Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Peter

De perfecte Pannekoek: messcherp & snoeihard

Hij behoort al jaren tot de elite, maar sinds de oudejaarsconference van 2021 is Peter Pannekoek (36) definitief een van de allergrootsten in zijn discipline. Wie is de man achter die vlijmscherpe en snoeiharde grappen? Over zijn voorstelling DNA, lege bierflesjes op het aanrecht, de onzin van monogamie en tbs-cabaret. “Ik hou van radicale gedachtegangen en verwarring zaaien.”

Claudia de Breij en Guido Weijers bevestigden op de laatste dag van 2022 wat we eigenlijk al wisten. Soms viel er tijdens hun oudejaarsconference best wat te glimlachen en hun verhaal was zeker iets om over na te denken. Maar zo grappig als Peter Pannekoek dat jaar daarvoor?

Vooral het fragment over Lange Frans was fenomenaal, ‘de enige rapper bij wie je de dyslexie in de nummers terughoort’. Hij had ook nog een treffende boodschap voor diegenen die geloven in de malle complottheorieën die Lange Frans uitbraakt in zijn podcast: “Als jij Lange Frans meer vertrouwt dan de arts, prima. Maar ik vind ook: in de toekomst, als je ergens last van hebt, dan ga je niet naar het ziekenhuis. Dan ga je naar dokter Lange Frans. Die niet in medicijnen gelooft, maar wel in ufo’s.”

Zelfs wappies konden lachen om de grappen van Pannekoek, maar de opperwappie kon dat niet. Die was er als de kippen bij om te twitteren: “Je bent niet eerlijk. De man met het grootste publiek uithalen naar een dyslectische rapper zonder YouTube-kanaal. Staat genoteerd. Ik zie je wel als ik je zie.”

Het is Nederlands waar je al op de basisschool een onvoldoende mee scoort, reden voor Pannekoek om de rapper nóg belachelijker te maken. Zo gaan de twee nog even door, maar dan kantelt de toon. Lange Frans nodigt de grappenmaker uit in zijn podcast en Pannekoek is sportief genoeg die handreiking te accepteren. Een paar maanden na die legendarische conference zit hij inderdaad tegenover Lange Frans en het is niet eens ongezellig. Op een respectvolle manier praten de twee in een bijna twee uur durende aflevering van de podcast. “Het was een vriendelijk gesprek, waarvan je hoopt dat meer mensen die verschillend tegen zaken aankijken dat zo voeren,” zei Pannekoek.

“Kijk, ik ging niet het gesprek in met het idee dat ik hem zou kunnen bekeren, of hij mij. Maar hij had zich goed voorbereid, hij had heel veel vragen aan me.”

'Ik ga graag over de grens van het morele'

Pauperkabouter

De kou tussen de twee is dus uit de lucht, maar wat wel blijft hangen, is het niveau van de oudejaarsconference. Dat was er eentje waarvoor Youp van ’t Hek zich niet zou schamen. Op oudjaarsdag 2021 bewees Pannekoek definitief bij de grote jongens in het metier te horen. Nou ja, dat bedoelen we natuurlijk figuurlijk, want hij is zelf de eerste om de draak te steken met zijn 1,68 meter. Dat is ongeveer dezelfde lengte als die van Lul’, herstel, Lil’ Kleine, maar dat schept geen band. Ook deze rapper kreeg ervan langs op 31 december 2021. Pannekoek introduceert de term pauperkabouter voor Kleine. “Die gozer trek ik slécht. Wat een vervelend ventje is dát, zeg. Voor de mensen die het nieuws hebben gemist: pauperkabouter zou zijn vriendin hebben mishandeld.”

Nog los van dat dat sowieso een verwerpelijke actie is, vindt Pannekoek het geen reclame voor de kleine man. “Wij hebben dezelfde lengte. En wij kleine mannen hebben heel lang en hard gewerkt om één pluspunt te hebben ten opzichte van lange mannen tegenover vrouwen. Luister, bij ons ben je veilig. Wij hebben de kracht niet om je wat aan te doen. En dat is die gozer nu eigenhandig aan het verpesten. Terwijl, wij hebben al zoveel nadelen. Wij hebben bijvoorbeeld ook de kracht niet om je te beschermen. Dát is ons nadeel. Bij een inbraak is het ieder voor zich. Kijk maar wat jij doet, ik verstop me in de la.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het is misschien de bedoeling van zo’n voorstelling dat je mensen aan het denken zet, zoals Claudia de Breij en Guido Weijers een jaar later zouden doen. Maar Pannekoek beoogt iets heel anders, hij hoopt enorm dat de term pauperkabouter beklijft. “Dat lijkt mij zó grappig. Dat gaat die gozer zo slecht trekken. Als ie over straat loopt: pauperkabouter! Die wordt gek, die slaat iemand op z’n knie.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, BrunoPress