorende spits. Hij is de kapstok van het elftal dat Feyenoord voor het eerst in achttien jaar kampioen maakt.
Ook in het seizoen erop pikt hij zijn doelpunten mee en zelfs in de Champions League bewijst de Deen een uitstekende spits te zijn, het is daarom niet gek dat Newcastle United in de winterstop een kleine 20 miljoen euro overheeft voor Jørgensen. Maar Feyenoord wil de Deen nog niet verkopen, er staat een WK voor de deur, als hij daar schittert met Denemarken kan Feyenoord nog veel meer vangen. Maar op het WK van 2018 laat hij niets bijzonders zien, er is nauwelijks interesse en hij blijft gewoon in De Kuip. Daar is het steeds maar hopen op een glimp van de oude Jørgensen, want sinds de afgeketste transfer naar Newcastle is hij meestal ziek, zwak of misselijk.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- Pro Shots