Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Google

Zoekmachine is jarig: 25 opmerkelijke feiten over Google

Of we het nu leuk vinden of niet, Google is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is een bibliotheek, wegenkaart, encyclopedie, fotoalbum en natuurlijk het orakel dat brandende vragen beantwoordt als ‘waar heb ik die acteur eerder gezien’, ‘waar zitten mijn nieren’ en ‘hoe maak ik een screenshot’? In 2023 bestaat de zoekmachine 25 jaar. Vandaar dat we 25 opmerkelijke feiten over Google hebben gegoo… euh, opgezocht.

1. Backrubben

Het verhaal van Google begint in 1995 aan de Amerikaanse Stanford-universiteit wanneer de in Rusland geboren Sergey Brin de nieuwe student Larry Page rondleidt over de campus. Het klikt goed tussen de twee en ze storten zich op een nieuw studieproject: een zoekmachine met als werktitel ‘Backrub’ (schoudermassage). Het wordt een succes, maar de naam houdt geen stand. Page en Brin gaan voor ‘Google’, een verschrijving van de wiskundige term ‘googol’, een 1 gevolgd door honderd nullen. Het klinkt in ieder geval beter dan ‘even iets backrubben’.

2. Verjaardag

Wanneer is Google nou eigenlijk jarig? Ryan Germick van Google geeft bij de vijftiende verjaardag in 2013 het volgende, warrige antwoord:

“We weten het eigenlijk ook niet... we hebben het al op 7,8, 26 en 27 september gevierd.” Alhoewel het domein al een jaar eerder is geclaimd, is het bedrijf op 4 september 1998 officieel opgericht. Toch kiest Google in 2005 opeens voor 27 september 1998 als de geboortedag. Waarom? Zelfs Google heeft daar geen duidelijk antwoord op.

3. Buffy

Voor zover bekend wordt het Engelse werkwoord to google in oktober 2002 voor het eerst op televisie gebruikt in een aflevering van Buffy the Vampire Slayer.

Het gaat ongeveer zo... Buffy’s vriendin Willow (gespeeld door Alyson Hannigan, bekend als de nymfomane cheerleader uit American Pie) zegt: “Heb je haar al gegoogeld?” Waarop haar mannelijke tegenspeler verontwaardigd reageert: “Willow, ze is pas 17!” Hierop legt Willow voor het jeugdige tv-publiek even uit wat Google is en dat je er iemand mee kunt opzoeken op het web.

4. Googelen

Ook in Nederland slaat googelen aan. In 2003 haalt het de Nederlandse top drie van Woord van het Jaar, achter ‘gamen’ en ‘beurtbalkje’, maar net iets voor ‘opleuken’. Googelen staat in de Van Dale en betekent zoiets als ‘iets opzoeken op het internet’. Het bedrijf heeft nog even bezwaar gemaakt tegen deze definitie. Want volgens Google is googelen pas echt googelen als men met Google googelt.

5. Ilse

Google is jarenlang een kleinduimpje in het land van de zoekmachines. In de jaren 90 moeten ze het afleggen tegen bekende namen als Lycos, Yahoo, Webcrawler, Infoseek, Excite, Ask Jeeves en Alta Vista. Wie rond 2000 al op het internet heeft gesurft, zal zich Ilse nog herinneren, destijds verreweg de grootste zoekmachine in ons land, gevolgd door concurrenten als Vindex en Startpagina. In 1999 gebruikt nog geen 10 procent van de internetgebruikers Google voor zoekopdrachten en proberen de oprichters hun toko voor 1 miljoen dollar te verkopen aan Excite. Maar zelfs het verlaagde bod van 750 duizend dollar wordt afgeslagen. Het blijkt een kapitale vergissing.

6. Alphabet

In 2002 stoot Google concurrent Yahoo! van de troon als marktleider. Daarna is er geen houden meer aan. Vijf jaar later is Google al twee keer zo groot als de concurrentie. Tegenwoordig heeft Google een marktaandeel van 92 procent. Alleen Bing biedt nog wat tegenwicht en in China, waar Google geblokkeerd wordt, is Baidu razend populair.

Google is sinds 2015 officieel onderdeel van het beursgenoteerde moederbedrijf Alphabet. Met een jaaromzet van ruim 257 miljard dollar (2021) brengt Google meer geld in het laatje dan Shell. Alphabet heeft een beurswaarde van 1,2 triljoen(!) dollar. Alleen Microsoft, Apple en de Saoedische oliegigant Aramco zijn meer waard.

VOLGENS DE VAN DALE BETEKENT GOOGELEN ‘IETS OPZOEKEN OP INTERNET’. MAAR VOLGENS HET BEDRIJF IS GOOGELEN PAS ECHT GOOGELEN ALS JE MET GOOGLE GOOGELT

7. Kopen, kopen, kopen

Nadat het niet lukt om hun bedrijfje te verkopen, gooien de oprichters het over een andere boeg... Google gaat massaal bedrijfjes en concurrenten opkopen. Iedereen die bruikbare technologie ontwikkelt of een bedreiging begint te vormen, kan een bod verwachten. Van spraakherkenning en robotica tot nieuwsgroepen en app-ontwikkelaars, Google/Alphabet slokt ruim 250 bedrijfjes op. Het zijn vooral veelbelovende start-ups, maar er zitten ook gevestigde bedrijven als Fitbit tussen. De beste aankoop tot nu toe is toch wel een start-up die zich specialiseert in online video’s...

