Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

20 jaar cel en tbs geëist tegen 'obsessieve' Thomas R. voor 'Tindermoord'

Het OM heeft de strafeis tegen de 27-jarige Thomas R. uit Leek bekend gemaakt: 20 jaar cel plus tbs. In maart van dit jaar bracht R. de 21-jarige studente Mieke Oort in haar studentenwoning om het leven. Afgelopen juli heeft R. de moord bekend.

Thomas R. bekent Tindermoord - ‘Verschrikkelijke zaak met heel veel gruwelijke details’

Volgens justitie is de 'Tinder-moord' een geplande actie geweest, en dus moord. Naast een gevangenisstraf van 20 jaar wil het OM ook dat Thomas R. een tbs-behandeling ondergaat. De Groninger heeft volgens artsen autisme plus een persoonlijkheidsstoornis. De OvJ concludeert op basis van het psychisch onderzoek dat R. daarom licht verminderd toerekeningsvatbaar is.

Tindermoord

De Amerikaanse Mieke Oort woonde ten tijde van de moord in Leeuwarden, waar ze de opleiding leisure & events management volgde. Ze leerde Thomas R. eind 2021 kennen via Tinder. "In het begin was ze enthousiast, hij nam haar mee op leuke dates”, vertelde de zus van Mieke in gesprek met RTL Nieuws. “Hij probeerde indruk op haar te maken, maar al vrij snel maakte ze duidelijk dat het puur vriendschappelijk was van haar kant.”

Thomas R. begon al snel extreem gedrag te vertonen. Op een zeker moment zou hij ingebroken hebben bij Mieke en meerdere spullen mee hebben genomen. Hij wilde het terugbrengen van de spullen gebruiken als excuus om haar weer te zien, maar Mieke wilde het contract verbreken.

Stalker

Thomas begon zich na de afwijzing steeds extremer te gedragen. Hij belde en sms’te haar constant. Op een gegeven moment zou hij zelfs een GPS-tracker op haar fiets hebben geplaatst. Strafrechtadvocaat Sébas Diekstra omschrijft het als ‘een verschrikkelijke zaak met heel veel gruwelijke details’. “De nabestaanden zitten met veel emoties, ook omdat zij het gevoel hebben dat de moord mogelijk voorkomen had kunnen worden.”

Brandbom en steekpartij

Op een zeker moment zou Thomas R. geprobeerd hebben om het studentenhuis van Mieke in brand te steken met een molotov cocktail. Toen dat mislukte is hij uiteindelijk haar woning binnengedrongen en heeft hij haar met meerdere messteken om het leven gebracht.

De moord op Mieke heeft R. in juli van dit jaar al bekend, maar de man uit Leek wordt ook nog verdacht van poging tot moord en zware mishandeling van een huisgenoot en de vriend van Mieke, die probeerde om het slachtoffer te hulp te schieten tijdens de aanval. Haar vriend overleefde de steekpartij ternauwernood.

Misdaad
  • Eigen foto