Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Sjaak Gerwig

Onderzoek naar moordmysterie leidt al sinds 1995 niet tot resultaat

De politie loste de moord op de 18-jarige Sjaak Gerwig in 1995 nooit op. Een coldcaseteam houdt zich nog steeds bezig met het misdaadmysterie. In de Utrechtse Rivierenwijk is er nog steeds verdriet om de dood van de destijds geliefde ‘Sjakie’. Waarom kan de dader maar niet worden gevonden?

Het is inmiddels bijna 28 jaar geleden dat hij om het leven werd gebracht, maar Laura Gerwig herinnert zich het fluitje van haar broer Sjaak nog exact. Ze doet het hem na. Met een glimlach. Dat fluiten staat net zo in haar geheugen gegrift als het bericht dat ze kreeg toen Sjaak was vermoord.

In de hoek van Laura’s huiskamer staan foto’s van haarzelf en Sjaak uit de tijd dat ze nog samen waren. De broer die eigenlijk de zus had moeten zijn, en zij het broertje. Want hij was de zachtaardige, en zij kon haar mond nogal roeren, legt ze uit. Ook is er een wereldbol neergezet met daarop een pop van Miss Piggy, uit de populaire jaren 90-serie The Muppet Show. Sjaak noemde zijn zusje namelijk altijd ‘muppet’. Het ziet er misschien wat raar uit, maar Laura is dan ook een tikje excentriek geworden, als kind werd ze opgezadeld met het nooit opgehelderde verlies van een dierbare broer. “Zijn dood is me opgebroken. Of liever gezegd: de gruwelijke moord op hem.”

Laura is in 1995 net 14 jaar geworden, als ze op school te horen krijgt dat ze naar huis moet komen. Haar vier jaar oudere broer is vermist. Hij is die nacht niet thuisgekomen en niemand weet waar hij uithangt. Sjaak zal nooit meer thuiskomen. Twee dagen later, op 2 april 1995, vindt een wandelaar die zijn hond uitlaat zijn levenloze lichaam. Drijvend in een sloot, aan de Ravensewetering in Nieuwegein. Op nog geen kilometer buiten Utrecht, bij een knooppunt van wegen.

De politie stelt vast dat het om een misdrijf gaat. Zijn hoofd is ingeslagen met een zwaar voorwerp, bij zijn oor. Hij is niet verdronken, hij heeft geen ongeluk gehad. Sjaak is vermoord. Bij het huis van de familie Gerwig bellen daarna politiemensen aan om te komen vertellen dat Sjaak is gevonden. Levenloos, mishandeld, zijn gehavende lichaam is ontdekt op een kale plek even buiten de stad. Zonder dat de politie ook maar enig idee heeft wat er gebeurd kan zijn. Tot op de dag van vandaag.

De dood van Sjakie uit de volkswijk Rivierenwijk is een mysterie dat nooit is ontrafeld. Daardoor zijn vragen ook nooit beantwoord en hebben emoties hun weg niet kunnen vinden.

Sjaak was een lieve jongen, geen onruststoker.

Oranje-Malta

Sjaak is het laatst gezien op de late avond van 29 maart, door zijn vriendin Claudia, aan de Utrechtse Baarsstraat. Als ze daar afscheid van elkaar nemen. Zijn vader wil Claudia’s nummer die avond nog bellen, maar doet dat niet, waarschijnlijk omdat hij vermoedt dat zijn zoon wel bij zijn vriendin zal blijven slapen.

DAN BELLEN AGENTEN AAN BIJ DE FAMILIE GERWIG. SJAAK IS GEVONDEN. LEVENLOOS, MISHANDELD, ZIJN GEHAVENDE LICHAAM LAG OP EEN KALE PLEK EVEN BUITEN DE STAD

Sjaaks zus Laura viert die avond haar verjaardag met een avondje gourmetten in de Utrechtse Rijnlaan. Aanwezig zijn Laura, Sjaak, hun vader en Claudia. Het is op de avond van de voetbalwedstrijd Nederland-Malta voor de kwalificatie voor het WK. Nederland wint met 4-0, met goals van Seedorf, Bergkamp, Winter en Kluivert.

Germaine was in de jaren 90 de beste vriendin van Laura. Ze kwam bij haar familie over de vloer. Op haar 40ste heeft ze het drama uit haar jeugd nog steeds niet achter zich kunnen laten. “Hij was een heel lieve jongen. Daarom is het ook nog steeds zo erg dat de zaak niet is opgelost.” Ze is daarom ook teleurgesteld geweest over de vragen die de politie in de communicatie met het publiek over hem stelde. Vooral in hoe Sjaak als persoon werd beschreven en hoe hij in verband werd gebracht met criminaliteit. Dat hij een trainingspak aanhad van het merk Australian. Dat werd destijds ook gedragen door liefhebbers van de toen populaire gabberhouse, die geregeld met het gebruik van speed en xtc gepaard ging.

Laura was 14 jaar toen ze haar broer verloor.

Germaine geeft aan dat Sjaak niets gebruikte. Nog niet eens alcohol dronk. En dat een verdenking van drugshandel onzinnig is. Ook met zijn gokgedrag in een plaatselijke speelhal zou het maar om kleingeld zijn gegaan. Germaine:

“Zoals ik hem beschreven zag, daar stond hij echt lijnrecht tegenover. Elke vriend, vriendin of kennis kun je dat vragen. Die herkennen Sjaak hier gewoon niet in. Hij was juist een watje.”

Peter R. de Vries

De politie is nooit gekomen met bewijzen voor een concreet scenario van de moord. Of met een verdachte die justitie voor de rechtbank zou kunnen brengen. Na de moord werden wel twee personen aangehouden, maar de politie moest hen weer laten gaan. Ze kon de verdenkingen niet hard maken.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Op 8 juli 2021 zou Peter R. de Vries aandacht besteden aan de zaak van Sjaak. De politie geeft aan dat ze hierover met hem ‘in nauw contact stond’. Maar wat de televisiespeurder wellicht heeft ontdekt over de zaak zullen we nooit weten. Twee dagen voor de uitzending werden de fatale schoten op hem afgevuurd in de Amsterdamse Lange Leidsedwarsstraat.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Politie Midden-Nederland