Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Boerinnen Kalender

De mooiste boerinnen van 2023

Koeien-, schapen- en paardenmeisjes sieren de Boerinnen Kalender 2023. Stuk voor stuk meiden die trots zijn op de agrarische sector. Meiden ook die met beide voeten stevig in de klei staan, en veel vrouwelijker zijn dan menigeen – kennelijk –denkt. “Er zijn er die nog altijd denken dat boerinnen lomp zijn, een beetje simpel en weinig aandacht hebben voor hun uiterlijk. Nou, ik melk de koeien met gelakte nagels, hoor.”

Op de boerderij van Romy de Wit (25), op een dijkje nabij Monnickendam, heb ik afgesproken met drie van de Kalender Boerinnen. Ik dacht er, als stadsmens, zojuist al bijna te zijn toen ik dat dijkje opreed, ze woont immers op nummer 10. Maar ik rij nu al drie kilometer lang over datzelfde dijkje.

Zo werkt dat kennelijk in ‘boerderijenland’. Als ik eindelijk arriveer bij de fraaie pas herbouwde stolpboerderij hangt bij de oprit een Nederlandse vlag verkeerd om. Althans, vanuit het oogpunt van de boer, want het rood zit gewoon boven. “Het is de vlag van een bedrijf waar we mee werken, dus die hangen we keurig op de juiste manier op,” lacht Romy.

Drukte van belang op de dag van de shoot.

Midden op het zompige terrein bij de boerderij waar ze samen met haar man Rick woont, ligt een voetbal schijnbaar doelloos op de grond. Het blijkt een speeltje van de hond, die, om dit te demonstreren, blij wat rondjes met die bal in zijn bek rond begint te hollen.

Maar zodra Naomi Baas (21) arriveert en uit haar auto stapt, is zijn interesse voor de bal op slag geheel verdwenen. Enthousiast holt de viervoeter op Naomi af om haar eens flink te begroeten. Naomi is heel wat minder enthousiast. Zij is vandaag immers niet ‘op zijn boers’ gekleed en roept daarom naar de hond:

Bonita: “De fotograaf riep: draai je eens om! En dat werd dus de foto.”

“Ja, laag blijven! Anders maak ik je af.” Het klinkt niet eens gemeen. Eerder als een droge, bijna liefdevolle, waarschuwing. Naomi is gek op dieren, maar heeft er geen moeite mee ze ook kort te houden als de situatie daar om vraagt. Romy heeft inmiddels Bonita Veldhuijzen (21) aan de telefoon. Die klinkt tamelijk wanhopig omdat ze de boerderij niet kan vinden. Na wat aanwijzingen blijkt ze dat klusje even later echter alsnog te klaren. En dus zitten even later drie boerinnen rondom het huisbarretje van Romy.

Daar vertellen ze om beurten hoe ze op die kalender terecht zijn gekomen. Naomi trapt af. “Mensen in mijn omgeving liepen al jaren te zeuren dat ik me op moest geven. Eerst kon ik zeggen dat ik nog geen 18 was, wat een vereiste is. Daarna heb ik het nog twee jaar af kunnen houden door te roepen: Man, hou je waffel met je ‘geef je op’. Dit jaar heb ik me dan toch maar aangemeld. Eigenlijk alleen om eindelijk eens van dat gezeur af te zijn. Ik ging ervan uit dat ik er toch niets meer van zou horen. En dan kon ik voortaan tenminste zeggen dat ik het had geprobeerd. Alleen zat ik opeens bij de laatste veertig en vervolgens ook nog eens bij de laatste vijftien.”

Boerin Naomi: “Ik gaf me eigenlijk alleen op om van al dat gezeur af te zijn.”

Bonusboerinnen

Voor wie nu druk aan het googelen is geslagen: ja, een jaar heeft maar twaalf maanden. Maar bij de Boerinnen Kalender is er ook een apart covermodel en zijn er nog eens twee bonusboerinnen, die zonder eigen maand toch op de kalender staan. Romy: “Hebben ze mede gedaan om een soort reserveboerinnen te hebben. Mocht een boerin op het laatste moment afhaken of zo.” Covermodel wilden deze drie boerinnen overigens allemaal niet zijn. “Wij hangen tenminste een hele maand. Die voorpagina sla je gelijk om.”

Romy gaf zich mede op door alle gedoe rondom de boeren. “Ik wilde door op die kalender te staan, laten zien dat ik trots ben op de agrarische sector. Ik word soms echt verdrietig als ik in de supermarkt een hamburger zie liggen die uit Slowakije of zo komt. We hebben hier kwalitatief veel beter vlees in ons eigen land. Daarnaast speelt ook mee dat ik vlogs maak over mijn leven en werk op de boerderij, en ik hoopte op deze manier ook wat extra abonnees te trekken voor mijn YouTube-kanaal.”

Bonita vertelt hoe ze opeens het bericht binnenkreeg dat ze bij de laatste veertig zat. Dat vond ze nogal verrassend.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

“Want ik wist niet eens dat ik me had opgegeven. Ik kon me alleen bedenken dat ik me waarschijnlijk een keer met een dronken kop had opgegeven en dat vervolgens allang weer vergeten was.” Maar toen ze haar vriendinnen over het mailtje vertelde, bleek dat deze haar stiekem hadden aangemeld. “Ach, ik had er weleens over nagedacht. Toen ik 15 was, werd ik benaderd door een modellenscout, maar dat leek me niets. Daar heb ik het geduld helemaal niet voor. Dit leek me echter best leuk voor een keertje. Dus ik ben ervoor gegaan.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  •  Rachel Bosman en Foticoon.nl