Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Gilbert S.

Waarom werd Gilbert S. privédetective voor de onderwereld?

Hij kwam al eerder in de publiciteit als de privédetective die het met de regels niet zo nauw nam. Nu lijkt de Limburgse Gilbert S. veel verder te zijn afgegleden. Hij wordt er door de Belgische justitie van beschuldigd rechercheurs en officieren van justitie te hebben geschaduwd, in opdracht van een beruchte drugsbaas. Hoe raakte de particuliere speurder in zo’n lastig parket verzeild?

Zijn vrije tijd brengt hij graag door met radiografisch bestuurbare raceautootjes op een minicircuit in de Belgische bossen. Maar voorlopig zal Gilbert S. niet veel kunnen genieten van zijn favoriete hobby.

Eind januari kwam namelijk naar buiten dat de Belgische justitie hem heeft aangehouden, verdacht van het illegaal verzamelen van informatie over de criminele groep van de Belgische drugsbaas Flor B. Ook zou hij in opdracht van deze verdachte topcrimineel rechercheurs van de politie en medewerkers van justitie hebben geschaduwd.

En dat is opvallend. Want Gilbert S. is de eigenaar van het op het oog keurige Limburgs Recherche Bureau, dat is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw in Urmond in diezelfde provincie. Geregistreerd en al bij het Nederlandse ministerie van Justitie en bij de politie.

Een foto op de site van het Limburgs Recherche Bureau van Gilbert S.

S. verspreidt zijn activiteiten graag over de grensstreek. Hij heeft twee vergunningen voor het uitoefenen van zijn werk. Eén in Nederland en één in België. Hij kan dus zowel aan de ene als aan de andere kant van de grens aan de slag.

Met zijn gezin woont hij in het Belgische plaatsje Zutendaal. In een vrijstaande woning in de bossen met een chique Duitse automobiel voor de deur. Maar zijn werk zal hij in België binnenkort waarschijnlijk niet meer kunnen uitvoeren. Want S. is betrapt door de Belgische justitie op het uitvoeren van klussen voor een drugscrimineel. En niet zomaar eentje.

Gilbert S. zou voor B. adressen hebben verzameld van politie- en justitiemensen die bij het onderzoek betrokken waren. Hij onderzocht wat voor hobby’s ze hebben, en achtervolgde ze zelfs tijdens hun uitstapjes

B. wist wel héél veel

De 36-jarige Flor Celest B. uit Lommel is de meest beruchte drugsbaron van België, die geweld niet schuwt. Justitie brengt hem onder meer in verband met de smokkel van drie ladingen van in totaal 6.500 kilo coke, die via zeecontainers met mangaanerts naar het Nederlandse Susteren werden getransporteerd. Susteren, een plaats op nog geen steenworp afstand van Urmond, waar Gilbert S. kantoor houdt.

Het spoor dat de Belgische justitie naar hem leidde, werd daar overigens niet gevonden. Dat waren de door de politie gehackte, versleutelde telefoonberichtjes via de server Sky ECC, waaruit bleek dat de als zeer intelligent beschouwde B. wel heel erg goed op de hoogte was van wat er in de opsporingsdossiers stond. Daarbij zou Gilbert S. de tussenpersoon zijn geweest die de drugsverdachte de informatie leverde. Hij zou deze informatie in opdracht van B. uit handen van een Belgische Interpol-rechercheur hebben verkregen.

Flor Bressers zit na een vlucht naar Zwitserland inmiddels achter tralies in België.

Dat gebeurde weer via een bevriende chirurg die in contact stond met deze bij Interpol gedetacheerde Belgische politieman. De politieman had vooral gezocht naar informatie over Flor B., naar de persoon die geld voor B. witwast en naar zijn advocaat. Deze onthulling kwam eind januari naar buiten via een artikel in de Gazet van Antwerpen.

Tijdens het politieonderzoek kwam naar voren dat Gilbert S. al eerder klussen voor B. had uitgevoerd. Zo zou hij het kantoor van de advocaat van B. een keer van onder tot boven hebben ‘gesweept’ op afluisterapparatuur, omdat hij personeelsleden van de advocaat niet vertrouwde.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Nepcoke en arrestatie

Fysiek kwam S. voor het eerst met de politie in aanraking toen hij eind september vorig jaar werd aangehouden in de plaats Wilrijk. Daar was een criminele organisatie bezig met het uithalen van honderden kilo’s drugs, die net via de haven van Antwerpen het land binnengekomen waren in zwarte sporttassen. De blokken coke waren afkomstig van een container die vanuit Panama naar Europa was vervoerd op het schip de MSC Sasha.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Google Streetview, LinkedIn, Politie, VARA