Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De Slager

De dood van 'De Slager'

Ebrahim ‘De Slager’ Buzhu (52) was in 2015 de eerste die bij de politie verklaarde over de inmiddels gevreesde topcrimineel Ridouan T. Zeven jaar later ligt hij levenloos in een greppel in Zuid-Spanje; door zijn hoofd geschoten. Wie zit er achter deze brute liquidatie?

“Meneer Ridouan T. en meneer Saïd R., ze hebben allemaal, meneer John, ze hebben allemaal bloed aan hun handen. Die journalisten, die gaan allemaal van jullie. Allemaal, één voor één. Niet nu, volgend jaar, of het jaar erop. Komt wel, komt wel.” Dit zei Ebrahim Buzhu, alias De Slager, in de periode na de moord op Peter R. de Vries – vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces – in een telefoongesprek met misdaadverslaggever John van den Heuvel. Deze indrukwekkende scène is te zien in het nieuwe seizoen van de Videolandserie De Jacht op de Mocro-Maffia. Een half jaar na dit telefoontje wordt Buzhu dood gevonden in het Zuid-Spaanse Chiclana de la Frontera, in de provincie Cádiz. Hij blijkt te zijn vermoord.

De 52-jarige Ebrahim Buzhu, geboren op 4 december 1969 in Utrecht, stond in het criminele milieu bekend als De Slager. Hij dankte die bijnaam aan het feit dat zijn vader een islamitische slagerij had in Amsterdam. In plaats van zijn vader op te volgen in de vleesindustrie kiest Ebrahim Buzhu voor een criminele carrière. Hij is volgens politie en justitie een belangrijke speler binnen de internationale hasjhandel, maar vooral ook een grote rivaal van Ridouan T. In 2015 wordt dat letterlijk opgetekend door twee rechercheurs, als Buzhu zich bij de politie meldt.

Het landweggetje waar Buzhu dood wordt gevonden.

Buzhu komt bij de politie in beeld tijdens een onderzoek naar een groep verdachten uit de omgeving Utrecht en Tiel die zich zouden bezighouden met het voorbereiden van liquidaties. De zogenoemde zaak 26Koper. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werken deze criminelen in opdracht van Ridouan T. Tijdens dat onderzoek komt de politie erachter dat de verdachten peilbakens onder verschillende auto’s plakken. De politie houdt er meteen sterk rekening mee dat de slachtoffers – die de auto’s besturen – mogelijk geliquideerd moeten worden. Een van die potentiële slachtoffers is een vriend van Buzhu. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de 26Koper-verdachten een peilbaken onder zijn auto hebben geplakt. Omdat de politie vermoedt dat zijn leven in gevaar is, wordt deze vriend van Buzhu door de politie aangesproken en uitgenodigd op het politiebureau. Op zaterdag 27 januari 2015 verklaart hij bij de politie in Driebergen dat hij geen idee heeft wie het op hem gemunt zou hebben. Hij heeft naar eigen zeggen geen vijanden, maar hij zet de rechercheurs wel op een nieuw spoor. Deze vriend van Buzhu vertelt de politie namelijk dat het geplaatste baken mogelijk te maken heeft met zijn kameraad Ebrahim Buzhu, die het doelwit zou kunnen zijn. Kort na het verhoor van deze vriend van Buzhu, stapt Ebrahim Buzhu zelf naar binnen op het politiebureau van de Landelijke Eenheid in Driebergen. Hij komt aangifte doen van een dreiging op zijn leven. “Ik voel me bedreigd door alles wat er de laatste weken gebeurd is,” zegt Buzhu tegen de rechercheurs. “Dat afgelopen week [naam vriend Buzhu] gewaarschuwd is, heeft er volgens mij mee te maken dat ze mij moeten hebben. Ik heb daarover na zitten denken en of ze gebruiken [vriend Buzhu] om mij op te sporen of om [vriend Buzhu] te pakken en zo aan mij te laten zien dat ik aan de beurt kom.”

Buzhu zegt ook tegen de verhoorders waarom er op hem gejaagd wordt: “Volgens mij is dat allemaal omdat ze zeggen dat ik iets te maken heb met de ontvoering van coffeeshophouder Said Faggouss een aantal jaar terug in Amsterdam. Ridouan T. is een maatje van Faggouss. Ik denk dat ze mij op deze manier terug willen pakken. Ik heb echt helemaal niets met die ontvoering te maken.”

De rode Kia die op 10 kilometer van het lichaam van Buzhu wordt aangetroffen.

De Marokkaanse Neus

Tijdens de verklaringen van Buzhu en zijn kameraad valt de naam van Ridouan T. voor het eerst. Bij de verhoorders gaat er nog geen belletje rinkelen, want de inmiddels bekendste crimineel van Nederland is op dat moment nog een totaal onbekende. Dat blijkt onder andere uit het – nogal opmerkelijke – verhoor van vrijdag 9 oktober 2015 als Buzhu zegt dat hij gehoord heeft dat ze T. ‘De Neus’ noemen. Daarop antwoorden de twee verbalisanten: “Noemen ze T. ‘De Neus’? Hebben we ook een Marokkaanse neus? Het wordt wel heel ingewikkeld. Het moet niet gekker worden...” Ze verwijzen hier uiteraard naar Willem Holleeder, alias ‘De Neus’, toentertijd veruit de meest bekende crimineel.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Na het eerste verhoor – en tevens de aangifte – van Ebrahim Buzhu zit De Slager nog een paar keer op de praatstoel bij de politie. In die gesprekken vertelt hij alles wat hij weet over Ridouan T. en zijn criminele organisatie. Buzhu gaat helemaal los. Als zijn verklaringen later in het strafdossier 26Koper belanden, mag duidelijk zijn dat zijn leven nog meer in gevaar is. In het criminele milieu weet nu iedereen dat hij heeft verklaard over de organisatie Ridouan T. “Ik ben vandaag vanuit België, omgeving Brussel, naar Nederland gekomen. Ik ben via Tilburg gereden en heb daar wat boodschappen opgehaald,” vertelt Buzhu tegen zijn verhoorders. “In verband met mijn veiligheid en die van mijn gezin, woon ik niet in Nederland. Mijn gezin woont niet bij mij.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Guardia Civil en Michaël de Hoogh