Je voelt de kramp in je kuiten, al kilometers lang. Ze knallen bijna uit elkaar! Dorst! Het gaat gewoon niet meer, je wilt NU stoppen. Maar dat doe je niet. Je gaat door, je ligt voorop! Misschien krijg je nooit meer de kans een wedstrijd te winnen. Eindelijk op dat podium, eindelijk die prijs in handen houden, de wereld die naar je kijkt. Je vrouw die trots zal zijn en meteen begrijpt waarom je zo vaak van huis was om te trainen. Waarom je soms naar haar snauwde als het weer eens tegenzat en je weer niet had gewonnen. Maar dit keer moet het lukken. Je zet door, je wint! En dan krijg je godverdomme een driewieler als prijs in je handen gedrukt. Daar sta je dan. Uitgeput en voor lul.
Sportprijzen zijn de kers op de taart. De winst is binnen, ook zonder die prijs is de vreugde groot. Maar dan is er die uitreiking. De wereldbeker boven het hoofd tillen bijvoorbeeld. In onze dromen zien we het Virgil van Dijk al doen. Maar er zijn helaas ook prijzen die het aanpakken amper waard lijken. Heb je je het schompes gesport... krijg je een koe, of een schep, een tros bananen of een auto. Een auto is dan wel weer heel aardig, maar til dát maar eens boven je hoofd.
Mede door de toegenomen sponsoring in de sport spelen soms andere belangen een rol bij het bedenken en fabriceren van een beker of trofee. Zo stond Ellen van Dijk na het winnen van een etappe in de Bloeizone Fryslân Tour met een pakket seksspeeltjes op het podium. Van de sponsor. En soms is een prijs erg afwijkend, maar toch zo gek nog niet. Bij het WK vrouwdragen in Finland krijgt de winnaar bijvoorbeeld het gewicht van zijn vrouw in bier mee naar huis.
Hier een selectie van de meest bizarre en lelijke sportprijzen. Soms zo lelijk of bizar dat er eigenlijk een prijs voor zou moeten zijn.
De trofee die wordt uitgereikt aan de topscorer van de Bundesliga is geen door-snee-bokaal met bijvoorbeeld een voet en een bal erop. Robert Lewandowski (zevenmaal topschutter van de Bundesliga) kust hier een heus kanon. Het kleinood is een eerbetoon aan de Duitse (in 2021 overleden) superspits Gerd Müller, die als bijnaam Der Bomber had.
Jaarlijks strijden de Amerikaanse college-footballteams van Akron (The Zips) en die van Kent (The Golden Flashes) om een blauw en goud gekleurd wagenwiel: de Wagon Wheel.
Skiester Lindsey Vonn won in 2005 in Val d’Isere én daarmee deze ‘cash-cow’. Beschikbaar gesteld door lokale boerderijen. Die kon ze weer inleveren voor een bedrag van 5000 euro. Maar dat wilde Lindsey niet. Ze hield liever de koe. En in plaats van één prijs heeft ze er nu een heleboel, want vele kalfjes volgden. Ze won overigens ook nog eens een schaap. Ter vergelijking, wielrenner Wout van Aert won eens een kalf en stelde dat hij deze het liefst versneden mee zou krijgen als lapjes vlees en worsten.
In de categorie trofeeën die ook prima moordwapens zouden kunnen zijn: de Paul Bunyan’s Axe. De winnaar van de wedstrijd tussen collegefootballteams Minnesota Golden Gophers en Wisconsin Badgers wint deze enorme bijl, die is vernoemd naar een fictieve reusachtige houthakker uit Amerikaanse folkloreverhalen.
Bo-mee Lee houdt van golfen óf van auto’s. En mocht ze veel slechter kunnen autorijden dan golfen, is dat geen enkel probleem, want ze kan best wat wagentjes missen. De Zuid- Koreaanse won namelijk al een fiks aantal auto’s, zoals op de foto’s hier te zien is. Ze won zelfs een graafmachine. In totaal won Bo-mee sinds 2012 vier LPGA-toernooien in de Koreatour en negentien in de LPGA-Japan tour. En vaak had de trofee vier wielen en een toeter. Dat is bij een sport die vernoemd is naar een auto (de Volkswagen Golf) ook niet heel verrassend natuurlijk. Ze kreeg er ook steevast een enorme sleutel(hanger) bij. Bo-mee lijkt altijd op haar best te zijn zodra ergens een auto te winnen is. Zij is een van de weinige sporters die zonder te liegen kan zeggen dat ze meerdere garages nodig heeft om er al haar prijzen in kwijt te kunnen.
Nadat Joey Logano in 2014 bij de Nascar Sprint Cup-serie in New Hampshire alle andere coureurs wist voor te blijven, mocht hij op de bovenste trede van het ereschavot ook nog eens de hoofdprijs, een kreeft, van zich af proberen te houden.
Waarom al zijn tegenstanders opeens heel erg begonnen te remmen in de laatste ronde? Martin Truex Jr. had geen idee. Tot hij de trofee in handen gedrukt kreeg die hoort bij het winnen van de Teenage Mutant Ninja Turtles 400 Nascar Sprint Cup Series in 2016. Misschien leuk voor de kinderen.
Als Coca-Cola de sponsor is van een Nascar-race kom je er met een vintage Coca-Cola-machine eigenlijk nog behoorlijk goed vanaf. Opnieuw is Martin Truex Jr. de gelukkige en lijkt opgelucht. Optillen lukt niet, maar staat wel leuk in bijna elk huis. En misschien zit er zelfs nog wat muntgeld in.
Daar is ie weer. Martin Truex Jr. Dit keer won hij de Blue-Emu Maximum Pain Relief Nascar-race en maakte zich al enige zorgen om wat voor prijs dat hem nu weer zou opleveren. Maar dat viel mee, een niet eens zo heel lelijke staande klok. Je ziet hem bijna denken: wanneer is mijn schoonmoeder jarig?
“Nee joh, ik hoef geen banaan. Heb net nog een gelletje op. Wat? O, dat is de trofee? Ah...” Mark Cavendish had in 2015 in ieder geval wat lekkers om later aan zijn ploeggenoten uit te delen na het winnen van de Presidential Cycling Tour in Antalya, Turkije.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- ANP, Pro Shots e.a.