8. YouTube

YouTube begint in 2005 als een datingsite waar gebruikers een korte video kunnen uploaden om zichzelf voor te voorstellen. De allereerste testvideo wordt op 23 april 2005 door YouTube-oprichter Jawed Karim geüpload met als titel Me at the zoo. Of deze negentien seconden durende clip hem een date heeft opgeleverd weten we niet, maar gelukkig hebben de oprichters al snel door dat hun platform ook uitermate geschikt is voor vlogs, speelgoedrecensies en kattenvideo’s. Binnen anderhalf jaar na de oprichting legt Google ruim 1,5 miljard dollar neer voor YouTube. Ze worden alom voor gek versleten, maar YouTube blijkt een gouden greep. Elke dag worden er miljarden video’s bekeken en belangrijker nog: YouTube harkt jaarlijks 28,5 miljard dollar binnen. Dat is ongeveer 25 keer de reclame-inkomsten van alle Nederlandse tv-zenders bij elkaar!

9. Werknemers

De eerste werknemer van Google is programmeur Craig Silverstein, een studiegenoot van Brin en Page. Het drietal werkt vanuit een garage die ze huren van studiegenoot Susan Wojcicki, de latere CEO van YouTube. Maar in 2012 verlaat Silverstein het bedrijf om voor de Khan Academy te werken, een ideële organisatie die schoolkinderen onderwijs geeft via YouTube en apps. Overigens is Silverstein nog steeds schathemeltjerijk door zijn Google-aandelen.

Inmiddels heeft Google/Alphabet wereldwijd ruim 163.000 mensen op de loonlijst. Ter vergelijking: de politie is de grootste werkgever van Nederland met pakweg 62.000 voltijdbanen. Als we kijken naar de grootste particuliere werkgevers vult Google meer vacatures in dan de Ahold-groep, Rabobank, PostNL, KLM, NS, ABN Amro en ASML bij elkaar! Wil je ook een ‘googler’ worden? Veel succes! Van alle serieuze kandidaten wordt slechts 0,2 procent aangenomen. Het toelatingspercentage van de prestigieuze Harvard-universiteit ligt twintig keer hoger.

10. Voordelen

Maar goed, voor Google werken heeft zijn voordelen. Het bedrijf biedt geweldige arbeidsvoorwaarden. Kantoorpersoneel krijgt drie professioneel klaargemaakte maaltijden per dag, gratis snacks, drinken, massages, toegang tot hypermoderne fitnessruimtes, zwembaden, tennisbanen, voetbalveldjes, kapsalons, shuttlediensten en wasserettes. Bovendien biedt Google, zeker voor Amerikaanse begrippen, een geweldige medische verzekering en verlof-regelingen. Ook kun je gewoon je huisdier meenemen naar kantoor.

11. Dik betaald

Men spreekt wel gekscherend van de ‘Google 15’ omdat nieuwe googlers in hun eerste jaar ruim 7 kilo zouden aankomen van al dat gratis voer. Om hersenloos snaaien tegen te gaan, heeft Google het snoepgoed verder van de koffieautomaten geplaatst. Gezonde snacks als vers fruit zijn juist meer toegankelijk gemaakt en iedereen krijgt een fiets van de zaak. Tot zover de arbeidsvoorwaarden. Terug naar waar het echt om gaat bij Google: zoekresultaten.

12. De laan uit

Natuurlijk zijn veel van deze voordelen bedacht om personeel meer te laten werken voor minder. Wil je gratis dineren? Dan moet je tot na zessen op kantoor blijven. Uit het laatste werknemersonderzoek blijkt dat slechts 46 procent van de Googlewerknemers vindt dat hun salaris competitief is vergeleken met de concurrentie. Alphabet heeft bovendien onlangs bekendgemaakt dat er binnenkort 10.000 mensen de laan uitgestuurd worden die ondermaats presteren. Het is dus niet al goud wat er blinkt. Er zit nog een nadeeltje aan het werken voor Google...

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

13. Bezoekersaantallen

Met 92 miljard bezoeken per maand (november 2022) is Google verreweg de meest bezochte website ter wereld, gevolgd door zusterbedrijf YouTube (80 miljard). Op grote afstand vinden we de website van Facebook met ‘slechts’ 11,2 miljard bezoeken. De meest populaire site voor natuurliefhebbers, Pornhub, valt net buiten de top 3 met 10,7 miljard maandelijkse bezoeken. Volgens de laatste statistieken wordt er elke seconde(!) ongeveer 100.000 keer gezocht met Google. Dat komt neer op ruim 3000 miljard zoekopdrachten per jaar.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.