Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Goedele Liekens

Goedele Liekens, docent erotiek én politica, wil het eeuwige leven

Ze voedde ons seksueel op en haalde het praten over seks eigenhandig uit de taboesfeer. Je kunt veel stempels plakken op Goedele Liekens, maar op politieke correctheid hebben we haar nooit kunnen betrappen. Dat de kersverse zestiger (ze was zaterdag jarig) het Belgische parlement zou betreden hadden we daarom nóóit verwacht. Over masturberen, Nelson Mandela en bloembollen kweken. “Ik heb rimpels, grijs haar en een kras op mijn auto. Who cares?”

Vergeet het taboe rond dit soort seks, en laat het idee dat anale seks enkel iets voor homo’s zou zijn maar helemaal varen. Ik ken minstens evenveel vrouwen die er enorm van genieten. Bij anale seks is er maar één vereiste, en dat is dat beide partners het met overtuiging willen proberen,” aldus Goedele Liekens in Het seksboek (2019). Dít zijn de uitspraken die we van haar gewend zijn. We stonden daarom raar te kijken toen we eind vorig jaar de krant lazen. Het ging al dagenlang nergens anders over dan de slavernijexcuses. Ging Mark Rutte nou sorry zeggen voor hoe zijn voorgangers zich anderhalve eeuw geleden hadden gedragen? En wanneer precies? Hoe? En wat ze vooral wilden weten in Suriname: hoeveel miljoenen waren gekoppeld aan die excuses?

Het was een soap die zijn weerga niet kende, maar hoe stonden ze in België eigenlijk in de hele kwestie? Ook onze zuiderburen hebben zich lang geleden niet zo netjes gedragen, maar toch worden er geen excuses gemaakt voor het koloniale verleden. “Wij zijn altijd heel duidelijk geweest. Wij willen niet dat de belastingbetaler van nu moet opdraaien voor fouten in het verleden,” aldus… Goedele Liekens! Was dit écht dezelfde Goedele die ons jarenlang sekscolleges gaf? Die seks bespreekbaar maakte in het openbaar? Jazeker! De sexpert zit sinds enkele jaren in het Belgisch parlement en zat in de ‘bijzondere Kamercommissie’ die zich verdiepte in het slavernijverleden van haar land.

Als tv-ster, in 1997.

Zagen we niet aankomen, dat de vrouw die ons jarenlang doceerde in zaken betreffende orale bevrediging zich zo duidelijk uitspreekt over een thema waar haar Nederlandse collega’s al tijden op vastliepen.

Voetbalelftal verwennen

In de jaren 90 wordt de televisie steeds wat minder preuts, er verschijnen dan steeds twee dezelfde gezichten om seks te duiden. Kim Holland is het type van de praktijk die in haar films demonstreert hoe je dat nou doet, tegelijkertijd een heel voetbalelftal verwennen. In de talkshow van Robert Jensen vertelt ze over haar avonturen en is ze vaste gast om nieuwe seksspeeltjes te demonstreren. En dan heb je Goedele Liekens, die is meer van de theorie en houdt haar kleding wel aan als ze in de wat serieuzere programma’s aanschuift om ons op te voeden op het gebied van seks. Het is allemaal wat chiquer en minder plat dan de werkwijze van Kim Holland, maar voor die periode nog steeds taboedoorbrekend. “Als de mensen me zien, hoor ik ze onveranderlijk fluisteren: Hé, daar heb je die van de seks. Zo wil ik mijn leven niet eindigen,” zegt ze in 1994 in een gesprek met Elsevier.

We kunnen bijna dertig jaar later stellen dat dit wel is gelukt, na haar entree in de Belgische politiek. In hetzelfde blad keek ze in het afgelopen kerstnummer terug op die uitspraak uit het verleden. “Waar ik een probleem mee had, en nu minder, is dat het beroep van seksuoloog niet gekend was, en dat je daarvoor een universitaire opleiding moet doen aan de faculteit geneeskunde. Ik was de ‘seksdiva’. Het was moeilijk om je als jonge vrouw, als seksuoloog, staande te houden. Nu is het beter. In de loop der jaren zijn velen mij gevolgd met in het openbaar bespreken van seksualiteit.”

Miss België 1986: Goedele Liekens!

Gek genoeg heeft Goedele hier eerder een podium dan in haar thuisland. Ze wordt in 1986 weliswaar Miss België, maar twee jaar later maakt ze haar televisiedebuut toch echt bij de VARA. Op haar 25ste krijgt ze al een eigen televisieshow: Goedele. “Ik was ook door de VRT gevraagd, de Vlaamse staatszender, maar dan als omroepster of zoiets braafs.

België is een stuk terughoudender, ook minder geëmancipeerd dan Nederland. Het feit dat je als jonge vrouw een muil opzette, werd hier niet geaccepteerd,” zei ze in Elsevier.

Behalve schoonheid heeft ze dan eigenlijk nog alles te leren. Van de VARA krijgt ze een interview- en presentatiecursus en dat is nodig ook. “Ik wist van niks, was een snotneus. Wie was die man die stond te gebaren? Bleek het de floormanager te zijn.” Maar Goedele heeft talent en dat komt al snel bovendrijven. Dat blijft ook niet onopgemerkt in haar eigen land. Ook bij de VTM, een dan nieuwe commerciële omroep, krijgt ze een eigen programma. Een tijdje maakt ze zowel een Nederlandse als Belgische versie van Over seks gesproken.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

“De manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan, heeft veel gedaan voor hoe ik heb kunnen groeien als talkshowhost. Die openheid en eerlijkheid leunen dichter aan bij wie ik ben als mens, en het praten over emoties ook.” Moesten ze in België toch even aan wennen, dat was voor de opkomst van Goedele not done. “Maar mijn programma deed het enorm goed en ik werd de queen van de talkshows in België. De goegemeente die bij de televisie werkte, deed er denigrerend over, ook uit jaloezie denk ik, omdat het zo goed scoorde.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, Bruno Press