Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Fatale selfies

Fatale selfies: een overzicht van kiekjes met dodelijke afloop

Iedereen kent wel iemand die obsessief selfies maakt. Meestal levert het hooguit wat gefronste wenkbrauwen op. Maar onachtzaam foto’s van jezelf maken, kan ook levensgevaarlijk zijn. Zeker wanneer je op een spoorweg of langs een diepe afgrond staat. Het is niet verwonderlijk dat selfies veel meer mensenlevens eisen dan haaien doen.

Goederentrein

15 oktober 2011, Utah, VS

Kelsea Webster (15), haar zusje Savannah (13) en vriendin Essa Ricker (15) schuiven wat dichter naar elkaar toe om te poseren voor een selfie. Zelfs in 2011 is dit geen zeldzaam fenomeen. Wat wel apart is: de drie staan midden op een spoorweg. Op de achtergrond doemt een goederentrein op. Savannah weet nog een bericht op Facebook te plaatsen: “Staan vlak bij een trein. Haha wat gaaf dit!” Ze hebben alleen oog voor henzelf, waardoor ze die trein die van de andere richting komt niet zien aankomen... De machinist probeert schreeuwend en toeterend de aandacht te trekken van het drietal – tevergeefs. In één tel verdwijnen de meisjes uit het zicht, onder de trein.

Kelsea en Essa zijn op slag dood. Savannah leeft nog een paar dagen aan een beademingsapparaat voordat ook haar jonge leven wordt beëindigd. Het is een van de eerste voorbeelden van een selfiedood, maar helaas zullen er nog vele volgen.

De machinist probeert schreeuwend de aandacht te trekken van het poserende drietal - tevergeefs. In één tel verdwijnen de meisjes onder de trein

Op de motor

10 mei 2014, New York, VS

De zoetgevooisde raggae-ton-artiest Ramon ‘Jadiel’ Gonzalez (27) heeft ruim 100.000 volgers op Instagram. Ze willen alles van hem weten. Op 10 mei 2014 plaatst Jadiel een selfie terwijl hij een ritje door de Amerikaanse stad Rochester maakt op zijn splinternieuwe motor. Bij de foto zet hij vrij vertaald: “De straaaaaat op!” Een paar tellen later ligt Jadiel letterlijk op straat, geschept door een auto. Volgens de politie heeft hij de controle verloren door het maken van selfies. In 2014, het officieuze ‘jaar van de selfie’, zorgt het fenomeen wel vaker voor tragische nieuwsberichten.

Een maand voor Jadiel komt Courtney Sanford (32) uit North Carolina om bij een verkeersongeluk nadat ze al rijdend een selfie plaatst op Facebook bij het horen van haar lievelingsnummer Happy van Pharrell Williams.

Ze schrijft: “Ik word zo HAPPY van dat happynummer.” Een paar tellen later vliegt Courtney over de middenberm tegen een vuilniswagen.

Selfiepiloot

31 mei 2014, Colorado, VS

Iets na middernacht stijgt een Cessna-toestel op van een landingsstrook in Colorado. Aan boord piloot Amritpal Singh (29) en een muzikant die in het dorp is voor een concert. Nog geen vier minuten later stort het vliegtuig neer in een korenveld. De inzittenden zijn op slag dood. Wat is er gebeurd? Singh heeft ruim 700 vlieguren op zijn naam, er is geen wolkje aan de lucht en het toestel is onlangs goedgekeurd.

In de wrakstukken vinden de onderzoekers een GoPro-camera. Het blijkt dat Singh de gewoonte heeft om, tijdens opstijgen en landen, selfies te maken. Met name ’s nachts is dat levensgevaarlijk. De noodlottige vlucht is niet opgenomen, maar de onderzoeksraad durft de conclusie wel aan: de piloot is door het maken van selfies ‘ruimtelijk gedesoriënteerd’, waardoor hij de controle over het toestel is kwijtgeraakt.

Vissersbootje

22 maart 2015, India

Broers Harshal (18) en Chetan Adamne (20) hebben een leuk dagje uit met vrienden: beetje barbecueën, drinken en daarna met een vissersbootje het meer op... Ze leggen het moment vast met een mobieltje op een selfiestick. Allemaal zwaaien, jongens! Wanneer de groep naar één kant van het bootje beweegt, loopt het vol water en slaat, live op Facebook, om. De broers en vijf vrienden, variërend in leeftijd van 18 tot 27, verdrinken in het meer.

India geldt als de ongekroonde kampioen selfiedoden. Het land is goed voor een kwart van de gerapporteerde incidenten. Inmiddels riskeer je er bij sommige toeristische trekpleisters een maandenlange celstraf voor het maken van selfies.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

WeChatten met walrus

11 mei 2016, China

Zakenman Jia Lijun is verzot op walrussen. Hij kan zijn hart ophalen in het Xixiakou Wildlife Park. Je kunt daar makkelijk over een hekje klimmen om met deze lobbesen te poseren.

Op WeChat deelt Jia de ene na de andere walrusselfie. Maar ook in een dierentuin behoort het poseren voor foto’s niet tot het natuurlijke gedrag van deze zeedieren. De 1500 kilo zware kolos sleurt Jia het water in. Dierenverzorger Duan duikt er snel achteraan. Hierop zien ooggetuigen hoe de walrus de beide mannen ‘knuffelt, onder water trekt en laat verdrinken’.

De dierentuin trekt het boetekleed aan en betaald Jia’s nabestaanden een slordige 100.000 euro smartengeld.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Bizar
  • Instagram, Facebook, TikTok, WeChat