Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
buitenseksmoord

Moorddossier: De Buitenseksmoord

Jessica B. uit Emmen zal ongetwijfeld hebben gedacht dat ze een slim complot in elkaar had gezet. Niemand zou erachter komen dat ze zelf achter de ‘weilandmoord’ op haar man Tjeerd van Seggeren zat. Alleen nog even de zes ton van de levensverzekering incasseren en dan kon ze samen met hun drie kinderen in weelde verder leven. Bijna was ze in haar opzet geslaagd. Maar de Hoge Raad gooide onlangs roet in het eten.

Het is zoals zo vaak een wandelaar met hond die het misdrijf ontdekt. Het gebeurt op zondag 9 juli 2017, rond 10.25 uur. Locatie: een weiland aan de Bûterwei in De Westereen, een van de dorpskernen die samen de Friese gemeente Zwaagwesteinde vormen. De zon prikt voorzichtig door de wolken wanneer de wandelaar iets ziet liggen in het weiland. Dat ‘iets’ blijkt een man, zo ziet hij als hij dichterbij komt. Het is een gruwelijk tafereel. Het slachtoffer is duidelijk overleden, het achterhoofd vertoont een gapende hoofdwond. Opmerkelijk genoeg zijn de broek en onderbroek omlaaggetrokken. Iets verderop liggen een portemonnee en een mobiele telefoon.

Hevig geschrokken belt de wandelaar het alarmnummer, niet beseffend dat zijn telefoontje het startsein zal worden van een lang en gecompliceerd moordonderzoek.

Tjeerd van Seggeren.

Kort nadat een surveillance-een-heid de plaats delict heeft afgezet, wordt een Team Grootschalige Opsporing (TGO) geformeerd. Er is veel werk te verzetten, te beginnen met de vraag: wat is hier gebeurd, een ongeluk waarbij de dader is doorgereden? Of een moord? De eerste optie kan al snel worden geschrapt. Het slachtoffer lag te ver van de weg om door een auto te zijn geraakt, tenzij het lichaam daarna zou zijn versleept. Maar daar is geen sprake van, zo blijkt uit sporenonderzoek. Het past bovendien niet bij het bijzondere detail dat de onderkleding van de man omlaag is getrokken.

IN DE GROTE HOOFDWOND VINDT DE PATHOLOOG-ANATOOM FRAGMENTJES BLAUWE VERF, KENNELIJK AFKOMSTIG VAN EEN ZWAAR SLAGWAPEN ZOALS EEN BREEKIJZER

Het team zet nu vol in op het andere scenario: doodslag of moord. Er is in ieder geval zwaar geweld toegepast, zo zal later uit de autopsie blijken. In de grote hoofdwond vindt de patholooganatoom fragmentjes blauwe verf, kennelijk afkomstig van een zwaar slagwapen zoals een breekijzer.

In die eerste uren van het onderzoek staat het TGO natuurlijk voor de vraag: wie is het slachtoffer?

Het antwoord wordt mede aan de hand van de persoonlijke spullen van de man snel gevonden. Het blijkt te gaan om de 37-jarige Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag. Een normale, hardwerkende vader van drie jonge kinderen. Uitbater van familiebedrijf Van Seggeren Tweewielers, dat fietsen, scooters en onderdelen verkoopt.

Echtgenote Jessica B. in de rechtszaal.

De Fries is getrouwd met de vier jaar jongere uit Duitsland afkomstige Jessica B., die bij Tjeerd in de zaak werkt. Op het eerste gezicht is er niets wat de moord kan verklaren. Er waren weleens ontevreden klanten geweest, maar dat ging over niet nagekomen reparatieafspraken. Geen zaken waarvoor je iemand vermoordt. Ook zijn er geen indicaties dat Van Seggeren contacten had in het criminele milieu.

