Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Elvis

Elvis lééft in het Brabantse Vlijmen: voor Bas is het altijd now or never

Ook bijna een halve eeuw na zijn dood hijsen nog veel bewonderaars zich in het weekend in een Elvis-pak. Maar dat zijn meestal mannen die de 60 al zijn gepasseerd. Bas Jansen moet nog 30 worden. Toch is Elvis zijn idool. Maar noem Bas géén imitator. “Bij Elvis kan niemand in de buurt komen. Elvis was ook een buitengewoon goed mens. Hij gaf bijna alles weg.” Een avond in het spoor van een mateloze bewonderaar.

Als ook maar één iemand die nog niks met Elvis had dankzij mij een nummer beluistert, vind ik dat al mooi. Hij is natuurlijk allang dood, maar ik wil dat hij gehoord blijft worden. Dat zijn muziek voortleeft. Als ik daar ook maar iets aan bijdraag, haal ik daar voldoening uit.” De trouwere lezer met een goed geheugen komt bovenstaande zinnen wellicht bekend voor. Zeven jaar geleden gingen we ook een avond op pad met Bas Jansen. Hij was destijds 22. Toen Bas ter wereld kwam leefde Elvis Presley dus ook al niet meer. In 2015 woonde hij nog bij zijn ouders, zijn zolderkamer was een klein maar indrukwekkend Elvis-museum. Nu woont hij elders in hetzelfde dorp samen met Daniëlle. Hoog tijd voor een nieuw bezoek.

Heilig plankje

Vlijmen, vrijdagavond half acht. Aan de andere kant van het Brabantse dorp oefent Michael van Gerwen op zijn triples, dit is het domein van een grootheid van een geheel andere orde. Van the man who needs no introduction, zoals Bas het later vanavond zegt tegen zijn publiek. Hij serveert koffie, de kopjes staan uiteraard op Elvisonderzetters. Er is geen ontkomen aan, maar hij heeft zichzelf kunnen bedwingen. Elvis’ aanwezigheid is niet dominant, maar tegelijkertijd niet te missen. Naast de prominente lijst bij de eettafel heeft hij bijvoorbeeld gezelschap van Frank Sinatra en Johnny Cash, andere muzikale helden van Bas.

“Beneden heb ik het subtiel proberen te houden.” In de kast heeft hij een ‘heilig plankje’ ingericht. Zijn opa’s en oma’s lachen naar de woonkamer, maar ook Elvis is uiteraard vertegenwoordigd.

"Gelukkig hangt niet alles beneden," zegt zijn Daniëlle.

Zijn er eigenlijk zware onderhandelingen gevoerd om de Elvisattributen in de woonkamer te krijgen? “Nee, hoor. Zo vindt ze het goed.” Dat moeten we dan maar geloven, Daniëlle is niet thuis. “Je ziet hier en daar wel iets van Elvis, maar ik vind het zelf ook prima om het beneden wat algemener te houden. Boven heb ik een speciale Elvis-kamer voor al mijn spullen. Ik kwam eens bij een andere fan thuis. Zijn vrouw zei op een gegeven moment: Elvis eruit of ik. Die man woont nu heel gelukkig samen met Elvis, haha!” Als kind was het er opeens, een soort liefde op het eerste gezicht. Tijdens een buurtfeest, Bas was een jaar of 14, pakte ‘uit het niets’ de microfoon en begon mee te zingen met Blue Suede Shoes. We citeren even uit het verhaal uit 2015: “Dat werd leuk ontvangen en de dj zette het nog een keer op. De volgende dag heb ik op YouTube een concertje gekeken en dacht ik: wow, dit is keigoed! Ik kocht een cd, een dvd en zo is het balletje gaan rollen. Een jaar later was ik al groot fan. Kocht ik een fout wit pak, een foute blouse en van die bakkebaarden in een feestwinkel. Nu walg ik ervan als mensen er zo bijlopen, maar dat heb ik als 15-jarige dus zelf ook gedaan.” Natuurlijk is hij naar de bioscoop geweest voor de nieuwste Elvis-film.

“Geweldig! Elvis is maar 42 geworden, maar in die korte tijd heeft hij ontzettend veel meegemaakt. Dat krijg je niet allemaal verteld in tweeënhalf uur, maar ze hebben het knap gedaan. Met echte topacteurs, ik vond Austin Butler geweldig als Elvis. Ik ben nu vier keer geweest, we hebben het er net over gehad om voor onze vakantie nog een keer te gaan.” Drie keer raden waar de reis heen gaat. Inderdaad, niet naar een Spaanse Costa of Grieks eiland. Het wordt ‘gewoon’ weer Memphis, voor de vijfde keer. Hij beweert dat ook hierover geen moeizame besprekingen zijn gevoerd met de vrouw des huizes.

“Ze is nog nooit in Amerika geweest, dus dat vindt ze fantastisch. Daarnaast is Elvis inmiddels ook een beetje onderdeel van háár leven.”

"One for the money, two for the show..."

‘Ik kwam eens bij een andere fan thuis. Zijn vrouw had gezegd: Elvis eruit of ik. Die man woont nu heel gelukkig samen met Elvis, haha!’

Bas is gepassioneerd, daarover bestaat geen twijfel. Maar hij is niet doorgeslagen, daarom treedt hij ook niet overal op. “Ik moet me er comfortabel bij voelen. Tegen een kermis heb ik laatst nee gezegd. Dat vind ik niet de plek voor een tribute aan Elvis. Ik noem mezelf ook geen imitator, ik bén geen Elvis. Dat was er maar één, daar kan niemand bij in de buurt komen. Weet je, het is niet alleen de artiest. Elvis was ook een buitengewoon goed mens, deed ontzettend veel voor goede doelen. Hij gaf bijna alles weg.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Bij de aanvraag voor vanavond heeft Bas wel een goed gevoel. Marcel wordt 60, hij heeft het Nijmeegs Theatercafé afgehuurd. Ze kennen elkaar sinds kort uit het fancircuit. “Er komen meerdere artiesten, maar hij is groot Elvisfan. Toen hij hoorde van mijn optredens wilde hij dat ik ook kwam.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Sander Boer