The Line
Is het een pr-stunt? Nope. Saoedi-Arabië is écht begonnen met de bouw van The Line, een 170 (!) kilometer lange metropool, met een hoogte van wel 500 meter, maar slechts 200 meter breed. De langgerekte woestijnstad – misschien wel het meest ambitieuze bouwproject ooit – moet in 2030 onderdak bieden aan maar liefst 9 miljoen inwoners. De geschatte kosten? Nu al een kleine 1000 miljard dollar. Een biljoen om van een dor stuk woestijn de meest leefbare plaats ter wereld te maken...
De gepresenteerde cijfers zijn zo megalomaan, dat ze best even herhaald mogen worden. The Line wordt dus niet alleen 170 kilometer lang (ruwweg de afstand van Utrecht naar Maastricht), maar over die gehele lengte ook nog eens aan beide zijden ingesloten door twee enorme, bespiegelde wolkenkrabbers van een halve kilometer hoog. Om je een beeld te geven: dat is bijna vijf keer de hoogte van de Dom in Utrecht.
In die twee onvoorstelbaar grote en lange wolkenkrabbers worden straks dus miljoenen mensen in de watten gelegd. Van alle luxe voorzien, te midden van stadstuinen en kunstmatig aangelegde bossen. Want waar je je ook bevindt in The Line, zo beloven de ontwikkelaars, de natuur is altijd op loopafstand. Iets dat overigens enkel mogelijk is door de immense hoogte van het bouwwerk. Al dat ‘stapelen’ zorgt ervoor dat per persoon slechts 4 m2 woestijngrond nodig is.
Het woord is gevallen: woestijngrond. Hoe kan al dat dode zand ooit groen en bewoonbaar worden? Omdat The Line ook een dak heeft, kan er een nieuw klimaat worden gecreëerd. Men is van plan om met behulp van cloud seeding-machines kunstmatige wolken te creëren, zodat er in dit langgerekte stuk woestijn altijd precies genoeg regen valt. Ook zal straks pal onder het dak een grote, met behulp van drones gevormde, kunstmatige maan schijnen, die – samen met futuristische snufjes als speciaal lichtgevend zand op de grond – de nachten in The Line wat lichter maakt.
Onder het dak zal een grote, met behulp van drones gevormde, kunstmatige maan schijnen, die de nachten in The Line wat lichter maakt
Kroonprins
Maar welk genie zit er dan achter al deze plannen? The Line is het megalomane bouwproject van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij lanceerde het plan in 2017. Het gaat de kroonprins – naar eigen zeggen – aan het hart dat wereldwijd elk jaar maar liefst zeven miljoen mensen sterven door luchtvervuiling, plus een miljoen door verkeersongelukken. Beide doodsoorzaken zullen in The Line zijn uitgesloten: “Nul auto’s, nul straten, nul uitlaatgassen,” aldus de prins.
Opmerkelijk, voor een metropool in een oliestaat als Saoedi-Arabië. In plaats van auto’s en wegen komt er een hogesnelheidslijn ónder de grond, die inwoners binnen 20 minuten van het ene uiteinde van The Line naar het andere brengt. Geen wonder dat sommigen The Line omschrijven als een ‘horizontale wolkenkrabber’. Met de hogesnelheidslijn als razendsnelle lift.
De metropool zal worden opgedeeld in zestien verschillende stadswijken. Niemand, zo belooft de kroonprins, woont straks op meer dan vijf minuten wandelen van werk, natuur of winkelcentrum. En voor wat betreft het onderwijs: kinderen zullen les krijgen van een hologram in plaats van leerkrachten van vlees en bloed.
Klinkt dat alles wel érg futuristisch? De lijst met bizarre technologische snufjes is bijna eindeloos. Zo komen er ook verticale, ‘gestapelde’ boerderijen, een indoor-jachthaven en een voetbalstadion dat 300 meter boven de grond zal zweven. Plus een Jurassic Park-achtig pretpark met robotdinosaurussen. En, voor de fijnproevers, de hoogste dichtheid aan restaurants met Michelin-sterren ter wereld.
“Een revolutie van de beschaving,” aldus de kroonprins, die nu al zeker weet dat The Line het in de Verenigde Staten gelegen Silicon Valley achter zich zal laten wanneer het gaat om baanbrekende technologieën. Zijn metropool draait straks enkel en alleen op klimaatneutrale energie. Dat wil zeggen: zonne-energie plus wind- en waterstofenergie. The Line zal dan ook geen grammetje verontreinigde lucht uitstoten. Waardoor inwoners er gemiddeld ouder zullen worden dan op welke andere plek op aarde dan ook.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- AFP/NEOM