Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Geert Wilders

PVV-voorman Geert Wilders: ‘Niet te veel denken aan wat er fout kan gaan’

Geert Wilders (59) is de strengst beveiligde politicus van Nederland. Al jarenlang leeft hij onder dat regime, waardoor hij naar eigen zeggen nauwelijks daglicht ziet. In die zin ervaart hij het als een groot genot dat hij voor de verkiezingscampagne de straat op mag. Maar in zijn eigen Audi TT mag Wilders al sinds 2004 niet meer rijden. “Die auto is het symbool van de vrijheid waar ik naar hunker, maar die ik niet meer heb.”

Je bent in 2004 voor jezelf begonnen in de politiek, weinigen zullen toen hebben gedacht dat je anno 2023 als tweede grootste partij gepeild zou worden.

“Zeker. Heel veel mensen hebben inderdaad, collega-journalisten van jou ook, maar ook politici, een beetje smalend tegen mij gezegd: We zien jou nooit meer terug. Maar woensdag 22 februari vierden we een feestje, want toen bestond de PVV zeventien jaar. Toen we in het begin negen zetels haalden, dacht iedereen: wat gebeurt hier? Daarna 24. Toen vijftien en nu weer zeventien. Rutte zei zelfs een keer: Ik ga dat partijtje van jou helemaal afbreken. Dat is niet gelukt en dat zal ook nooit lukken. De PVV is niet meer weg te denken uit de Nederlandse politiek en is een blijvertje geworden.”

Vroeger werden er bij de CPN mollen geplaatst door de geheime diensten. Heb je het gevoel dat ze dat bij de PVV ook doen?

“Ik weet dat niet, ik heb er eerlijk gezegd geen aanwijzingen voor. Je moet gewoon je werk doen en je kan er ook niet de hele tijd mee bezig zijn, dan word je gek, maar ik heb nu niet het idee dat er een mol bij ons rondloopt, zeg ik heel eerlijk. Maar ik kan het ook niet uitsluiten natuurlijk, ik weet het niet. Als het zo is, zullen ze het mij niet vertellen.”

Probeer je daar in de selectieprocedure nog rekening mee te houden?

“Je kan volgens de wet weinig doen. Dus wat wij doen, is de mensen een verklaring omtrent gedrag vragen, maar die gaat maar tot een paar jaar terug. En dat we verder met mensen praten en cv’s nagaan en zo, dat is wat je mag doen. Dan haal je er een hoop uit, maar een professional is een professional. Dan weet je het niet.”

‘Ik hoop dat Jan Paternotte lang blijft bij D66, samen met Kaag, want dan blijft er niet zo heel veel van die partij over’

Heb je je Audi TT nog, die je reed in 2004 toen je in een bewakingsregime terechtkwam en er daarna niet meer in mocht rijden?

“Ja, mijn mooie Audi TT heb ik nog. Die is nog altijd verzekerd en binnenkort moet ik hem weer, mijn vrouw althans, voor een APK-keuring wegbrengen. Ook betalen we netjes wegenbelasting. Ik kan hem niet meer wegdoen. Die auto is voor mij als een soort kind. Ik heb daar jaren voor gespaard, en een half jaar nadat ik hem had, moest ik eruit vanwege beveiliging, dus mijn vrouw rijdt er nog één keer per maand in om mij een plezier te doen, zodat ie geen vierkante wielen krijgt, maar eigenlijk is het gekkenwerk. Ik weet nog goed, toen ik wegging bij de VVD in 2004, ben ik er nog mee in Den Haag naar het huis van Jan van Zanen, toen partijvoorzitter, nu burgemeester van Den Haag, gereden. Toen had ik hem net. Sindsdien staat ie er maar wat. Maar het is wél mijn auto.”

Een symbool ook, toch?

“Absoluut. Dat is mooi gezegd van je, want dat is ook echt waar, het is het symbool van de vrijheid waar ik naar hunker, maar niet meer heb, en waarschijnlijk ook nooit meer zal krijgen. Het is het symbool van de vrijheid, dus ik hou hem.”

Vanwege de strenge beveiliging zei je dat je zelden daglicht ziet. Dat je zelfs aan je vrouw moet vragen wat voor weer het is geweest?

“Mijn werkkamer heeft ramen, maar die zijn geblindeerd, dus je kan niet naar buiten kijken. En inderdaad, ik kan ’s morgens weggaan van huis, ’s avonds terugkomen en geen idee hebben gehad of het heeft gesneeuwd, dat het 30 graden was of heeft geregend. Dat is heel raar. Zeker in de winter als het donker is, en je ziet niet als je thuiskomt wat voor weer het was of is, is dat een heel raar iets.”

Nu ga je het land in, dus kom je buiten, loop je op markten, spreek je mensen, is dat een verademing?

“Voor mij is dat, en collega’s snappen dat ook weer niet, zo’n gigantisch feest. Er zit wel gigaveel beveiliging omheen, maar voor mij zijn dat de momenten dat ik buiten kom, dat ik tussen de mensen kom, dat ik de contacten heb en dat is gelukkig erg leuk. Ik bedoel, aan wat er fout kan gaan moet je niet te veel denken, maar tussen de mensen zijn, ik verheug me erop.”

Dan zie je ook de mensen die je echt steunen, die met je op de foto willen. Dan merk je dat niet iedereen zo over je denkt als je hoort in de talkshows of in de krant leest?

“Precies. Als je normaal de tv aan zet en naar Khalid & Sophie, Op1 en Jinek kijkt, dan denk je dat we in Nederland worden verketterd. En als je dan het land in gaat, zie je dat het tegenovergestelde het geval is. Veel mensen houden van de PVV, en dat is een totaal ander beeld dan Jinek en de haren de mensen doen geloven. De zuurheid van de media is op straat gewoon een letterlijke zoetheid en dat is een geweldig verschil.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Nieuws
  • Clemens Rikken