Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Parachutemoord

Moorddossier: de parachutemoord

Het is misschien wel een van de meest bizarre moorden van de Lage Landen: de parachutemoord. In november 2006 saboteerde Babs Clottemans de parachute-uitrusting van haar liefdesrivale Els Van Doren. De jonge vrouw stortte ter aarde en overleefde de klap niet. Babs is inmiddels vrij en heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Een oud-rechercheur haalt de schouders op. “Voor ons stond haar schuld meteen voor 100 procent vast. Niemand anders kon dit hebben gedaan.”

In Panorama belichten we elke week een zaak uit de Net5-serie Moorddossier. Dit keer: de parachutemoord. Moorddossier over deze zaak is woensdag 30 november uitgezonden door NET5 en terug te kijken via kijk.nl.

Het is zaterdag 18 november 2006 als de Vlaamse Louis Selis en zijn vrouw Paula D’Hondt uit Opglabbeek op hun gemak wat klusjes doen in en rond hun huis. Het is mooi weer, behoorlijk zonnig zelfs voor de tijd van het jaar. Louis doet wat snoeiwerk in de tuin, Paula draait een wasje. Ver boven het huis aan Lijsterstraat cirkelt een vliegtuig van paraclub Zwartberg. Het echtpaar is het gewend, er wordt vaker gesprongen in dit gebied. Eigenlijk is het een zaterdag als alle andere.

Marcel en slachtoffer Els.

Dan, rond 12.30 uur, schrikt Louis van een schreeuw vanuit het washok. Het is Paula. “Kom eens rap hier!” roept ze. Louis schrikt, want zijn vrouw is ernstig ziek en al een tijdje aan de chemo. Maar dat is niet de reden van haar roep om hulp. Paula heeft een harde klap gehoord in de tuin en wijst op een grote lap stof, die bovenop een van de struiken ligt. Als Louis dichterbij komt, valt het hem op dat het bladerdek van de struiken is beschadigd. De Belg tilt wat takken op en krijgt dan de schrik van zijn leven. Op de grond ligt het verminkte en verwrongen lichaam van een vrouw in parachutistenoutfit. Het laat zich niet moeilijk raden wat hier is gebeurd.

De politie en andere hulpdiensten zijn snel ter plaatse, gevolgd door leden van de recherche. Het slachtoffer kan snel worden geïdentificeerd als de 37-jarige Els Van Doren uit Ranst. Getrouwd met een juwelier en moeder van twee kinderen. Het slachtoffer was lid van paraclub Dropzone Zwartberg en stond bekend als een vrolijke en levenslustige vrouw die al veel sprongen op haar naam had staan. Ondanks al haar ervaring en de vele voorzorgsmaatregelen die bij de sport horen, was het kennelijk toch gruwelijk misgegaan.

ALS LOUIS DICHTERBIJ KOMT, VALT HET HEM OP DAT HET BLADERDEK VAN DE STRUIKEN IS BESCHADIGD. DE BELG TILT WAT TAKKEN OP EN KRIJGT DAN DE SCHRIK VAN ZIJN LEVEN

Babs (midden) tijdens de reconstructie, in 2010.

Voor de politie is het snel duidelijk dat de omstandigheden rond dit ogenschijnlijk ‘gewone’ parachuteongeluk veel vragen oproepen. Zo is er de verklaring van getuige Louis Selis, die kort na de daverende slag in zijn tuin een man bij het lichaam had zien neerknielen.

“Hij had een parachute bij zich,” zo noteren de dienders, “en was helemaal in de war. Maar ik zag hem haar telefoon pakken, een telefoontje plegen, nog op wat knoppen drukken en het toestel weer terug stoppen.” Ook Paula staat erop om, ondanks haar slechte conditie, haar verhaal te doen. Want ook zij vindt het tafereel van de parachutist, die er blijkbaar belang bij had om snel iets te checken op de telefoon van Els, maar opmerkelijk. De rechercheurs kunnen niet anders dan daarmee instemmen.

Intussen is het nieuws over het incident in Opglabbeek ook doorgedrongen tot de leden van de club. Het is de beheerder die voorzichtig vertelt dat er een probleem is geweest met de uitrusting van Els Van Doren en dat de parachute zich niet heeft geopend. De leden luisteren verbijsterd toe, bijna te verdoofd om zich te realiseren wat dit betekent. Op één na. Clublid Els Clottemans, bijgenaamd ‘Babs’ om verwarring met haar naamgenoot te voorkomen, zakt onmiddellijk huilend in elkaar en dat valt op. Ze weet blijkbaar al dat Els Van Doren dood is. Het is niet het enige dat opvalt aan Babs’ gedrag. Eerder die dag was ze, als lid van het team waarvan ook Els deel uitmaakte, opvallend laat afgesprongen. Had ze daar haar redenen voor gehad? Toch durft niemand binnen de club nog verdenkingen uit te spreken, Dropzone Zwartberg is een hechte club, waar discipline en veiligheid hoog in het vaandel staan. Er spelen onder enkele leden wel wat dingen op persoonlijk en amoureus vlak, maar ach, dat komt in de beste kringen voor.

Doorgesneden riem

In de dagen daarna nemen de twijfels rap toe wanneer deskundigen zich buigen over de restanten van Els’ parachute-uitrusting. In feite een standaardprocedure na zo’n ongeval, maar in deze zaak gaan er al snel vele alarmbellen af. Het materiaal was deugdelijk en regelmatig gecontroleerd, daar ligt het niet aan. Een nadere inspectie leert echter dat er ogenschijnlijk is geknoeid met de uitrusting. De draagriem van de reserveparachute is doorgesneden en de zogeheten pilot chute, bedoeld om de hoofd- of reserveparachute te activeren, ontbreekt.

Deze is waarschijnlijk losgeschoten als gevolg van een doorgeknipte riem. En dan is er nog een filmpje, gemaakt met Els’ helmcamera. Daarin zijn de laatste tien seconden van haar leven te zien, waarin ze wanhopig probeert de verwarde lijnen van haar reserveparachute los te krijgen. Tevergeefs, met fatale gevolgen. Er is dan ook maar één conclusie mogelijk: de parachute-uitrusting van Els Van Doren is gesaboteerd. Maar wanneer, door wie en waarom?

Het zijn vragen die centraal staan in een uniek, omvangrijk en gecompliceerd onderzoek.

In 2010 krijgt Babs (links) dertig jaar cel.

VOLGENS CLUBLEDEN IS BABS ZEER JALOERS OP HAAR LIEFDES- RIVALE ELS. MARCEL MAG DAN WEL EEN SEKSUELE RELATIE MET BABS ONDERHOUDEN, ZIJN HART LIGT DUIDELIJK BIJ ELS

Er wordt al snel vastgesteld dat de zaak geen criminele achtergrond heeft. Els Van Doren was de keurigheid zelve en dat geldt ook voor haar echtgenoot Jan De Wilde.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het kan niet anders dan dat het motief moet worden gezocht in de persoonlijke sfeer. Om meer te weten te komen over het wereldje waarin Els zich als een vis in het water voelde, steken de rechercheurs veel energie in het horen van haar clubgenoten. En dat levert nogal wat op. De keurig getrouwde, knappe en levenslustige Els Van Doren blijkt een buitenechtelijke relatie te hebben gehad met clublid Marcel uit Eindhoven. Ze zagen elkaar op de club, maar ook in Marcels appartement.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP e.a.