Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Familie voetbal

Broedermoord en andere familietwisten in het voetbal

Voetbal is oorlog, leerde Rinus Michels ons al lang geleden. Maar wat als je het opneemt tegen je vader? Of je broer? Of je schoonzoon? Gelden er dan andere wetten? En wat als je scoort tegen het team van je vader? Over bijzondere familietwisten op het voetbalveld. “Hij komt er vanavond niet in, hij gaat maar bij z’n meissie eten!”

Jurriën en Quinten Timber:

Klassieke broederstrijd

De meest beladen wedstrijd van Nederland, ook wel De Klassieker, kent talloze bijzondere verhalen. De ijsbal van Wim Jansen. De 8-2 voor Ajax tegen het Feyenoord van Johan Cruijff. De golden goal van Mike Obiku voor de beker. Het vernederende hooghouden van Richard Witschge.

De hattrick van John Guidetti. In de klassieker is zo’n beetje alles wel gebeurd, behalve dan een broederstrijd. Zondag 22 januari staat al omcirkeld in de agenda van de familie Timber, als de gebroeders Jurriën (Ajax) en Quinten (Feyenoord) het tegen elkaar opnemen.

Wat De Klassieker extra bijzonder maakt is dat de broers Timber niet alleen nog in hun ouderlijk huis wonen, maar daar ook een kamer delen

De broers begonnen samen in de jeugdopleiding bij Feyenoord en stapten samen over naar Ajax. Waar Jurriën is uitgegroeid tot onbetwiste basisspeler en international, bleef een doorbraak van Quinten uit. Maar via FC Utrecht heeft ook hij zich gemeld bij een topclub. Vorig jaar kwam het tijdens Ajax-FC Utrecht al twee keer tot een broederstrijd, maar een klassieker is uiteraard van een andere orde. Wat de confrontatie extra bijzonder maakt is dat de broers niet alleen nog in hun ouderlijk huis wonen, maar daar ook een kamer delen. “Twee geloven op één kussen? Je bedoelt Ajax en Feyenoord in één kamer? Misschien is dat voor buitenstaanders gek, maar niet voor ons,” zei Quinten in Voetbal International. Net als zijn broer heeft hij overigens wel verhuisplannen. “Jur en ik praten veel, dat lijkt me logisch, al is het niet zo dat we alle kleedkamergeheimen delen. We steunen elkaar. Als hij thuiskomt na een 6-1 nederlaag tegen Napoli, probeer ik er voor hem te zijn en andersom. Het wordt pas gek als we straks tégen elkaar spelen.”

Het is de vraag of dat al tijdens de eerste klassieker van dit seizoen gebeurt, want Quinten kampt met een voetblessure. Anders is er 19 maart een volgende kans op een broedermoord.

“Ik zal hem niet sparen als de situatie erom vraagt, maar wel op een faire manier,” aldus Quinten. “Heeft Ronald Koeman zijn broer echt een keer een doodschop verkocht? Ik denk dat ik mijn broer liever op een andere manier wil afstoppen. In de familie is het ook geen probleem. Mijn moeder is altijd voor de club die lager staat op de ranglijst.”

Ook bijzonder in dit kader: zowel op het WK van 2010 als dat van 2014 stonden de halfbroers Jérôme en Kevin-Prince Boateng tegenover elkaar tijdens Duitsland-Ghana. De eerste slag was voor Duitser Jérôme (1-0), vier jaar later werden de punten gebroederlijk gedeeld: 2-2.

Gert en Rick Kruys:

Junior mag niet mee-eten

“Hij valt in, want hij zit op de bank, prachtige wreeftrap en jullie verliezen. Spring jij dan op van de bank?” Studio Sport-verslaggever Jan Roelfs vraagt vooraf aan De Graafschap-trainer Gert Kruys hoe hij zou reageren op het door hem geschetste scenario. “Dan komt hij er vanavond niet in, dan gaat-ie maar ergens met zijn meissie eten,” antwoordt vader Kruys. Het is niet onmogelijk dat de FC Utrecht-De Graafschap uit 2004 op bovenstaande manier verloopt, wel hoogst onwaarschijnlijk. De dan 19-jarige Rick Kruys is weliswaar talentvol middenvelder van FC Utrecht en mag steeds vaker even invallen, maar scoren behoort niet tot de specialiteit van het huis. Dat zou hij tijdens zijn carrière gemiddeld ongeveer één keer doen per jaar. Maar het is in de aanloop wel een leuke verhaallijn die ook wordt besproken in het programmaboekje van FC Utrecht. Utrechter en oud-speler Gert Kruys die terugkomt naar de Galgenwaard om het op te nemen tegen zijn zoon, dat is sowieso bijzonder. Ook voor pa Kruys, maar hij heeft even geen ruimte voor zulke sentimenten. Hij is met De Graafschap verwikkeld in een degradatiestrijd en kan iéder puntje keihard gebruiken.

De beste kansen zijn die middag zoals verwacht voor de thuisploeg, maar De Graafschap houdt stand. Maar dan. Tachtigste minuut, Rick Kruys valt in en jawel, met zijn eerste balcontact kegelt hij met een wreeftrap de bal van zo’n 25 meter in de kruising: 1-0. En dat is ook de eindstand. “Dit is niet waar!” schreeuwt commentator Roelfs tot drie keer toe in zijn microfoon. Je hebt soms spelers die niet juichen bij een doelpunt tegen hun oude club, maar Rick wordt niet gekweld door enige vorm van schuldgevoelens naar zijn vader. Hij trekt zijn shirt uit en rent juichend in het rond, voordat zijn ploeggenoten hem vervolgens bijna doodknuffelen. Senior is teleurgesteld en kan zijn ogen niet geloven. Na afloop staan ze gezamenlijk voor de microfoon van Roelfs. Junior kan niet stoppen met lachen en zegt: “Ja hij zat er lekker in, jammer voor mijn pa,” om vervolgens weer in de lach te schieten. Pa noemt het een fantastische goal, maar baalt van de nederlaag. “Ik zei nog op de bank: het zal toch niet waar zijn? Ik zag hem warmlopen en toen had ik al een raar voorgevoel.” Pa wil nog steeds dat junior vanavond ergens anders eet.

“Want brrr, om het daar de hele avond over te hebben… Ik ben er aardig ziek van.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dat ene puntje zou De Graafschap uiteindelijk niet hebben geholpen, de Superboeren degraderen via de nacompetitie. Het is vrij uniek dat een zoon scoort tegen zijn vader, daarom is het tamelijk bizar dat het in 2022 zelfs twéé vaders overkwam. In februari leidde Thijs Oosting Willem II met twee treffers langs het door zijn vader (Joseph) gecoachte RKC Waalwijk. In de laatste speelronde voor de winterstop was een doelpunt van FC Twente-aanvaller Sem Steijn goed voor een punt (1-1) tegen het Sparta van vader Maurice.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • ANP, PRO SHOTS