Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Ineke

En toen bleef het ineens ijzingwekkend stil rond Ineke: 'Het verrotte leven van een keurig meisje'

Ze leek voorbestemd voor een rustig en geregeld leven. Huisje-boompje-beestje en des zondags naar de kerk. Het lot besliste anders voor Ineke Fleurke. Ze kwam in de greep van foute vrienden en raakte verslaafd aan verdovende middelen. In oktober 1994 verdween ze op 28-jarige leeftijd spoorloos uit haar flat in Groningen. De kans dat ze werd vermoord is groot. En de kans dat ze ooit nog wordt gevonden klein.

Niet veel bewoners van de Populierenlaan in Groningen zullen enige notie hebben van wat zich in oktober 1994 op deze locatie heeft afgespeeld. Er verandert immers veel in dertig jaar. Studenten studeren af en laten hun flatje aan een nieuwe lichting. Starters stromen door naar een eengezinswoning, ouderen verkassen naar een huisje met meer comfort. Er is dan ook niets meer dat herinnert aan de jonge vrouw die vanuit deze straat spoorloos verdween, na een leven vol drugs, geweld en angst.

Het verhaal begint op de ochtend van dinsdag 4 oktober 1994, als in een woning in het Groningse Nieuwe Pekela de telefoon gaat. Corrie Fleurke neemt op. Het is haar dochter Ineke, die vertelt dat haar wasmachine het heeft begeven. Corrie haalt opgelucht adem. Een kapotte wasmachine, dat valt mee. De vrouw is andere telefoontjes gewend, áls Ineke überhaupt nog de moeite nam om te bellen. Want eigenlijk zijn Gerhard en Corrie Fleurke hun dochter jaren eerder al kwijtgeraakt. Aan verkeerde vrienden, verdovende middelen en een leven vol narigheid.

Het echtpaar Gerhard en Corrie Fleurke heeft zwaar te lijden onder de grillige levensloop van hun dochter. Vooral vader Gerhard kan het maar moeilijk verkroppen dat zijn oogappeltje aan lager wal is geraakt. Meer dan eens vraagt hij zich af waar het is misgegaan? Aan de plek waar haar wiegje heeft gestaan heeft het in ieder geval niet gelegen. Hinderika ‘Ineke’ Fleurke wordt op 20 mei 1965 in Veendam geboren in een warm en liefdevol gezin, waarbinnen de kerk een belangrijke rol speelt. Ze groeit op in Nieuwe Pekela en niets wijst erop dat haar leven later een dramatisch wending zal krijgen. Gerhard en Corrie genieten van de kleine meid. Ze is lief, vrolijk en makkelijk in de omgang. Op de lagere school komt ze lekker mee. Vriendinnetjes genoeg en de cijfers zijn prima.

Dat verandert als ze naar de middelbare school gaat. Ineke doet de havo, maar kan niet goed meekomen. Ze leert er ene Richard kennen, een grote, breedgeschouderde jongen met wie ze uiteindelijk een relatie krijgt. De twee vinden elkaar in softdrugsgebruik en gaan samenwonen in een kraakpand in de stad Groningen. Het is in deze levensfase dat de ouders hun grip op Ineke kwijtraken. Van hun lieve en zachtaardige dochter is al snel weinig meer over. Steeds vaker is ze van de radar en al ziet Ineke later kans om met deelcertificaten alsnog haar havodiploma te halen, een maatschappelijke carrière zit er voor haar niet in. “Hoewel ze niet van de drugs kon afblijven, probeerde ze toch een zo geregeld mogelijk leven te leiden,” zal moeder Corrie later zeggen.

Dat geregelde leven bestaat eruit dat Richard elke dag de deur uitgaat voor studie en dat Ineke thuisblijft om het huishouden te doen. Toch klinkt dat rooskleuriger dan de werkelijkheid laat zien. Drugsgebruik loopt als een rode draad door hun leven en al snel wordt de stap van softdrugs naar harddrugs gemaakt. En dat blijft bepaald niet verborgen voor de buitenwereld. Ineke verslonst zichtbaar en moet soms door de politie van de straat worden geplukt wanneer ze te veel of de verkeerde drugs heeft gebruikt. Het leidt ertoe dat de Groningse af en toe bij haar ouders intrekt in een vruchteloze poging af te kicken.

Met een ‘vreselijk slecht gevoel’ verlaat het echtpaar Fleurke de kort en klein geslagen flat van hun dochter. Ze hebben opnieuw gezien hoe slecht het gaat met Ineke

Gewelddadige seks

Wat de ontwikkelingen rond Ineke extra verontrustend maakt voor haar naasten, is dat Groningen in die jaren gebukt gaat onder geweld in de prostitutiewereld. Er verdwijnen meiden, onder wie Jolanda Meijer, en anderen worden vermoord teruggevonden. Tot afschuw van het echtpaar Fleurke wordt Ineke vaak in één adem genoemd met de getroffen straatprostituees, terwijl dat nu juist een wereld is waar hun dochter zich verre van houdt. Maar dat neemt niet weg dat Ineke in een gevaarlijke wereld is beland, wat alleen maar verergert als de relatie met Richard op de klippen loopt en de Groningse een andere man leert kennen; de Iraniër Jawad S. Hij is het die de poort naar de hel wagenwijd openzet.

Corrie Fleurke moet meteen al niets van Inekes nieuwe liefde hebben. “Hij kwam weleens bij ons langs,” zei ze in een dagblad, “ik kreeg altijd de rillingen van de man, heel eng. In zijn gezelschap voelde ik me niet bepaald op mijn gemak.” Dat gevoel wordt er niet beter op als Jawad tijdens een van die bezoekjes opschept over een vaardigheid die hij in zijn thuisland Iran heeft opgedaan; hij weet precies hoe je van riet een wapen kunt maken waarmee je iemand kunt vermoorden. Nee, voor veel gezelligheid zorgt Inekes nieuwe partner niet. Het leidt ertoe dat het contact tussen de Groningse en haar ouders nog meer verwatert. En Ineke, die intussen met Jawad in een flatje aan de Populierenlaan in Groningen is gaan samenwonen, glijdt steeds verder weg in een moeras vol ellende.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Wat Ineke niet weet, is dat ze met Jawad een man in huis heeft gehaald met een zeer verontrustend verleden. Hij was ooit zijdelings betrokken bij een dodelijke junkiesteekpartij in Groningen en zou enkele jaren later voor anderhalf jaar in de cel belanden wegens de ontvoering van een jonge studente. S. had het slachtoffer opgepikt toen ze bij een uitvalsweg aan de rand van de stad Groningen stond te liften. Eenmaal in de auto had de studente al snel argwaan gekregen toen de Iraniër opeens de snelweg verliet. Ondanks dringende verzoeken van de doodsbange studente om te stoppen, was de man tot haar ontzetting gewoon door blijven rijden. Eenmaal op een binnenweg bij Dalfsen had de studente kans gezien om uit de rijdende auto te springen en alarm te slaan bij een boerderij. Omdat de vrouw kans had gezien het kenteken te noteren, kon de politie niet veel later Jawad S. aanhouden. Later zou blijken dat S. ook een ex, bij wie hij een kind had verwekt, stelselmatig mishandelde, zelfs toen de relatie was verbroken. De Iraniër had de vrouw als zijn ‘eigendom’ beschouwd. Ze moest dag en nacht beschikbaar zijn voor gewelddadige seks.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.