We treffen je op kantoor in Amsterdam bij je tv-productiebedrijf Noordkaap, maar bijna was het zover niet gekomen, want je bent aan de dood ontsnapt. Of tenminste toch zeker aan een dwarslaesie.
“Dat kun je wel zeggen. Ik ben pas van de trap geflikkerd, echt hard. Niet normaal. Ik loop de trap op en ik sta boven bij de slaapkamers en val zo achterover. Ik kukel echt zo over de kop en val zo op de grond beneden neer. Ik had wel wat dingetjes, maar niks gebroken of niks ernstigs, dus ik heb echt mazzel gehad, want ik had daar zo mijn nek kunnen breken. Ik roep nu echt de hele dag door het huis: Pas op jongens, niks meenemen op de trap. Vasthouden aan de trapleuning.’’
Wist je dat er in Nederland volgens het CBS jaarlijks zo’n 5000 mensen overlijden aan een ‘accidentele val’, waarbij een persoon onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt? Het kan heel gevaarlijk zijn, zo’n trap.
“Dat is echt zo. En de meeste ongelukken gebeuren thuis. Het had bij mij echt niet veel gescheeld of ik had een dwarslaesie opgelopen. Ik heb echt geluk gehad. Ik ging ondersteboven ruggelings die trap af en ik klapte zo op m’n rug op de grond. Echt zoals je in het water duikt, dat je zo’n koprol maakt, maar dan achterover.”
‘Het had bij mij echt niet veel gescheeld of ik had een dwarslaesie opgelopen. Niet normaal. Ik heb echt geluk gehad’
Heb je achteraf gereconstrueerd hoe het kon dat je zo viel?
“Dat heb ik geprobeerd, maar ik heb geen idee, joh. Ik heb me erover verbaasd. Ik moet wel zeggen, ik was ook een beetje dromerig.
Ik stond boven en ineens viel ik zó achterover. Ik weet gewoon niet waarom. Ik stond boven, toen wilde ik me een beetje vasthouden aan de leuning, viel achterover en greep mis. Dat weet ik nog en toen viel ik.”
Wij zijn hier in je productiehuis. Weinig mensen weten misschien dat je naast je eigen afleveringen, ook veel andere programma’s hebt geproduceerd.
“Klopt. Ik ben zelfs als producent begonnen. Ik maakte al allerlei programma’s voor zenders over de politie, dorpsfeesten en de brandweer, en daarna kwam in 2005 pas Undercover in Nederland. Zo’n negen jaar geleden produceerde ik echt heel veel verschillende programma’s. Voor regionale omroepen, maar ook andersoortige dingen zoals Lauren verslaat en heel veel ziekenhuisprogramma’s, waaronder Trauma NL voor SBS6. Ik maakte ook een programma voor de NCRV, dat heette De Confrontatie, dat soort dingen deed ik er allemaal bij. Alleen toen Judith, mijn vriendin, zwanger werd, was dat het moment om te zeggen: ik ga alleen nog die programma’s produceren die ik zelf presenteer. En ik ga dus niet meer zeven dagen in de week knallen, want ik word vader en dat geeft ook een verantwoordelijkheid. Dus ik heb toen besloten om een tandje terug te schakelen.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- Clemens Rikken