Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Harry Piekema

Acteur Harry Piekema: 'Ik voel me nog steeds dat jongetje van 10'

Harry Piekema (63) staat bekend als de eeuwige filiaalmanager uit de Albert Heijn-reclames, maar hij doet hard zijn best om van dat imago af te komen. Door mee te doen aan Expeditie Robinson bijvoorbeeld, waar hij het als ‘oudje’ bijna tot de finale schopte. Vrienden maakte hij daar niet. “Ik spreek nog één iemand, met de rest heb ik gewoon geen contact. Ik maak niet snel vrienden.”

Wat me het meest opviel aan je deelname aan Expeditie Robinson was de enorme tatoeage op je arm, waarvan ik dacht: dat past toch helemaal niet bij Harry Piekema? Blijkt dus van wel. Wat is het, een draak?

“Ja, het is een Chinese draak. Ik wilde eigenlijk al heel lang een tatoeage. Zeker al een jaar of tien. Ik twijfelde daar steeds over, het leek me leuk om een keer te doen, gewoon als ervaring, maar dan moet je wel weten wat er moet staan. Dat wist ik niet, want ik ben nogal een twijfelaar. Maar op een gegeven moment dacht ik: ja, een Chinese draak. Ik vind hem mooi qua vormgeving, en in de Chinese symboliek staat hij voor heel veel, eigenlijk voor levenskracht. Ik dacht: als ik het nou niet doe, dan gaat het gewoon nooit gebeuren. Dus nou ja, hupsakee.”

Hoelang geleden was dat?

“In 2021. Ik vond de tekening gewoon heel mooi, terwijl ik niet eens een draak ben, qua Chinees sterrenbeeld. Dat heeft er niks mee te maken. Wat wel heel leuk is: draken komen natuurlijk in oude Chinese verhalen voor, maar ook in westerse, in oude sprookjes en sagen. De overeenkomst is eigenlijk: draken zijn altijd oud. Leven heel erg lang. Ze hebben een bepaalde wijsheid en zijn ook altijd wild. Toen dacht ik: oud, wijsheid, wild, dat vind ik wel een mooi motto.”

Wat vonden je kinderen ervan?

“Mijn zoon vond het fantastisch, want die heeft meerdere tatoeages. Die was er al veel eerder mee begonnen. Hebben we ook goede gesprekken over gevoerd, zo van: zou je dat nou wel doen? Mijn dochter vond er niet zoveel van. Maar ik vind hem dus heel mooi. Hij is wel vrij groot, hij valt onder de mouw van een T-shirt. Ik heb wel, zo ben ik dan ook weer wel, gevraagd aan een visagiste die ik ken: Luister, ik wil wel graag dat hij weg te werken is, kan dat ook? En ze zei: Ja, dat is geen probleem. We komen eigenlijk geen acteur tegen zonder tatoeage. Toen heb ik hem laten zetten en heb ik haar achteraf een foto gestuurd. O, zei ze, het kan wel.”

‘Expeditie Robinson is een spel van belangen. Het is alsof je tijdens een potje Monopoly zegt: ik ga nu hard tegen hard en knijp je helemaal uit met die hotels’

En wat vond je toenmalige partner ervan? Die was ook akkoord?

“Die heb ik het niet gevraagd.”

Daar legde je geen verantwoording aan af?

“Nee. Ik heb gezegd: Hij is niet voor jou, hij is voor mij.”

Je leeft voor jezelf en niet voor een ander?

“Zeker ja. Sommige dingen zijn gewoon echt voor mezelf. Ik wist natuurlijk dat ie bij Expeditie Robinson te zien zou zijn, maar dat vond ik helemaal niet erg. Ik vond het heel leuk dat ik gevraagd werd. Vroeger hebben ze me ook een keer gevraagd en toen deed ik het niet. Maar bij de tweede keer dacht ik: dit ga ik doen, dat vind ik echt een uitdaging. Er ontstaat zo een ander beeld van mij. In de afgelopen jaren is wat dat betreft mijn motto: je moet niet tegen oude beelden vechten, want dat heeft totaal geen zin.”

Dat heb je wel geprobeerd?

“Vroeger wel. Maar wat mensen op jou projecteren, daar moet je nooit tegen strijden. Je moet gewoon nieuwe beelden maken.

En dat ben ik aan het doen. Dat is niet de hoofdmoot van wat ik doe, het is niet echt een drijfveer, maar meer van: als ik in een programma groot te zien ben, en dat was zo bij dit programma, dan is mijn criterium: kan ik een nieuw beeld van mezelf laten zien? Nou, dat heb ik nu wel laten zien, geloof ik.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Je noemt jezelf een einzelgänger, maar Expeditie Robinson is echt een groepsgebeuren. Was dat het moeilijkste deel, om de hele tijd met die mensen samen te zijn? Doodvermoeiend, of niet?

“Dat is vermoeiend, ook omdat er de hele tijd belangen spelen en om in de gaten te krijgen van: nu is het een spel van belangen en op een ander moment zijn we gewoon bij elkaar en hebben we het er niet over. Want als je de hele tijd met dat spel in je kop zit, dan word je een beetje maf. Het is alsof je tegen elkaar zegt tijdens een potje Monopoly: Ik ga nu hard tegen hard en knijp je helemaal uit met die hotels. Maar het is wel een spelletje.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Clemens Rikken