Na het wegstrepen van allerlei andere mogelijke scenario’s blijft er één over; een conflict in de privésfeer. Zou Jessica, de partner van Tjeerd, iets met de zaak te maken kunnen hebben? De vrouw, die in eerste instantie als getuige wordt gehoord, ontkent. Glashard. Hoe kán de recherche zoiets denken? Het was zo gegaan: ze had Tjeerd op zaterdagmiddag rond 14.30 uur naar een vriend gebracht met wie hij ’s avonds het popfestival FreezeForze zou bezoeken. De vrienden zouden in een bootje naar het festivalterrein langs de Nieuwe Vaart varen.

Een medewerker van Team Grootschalig Onderzoek bij de plek van de misdaad.

Rond 00.30 uur zou Jessica hem bij de Bûterwei ophalen, zo hadden ze afgesproken, op loopafstand van het festivalterrein. Maar op de afgesproken tijd had ze haar man niet kunnen vinden. Die nacht was ze samen met haar schoonvader gaan zoeken, ze hadden uren rondgereden. Intussen had Jessica talloze keren naar Tjeerd gebeld, maar hij had steeds niet opgenomen. Op de vraag waarom ze niet gewoon de politie had ingelicht, komt geen duidelijk antwoord.

Stiekem appen

Het is een vaag verhaal. En reden genoeg voor het TGO om even goed in te zoomen op het huwelijk van Tjeerd en Jessica. Daarbij komen opmerkelijke details aan het licht. De vrouw mag dan in een smartelijke overlijdensadvertentie zeggen dat haar ‘lieve man, na fijne jaren samen onverwacht is weggenomen’, zo fijn waren die jaren helemaal niet. Het huwelijk verkeerde al jaren in zwaar weer. Jessica was eerder in 2017 vreemdgegaan met haar ex Patrick, iets wat Tjeerd haar had kunnen vergeven. Maar toch zou hij sindsdien jaloers gedrag hebben vertoond en steeds Jessica’s telefoon hebben gecontroleerd. De echtelieden vochten elkaar bijkans de tent uit. In april had Jessica aangifte gedaan van mishandeling. En ook Tjeerd had alle reden gehad om naar de politie te stappen, nadat hij tijdens een van de echtelijke ruzies een flinke beenwond had opgelopen. Maar Tjeerd had het erbij gelaten, vanwege de kinderen.

Familie en instanties maakten zich intussen grote zorgen, uit vrees voor escalatie en vanwege de drie kinderen die aan de ruzies werden blootgesteld. De spanningen in het huwelijk hadden kort voor de moord een kookpunt bereikt. Sterker nog, Tjeerd had uitgesproken dat hij bang was vroeg of laat door Jessica te worden vermoord. Hij had haar erop betrapt ’s nachts uit bed te sluipen om elders in huis stiekem met mensen te appen. En steeds had Jessica ervoor gezorgd dat de berichtjes daarna waren gewist. Wat voerde ze in haar schild? Als Tjeerd een week voor de moord met Jessica op familiebezoek gaat, keert hij hondsberoerd terug. Aan zijn ouders vertelt hij iets met een ‘raar smaakje’ te hebben gedronken. Maar Jessica houdt het op een ‘gewone buikgriep’. Later zou uit politieonderzoek blijken dat Jessica kort voor dit incident op internet had gezocht naar termen als ‘insuline’ en ‘trinken’. Had ze tijdens het familiebezoekje wellicht insuline door zijn drankje gemengd?

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Verontrustend was ook een vreemd bezoek aan huis in de periode kort voor de moord. In alle vroegte hadden Jessica’s moeder en een oom, een zekere Uwe, aan de deur gestaan. Tjeerd had die oom nog nooit gezien en omschreef hem als ‘een Hells Angels-type’. Later zou blijken dat er in de nacht voor het bezoekje ‘excessief ’ telefooncontact was geweest tussen Jessica en de bezoekers. Voor de familie van Tjeerd is het zo klaar als een klontje: Jessica B. zit achter de moord op haar man.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP, illustratie: Petra Urban