Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist ruim 26 jaar cel tegen Twentse 'godfather' Simo D.

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt verdwijnt de zelfbenoemde Twentse 'godfather' een hele tijd achter tralies.

Simo D.

Simo (42), die eigenlijk Mohammed heet, zou een van de kopstukken zijn van een groep die zich bezighield met grootschalige drugshandel. Tegen hem en zijn vermeende rechterhand Marcus T. alias 'Bril' of 'Brillie' is gister 26 jaar en 7 maanden cel geëist. Het OM ziet de twee als opdrachtgevers van een reeks aanslagen in het oosten van het land in 2017. "De golf aan geweld in Twente heeft enorme angst en onrust teweeggebracht."

Simo zat in die tijd vast in Duitsland voor drugshandel. Justitie verdenkt hem ervan vanuit zijn cel meerdere aanslagen beraamd te hebben. Simo D. en Marcus T., die laatste op dat moment wel op vrije voeten, zouden het brein zijn achter de moordpogingen.

Kapper in brand gestoken

Geen van die aanslagen had echter een dodelijke afloop. Wel zijn de uitvoerders inmiddels veroordeeld. Het gaat om Henri W. en Maurits R., die ook wel bekend stonden als 'Wolf' en 'Wolfje'. De mannen kregen eind 2019 respectievelijk 25 en 10,7 jaar cel opgelegd voor zeven moordpogingen in Enschede, Almelo en Gronau, zo schrijft Crimesite.

Een van de aanslagen, waartoe Simo D. volgens het OM de opdracht zou hebben gegeven, was op een Enschedese kapper. In februari werd de man overgoten met brandbare vloeistof en in brand gestoken omdat Simo's vrouw (onvrijwillig) naar bed zou zijn gegaan met de kapper. De man overleefde de aanslag. Later bleek ook nog eens dat het om een vergissing ging: het slachtoffer had de kapperszaak net overgenomen van het daadwerkelijke doelwit, zo stelt het OM.

Andere aanslagen hadden volgens justitie te maken met een ruzie tussen motorclub Satudarah en de groep van Simo D. "Een nietsontziende oorlog tussen twee bendes", aldus het OM. Het meeste bewijs in de zaak komt van onderschept berichtenverkeer en de verklaringen van een kroongetuige.

Maandag wordt de zaak hervat.

Misdaad
  • NOS, Crimesite, RTV OOST