Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Glennis Grace

Bekvechten met Glennis Grace: 'Klerelijer, ik beuk je het ziekenhuis in!'

Glennis Grace heeft al voor vele jury’s gestaan. Nu mag ze voor de rechter haar meest onschuldige riedeltje zingen, want op 26 oktober moet ze zich verantwoorden voor haar losse handjes in de Jumbo. Hoe de uitspraak ook zal zijn, het nachtegaaltje uit de Jordaan is al door velen veroordeeld. Haar optredens worden al maanden gecanceld en op tv zien we haar ook al niet meer. “Ik ben de meest gehate vrouw van Nederland.”

‘Hallo Jumbo!’ of iets van die strekking, waarschijnlijk wat grover, moet vaste klant Glenda Hulita Elisabeth Batta, geboren op 19 juni 1978 in Amsterdam, geroepen hebben toen haar 15-jarige zoontje Anthony was ‘aangesproken’ door het supermarktpersoneel van de Jumbo omdat ie binnen was gekomen met een dampend e-sigaretje in zijn mondhoek. Hij had, zo schijnt, flinke verwondingen opgelopen en dit deed mama in woede ontsteken. Dus ging ze verhaal halen. Op 12 februari van dit jaar werden Glenda, haar zoon en een vriend gearresteerd en in verzekering gesteld na, schrik niet: bedreiging, vernieling en geweldpleging. Ze ging voor drie dagen de bak in; kennelijk waren er rake klappen gevallen. Tien dagen later werd officieel aangifte gedaan tegen Glennis Grace (haar artiestennaam) en de twee jongens. Ook werden er nog vier mannen aangehouden, die volgens een ooggetuige deel uitmaakten van Graces ‘persoonlijke knokploeg’.

Helemaal verrassend was het incident niet: op YouTube was in 2018 al een filmpje opgedoken waarin Glennis nogal agressief tekeergaat tegen een automobilist die tijdens haar interview met AT5 de straat niet in kan omdat zij in de weg staat. En dat terwijl ze net nog overtuigend aan het vertellen was hoezeer de buurtjes uit de Jordaan ‘megatrots’ op haar zijn en haar het succes zo gunnen. “Klerelijder, je rijdt me bijna van de sokken!” schreeuwt ze tegen de man. De automobilist spreekt haar aan met het weerwoord dat ze niet midden op de weg hoeft te staan. En: “Klerelijder zeg je niet, anders beuk ik je het ziekenhuis in.” Glennis op haar beurt: “Nou, dan moet je kijken wat er met jou gebeurt, ik ben echt niet bang van je.” Later vermoedt ze een complot en zegt ze dat het mogelijk een geplande uitlokking van de Amsterdamse televisiezender was. “Het was allemaal té toevallig. Als ik erop terugkijk, denk ik: zij wisten gewoon hoe ik zou reageren.”

Drie dagen na de Jumbovechtpartij verlaten Glennis en Anthony het politiebureau. Links hun advocaat.

Dit incident liep nog met een sisser af. In de Jumbo liep het wel uit de hand. Zelf hield ze haar kaken lang stijf op elkaar, maar een halfjaar na het incident wilde ze toch haar spijt betuigen, via een Instagram-video. Ze bood haar ‘oprechte excuses’ aan tegenover iedereen die betrokken was geraakt. “Voor de medewerkers van Jumbo, de mensen met wie ik werk en iedereen eromheen: het spijt me. Hoewel zaken echt wel uit zijn verband zijn getrokken, had ik beter moeten weten,” aldus de zangeres. “Ik had beter moeten nadenken. Tot tien moeten tellen. In plaats van me laten leiden door mijn primitieve moederinstinct. Mijn zoon kwam thuis met een bebloed gezicht en het eerste wat naar boven kwam, was de leeuwin die ik ben voor mijn kind. Ik ben met mijn impulsieve gedrag verhaal gaan halen. Jeetje. Het was niet goed. Mijn gedrag was niet goed op dat moment. En wat ik al eerder zei: ik had beter moeten weten.”

Vorige week trok ze haar keutel in bij Jinek, waar ze toegaf dat ze een Jumbo-medewerker ‘een duw in het gezicht’ gaf, maar verder haar straatje schoonveegde: “Ik heb met niemand gevochten. Er was een vechtpartij, maar ik heb dat niet gezien.” Het gevolg van de Jumbo-affaire: “Op dit moment ben ik de meest gehate vrouw van Nederland.”

Met Henny Huisman in 1994.

‘Een racistisch land’

De schade is inderdaad enorm. Haar imago in één klap naar de knoppen en tienduizenden euro’s gingen in rook op omdat ze als artiest nergens meer welkom was. Een flinke derving, want voor een halfuurtje solo zingen vraagt ze 8.500 euro en met band 14.500, zo valt op de site van agent BENZ Agency te lezen. En ze was juist zo lekker bezig. Na haar winst in de Soundmix Show van 1994 gingen vele deuren voor haar open. Maar ze brak pas echt heel groot door in 2018, toen ze ineens als Whitney Houston-imitator op het podium verscheen van America’s Got Talent, dat per aflevering zo’n 15 miljoen kijkers trekt. Glennis’ deelname was buitengewoon succesvol: ze schopte het tot een van de tien finaleplekken.

De nieuwe Panorama ligt woensdag in de winkel en is hier te bestellen.

Uiteindelijk wist ze geen plekje bij de top 5 te behalen en lukte het Glennis niet om een doorbraak in de VS te forceren. Het zou echter zomaar kunnen dat ze binnenkort een nieuwe kans krijgt in de Verenigde Staten, want er zit een All Stars-versie van America’s Got Talent aan te komen met oud-finalisten. Of Glennis daar bij zal zitten, is evenwel twijfelachtig, want aan de overkant van de plas is men niet zo dol op artiesten met een strafblad. Erg rouwig zal ze dan niet zijn, want ze liet al eens weten dat ze toch liever in Nederland blijft, aangezien Amerika een ‘racistisch land‘ is. “Weet je, ik was blij dat ik weer terug was in Nederland. Want ik ben niet zo’n Amerika-fan. Het is er vrij fake allemaal, en het racisme… Nee, ik zou er niet kunnen aarden. Laat mij maar lekker hier blijven.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het vanaf morgen in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • ANP, AT5, BP en RTL