Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Mocro Maffia

Tien jaar Mocro Maffia: hoe begon het allemaal?

Een wildwest-schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt zette in 2012 een nieuwe generatie criminelen op de kaart. De gebeurtenis zou een opmaat zijn voor nog veel meer geweld door de Mocro Maffia. Hoe begon het allemaal tien jaar geleden? En hoe liep het af met de veelal jonge en nietsontziende misdadigers?

Een van de kogels die op 29 december 2012 uit het Zastava M70-aanvalsgeweer kwamen in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt zit nog steeds in een gipsen wand van de woonboot van Corine Colijn. De gaten die de kogels veroorzaakten zijn gerepareerd. Maar om deze kogel eruit te krijgen, moest de hele muur worden vervangen. Dat vond Corine de moeite niet waard, vertelt ze tien jaar na de gebeurtenis in de woonkamer van haar ark. “Laten we zeggen dat het een souvenir is dat ik heb overgehouden aan de schietpartij.”

Het geluid van de kopie van het bekende type kalasjnikov-oorlogswapen werd door de bewoners van het Van Bossepad eerst niet herkend. Het was tenslotte bijna Nieuwjaar en de overlast van het vuurwerk was op zijn hoogtepunt. Ook bij Corine drong niet meteen door wat er aan de hand was. Ze ziet na half elf wel wat mensen buiten staan, maar schenkt daar nauwelijks aandacht aan. Tot ze op Twitter leest over een gewonde en een dode bij een schietpartij in de Staatsliedenbuurt. “Daarna zag ik een gaatje in de muur. In mijn bed vond ik later wat gruis. Toen viel het kwartje. Dat moesten wel kogels zijn die zich door mijn woonboot hadden geboord.”

De volgende dag haalde de vondst van een kogel die in de kamer van haar 5-jarige zoontje was ingeslagen alle headlines van het nieuws. Toen meldde zich ook de forensische recherche om onderzoek te komen doen.

Gelukkig sliep haar zoon die nacht niet thuis. “Dat was mazzel. Voor hetzelfde geld was het anders afgelopen,” liet Corine destijds al een heel peloton journalisten weten die op het verhaal waren afgekomen.

Benaouf A. houdt zich schuil in het ijskoude water tussen de woonboten.

Zestien keer geraakt

Het heftige incident vindt plaats op de laatste zaterdagavond van 2012. Op nog geen tweehonderd meter van de woonboot van Corine is de 25-jarige drugscrimineel Benaouf A. het doelwit van een aanslag met zware wapens.

Hij heeft in de buurt een afspraak met een tot op de dag van vandaag onbekend gebleven persoon. Twee van zijn vrienden vergezellen hem: de 21-jarige Saïd el Yazidi, en de 28-jarige Youssef Lkhorf. Ze komen aan in de voormalige volksbuurt in een zwarte Range Rover met Franse kentekenplaten. Benaouf loopt vervolgens met zijn afspraak tien minuten een rondje ‘zonder telefoons’, om vervolgens weer terug te keren bij de twee anderen.

Dan wordt hun bijeenkomst op de meest wrede manier onderbroken. Dat gebeurt door drie mannen die aan komen rijden in een grijze Audi Quattro RS4. Dan duikt ook nog een Volkswagen Golf GTI op. De Audi remt vlak naast Benaouf. De inzittenden stappen uit, blijken gewapend, en beginnen op het groepje mannen te schieten. Die moeten plotseling rennen voor hun leven en stuiven uit elkaar.

Benaouf kan zich het vege lijf redden. Hij duikt in het ijskoude water van het Oostelijk Marktkanaal. Hij verstopt zich vervolgens op het vlot van een woonboot, uit het zicht. Daar is hij veilig, want inmiddels zijn de schutters in de Audi en de Golf uit beeld verdwenen. Hij heeft de aanslag overleefd.

De buurvrouw van Corine Colijn laat Benaouf binnen, die drijfnat van zijn zwempartij nog zijn excuses maakt voor het natmaken van de vloer van haar woonboot. De buurvrouw antwoordt droog: “Oh, dat geeft niet, het zijn maar plavuizen.” Benaouf bedankt haar beleefd en zegt terug te gaan naar zijn vrienden. Maar die zijn inmiddels in een doodsstrijd verwikkeld, liggend op de Amsterdamse straatstenen. Youssef gaat neer in het wapengeweld wanneer hij tijdens zijn vlucht wordt beschoten vanuit de Audi. Hij wordt door vijf kogels geraakt.

26 dagen na de schietpartij probeert Kinker te vluchten door óók in het ijswater te springen. Hij wordt gearresteerd.

Even verderop probeert Saïd de geparkeerde Range Rover te bereiken en ermee te vluchten. Hij stapt in, rijdt achteruit en beukt daarbij tegen een andere auto. Om de hoek naderen zijn aanvallers alweer. Ze aarzelen niet, en schieten. Zeker elf kogels doorboren de voorruit en de carrosserie van de Range Rover. Maar nog steeds is Saïd in leven. Hij stapt uit en probeert er nog rennend vandoor te gaan, maar wordt dan alweer beschoten vanuit de rijdende Audi. Hij gaat neer. Een van de daders stapt uit de auto, en maakt het ‘karwei’ af. Saïd wordt in totaal zestien keer geraakt.

Buurtbewoners proberen Youssef nog te reanimeren. Hij wordt naar het ziekenhuis vervoerd, maar het is vergeefs. Ook hij komt door het wapengeweld om het leven die avond. In zijn lichaam worden vijf kogels gevonden, waarvan eentje in zijn hoofd.

Agenten vrezen voor hun leven

Buurtbewoners hebben het beeld van de neergeschoten jongens op straat als het meest heftig ervaren, vertelt Corine Colijn. “De politie stuurde enkelen van hen weg bij een slachtoffer, omdat niet duidelijk was of de schutters nog in de buurt waren. Dit had tot gevolg dat ze een zwaargewonde jongen alleen achter moesten laten. Dat vonden ze heel moeilijk. Ze hadden dan misschien wat op hun kerfstok, maar geen mens zou zo moeten sterven. Zelfs een ambulance mocht er nog niet bij.”

Motoragenten onder vuur op de Haarlemmerweg.

Een andere buurtbewoonster laat tien jaar na dato zien waar nog steeds een kogelinslag te vinden is; op een muur bij de ingang van een wooncomplex in de Tweede Keucheniusstraat. Ook op bomen waren de sporen van het geweld volgens haar nog lang terug te vinden.

De vrouw keerde op de avond van de schietpartij net terug in haar buurt. “Gelukkig kwamen we vlak na de schietpartij pas weer thuis, anders hadden we er middenin gezeten. We liepen nog wel vlak langs een van de lichamen. Daarna zijn we snel naar binnen gegaan.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Benaouf, Saïd en Youssef zijn deze avond niet het enige doelwit. Ook twee motoragenten vrezen die avond even voor hun leven. Vanuit de meldkamer krijgen zij te horen dat de Audi en de Golf over de Haarlemmerweg proberen te ontkomen. Als ze de Audi ontwaren zetten ze de achtervolging in, met meer dan 150 kilometer per uur. Maar bij een stoplicht minderen de aanslagplegers in de Audi vaart en beginnen ze op de motoragenten te vuren, vanaf een afstand van een meter of vijf. De agenten zien steekvlammen uit de auto komen en laten zich daarop vliegensvlug achter hun motoren vallen. Het lawaai van het automatische wapen is voor hun collega’s op de portofoons te horen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • Illustraties: Aloys Oosterwijk