Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Adios voor kleding van Bandidos?

Voor de tweede keer in twee jaar tijd is de president van de Heerlense tak van de verboden motorclub Bandidos, Brian H. uit Landgraaf, aangehouden omdat hij op een motor reed met Bandidos-kleding. Mag dat nu wel of niet?

Bandidos

Sinds Bandidos Motorcycle Club Holland enkele jaren geleden net als No Surrender, Hells Angels en Satudarah verboden is verklaard, is het voortzetten van de werkzaamheden ervan strafbaar. Het dragen van Bandidos-kleding draagt bij aan het in leven houden van de motorclub en is dus net zo goed strafbaar, stelt het Openbaar Ministerie.

Om die reden werd Brian H. in april 2021 voor het eerst staande gehouden. Maar nadat hij voor die zaak in eerste instantie werd veroordeeld, werd hij in hoger beroep vrijgesproken.

Volgens het hof gaat het dragen van Bandidos-kleding in zijn geval om een ongerichte, individuele actie van een voormalig lid van de organisatie. Dit kan niet worden aangemerkt als deelname aan het voortbestaan van de werkzaamheid van de verboden organisatie, stelt het hof.

Met diezelfde argumentatie sprak de rechtbank eerder twee Bandidos-leden uit Echt en Tilburg vrij. Zij werden door de politie aangehouden omdat zij op de openbare weg een logo van Bandidos op hun trui, vest, shirt en helm hadden staan. In de eerste zaak van Brian H., die nu dus opnieuw is gearresteerd, is het Openbaar Ministerie in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Die moet voor eens en voor altijd maar eens duidelijk maken of het dragen van Bandidos-kleding nu wel of niet strafbaar is.