Veel dj’s kwamen al met een biografie, zoals Armin van Buuren, Mental Theo, Charly Lownoise en DJ Jean. Je bent nu 56, liep je al lang rond met het idee om ook een boek te maken?
“Meer dan twintig jaar geleden was er al het boek De gabberstory, het verhaal van DJ Paul en DJ Rob, maar dat ging over de opkomst van de hardcore. Daarna schoot mijn carrière opeens weer heel hard omhoog, dus het boek was niet af. En ik wilde mijn persoonlijke verhaal ook kwijt. Dus niet alleen over het dj-leven en gabber.
Maar: wie ís Paul Elstak? Want op zich heb ik in al die jaren natuurlijk niet echt veel interviews gegeven over mezelf, dus er is best wel wat te vertellen wat het grote publiek niet weet. Ik ben nu op een punt dat ik denk: ik kan de mensen best wat vertellen, ze inspireren en leren over de valkuilen in de industrie. En voor mensen die denken: ik wil ook dj worden, vertellen waar ze op moeten letten.”
Noem eens wat valkuilen?
“Jezelf voorbijlopen. Ook in je privéleven. Je moet een balans vinden tussen werk en privé.
Als artiest komen je relaties echt onder druk te staan. Zeker als je een vaste relatie hebt. Heb je geen vaste relatie, dan is het allemaal leuk, natuurlijk. Of je vaste relatie kan overal mee naartoe, dat is ook leuk. Maar zodra er kinderen komen en de partner kan niet meer mee, dan staat je relatie best onder druk omdat je in het weekend werkt. Normale familiedingen en leuke dingen met je kinderen doe je in het weekend, dus dat is best lastig. Dat hoor ik van meer collega’s. Voor de rest, valkuilen... Waar moet je op letten met contracten? Dat je een accountant moet nemen, dat staat allemaal in het boek. Dat je financieel je zaakjes goed op orde moet hebben.”
‘Ik kan mezelf verwennen, want ik draai er hard voor. En je kan je geld wel bewaren voor later, maar wie zegt dat je er later van kan genieten?’
Je zegt dat je relatie onder druk kwam te staan. Wat merkte je daarvan?
“Eigenlijk ga je in je relatie twee levens leiden. Je bent niet meer samen. Ik denk dat dat in sommige huwelijken juist wel goed is (lacht), maar bij ons niet. Mijn vrouw Kristel en ik vinden het leuk om dingen samen te doen. Toen ik jong was, had ik niets door en was ik altijd aan het draaien, dat vond ik tof. Maar nu wil ik er gewoon bij zijn. Huwelijken, verjaardagen, mijn zoon Chase die moet voetballen, wedstrijdjes. Dat vind ik ook heel belangrijk.”
Je wil dj’s behoeden voor die valkuilen, maar eigenlijk kan dat niet, want dan moeten ze stoppen met draaien. Wat zijn je adviezen?
“Zorg voor een goede balans. Ik draai nu minder vaak. In de winter doe ik bijna geen vrijdagen meer, want als je op vrijdag draait, ben je zaterdag gewoon verrot. Als je dan iets met je gezin gaat doen terwijl je er als een zombie bijloopt, is dat niet leuk. Ik heb dat opgelost door een weekend per maand vrij te zijn. Als je wat leuke dingen wil doen, heb je dan in ieder geval de ruimte. Vroeger bleef ik maar draaien en nam ik alleen vrij voor vakanties, dan ga je twee keer per jaar en dat is dan de qualitytime met je gezin. Maar dat is te weinig.”
Werpt het z’n vruchten af, hoe je het nu doet?
“Jazeker. Ik ben nu gewoon meer thuis en met Chase ga ik in het weekend naar voetbal. Tuurlijk, het komt weleens voor dat het niet kan, dat ik gewoon wél moet werken, maar dat is nu veel en veel minder. En ik vind het ook heel leuk om die andere dingen te doen. Dat was vroeger ook minder. Vroeger focuste ik me echt meer op de muziek.”
Het leven is meer dan alleen je carrière?
“Ja. Ik heb het ook een beetje los kunnen laten dat ik geld verlies als ik niet draai. Dan zat ik op een verjaardag met in mijn hoofd de gedachte: ik had vanavond zoveel geld kunnen verdienen. Maar hoeveel is genoeg? Het kwam door corona en die lockdownperiode dat ik daarover kon nadenken. Want ik had geen werk, dus er waren opeens geen inkomsten meer uit het draaien. Dan kom je erachter dat je het ook met veel minder redt, en de belasting is ook ineens lager. Dat is dan ook wel weer prettig. Voor die tijd nam ik alles aan en kocht ik voor duizenden euro’s aan kleding. Draai je minder, koop dan minder.”
Is dat in de dj-wereld een patroon, dat je bijvoorbeeld ook de duurste auto moet hebben?
(Lachend) “Nu voel ik me aangesproken. (Paul heeft net een peperdure Porsche gekocht, red.) De jongens die echt dure bakken rijden, dat zijn de echte top-dj’s. Alsof je, als je iets voorstelt, zo’n dure wagen móét hebben? Of dure kleding. Natuurlijk, dat is allemaal laten zien dat je succesvol bent. Als ik veel omzet, denk ik ook: ik kan alles wel naar de belasting brengen, maar ik kan mezelf ook verwennen, want ik draai er natuurlijk hard voor. En waarom ook niet? Je kan wel bezuinigen terwijl het geld binnenstroomt, maar ik ben iemand die er ook gewoon naar wil leven. Ik kan wel alles bewaren voor later, maar wie zegt dat je er later van kan genieten? Ik heb dat vaak om me heen gezien met mensen die heel hard werken. Dan ben je eindelijk een keer met pensioen en word je ziek of ben je slecht ter been. Dan wil je al die reizen maken en dat gaat dan niet meer.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- Clemens Rikken